816
Ο «κομπλεξικός» (αριστερά) ετοιμάζεται να χαιρετήσει διά χειραψίας έναν παλαιό κατάσκοπο ο οποίος και τον ψυχολόγησε ως ευάλωτο και συγκέντρωνε στοιχεία... | REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Ο Πούτιν συνωμότησε για να γίνει πρόεδρος ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 21:14
Ο «κομπλεξικός» (αριστερά) ετοιμάζεται να χαιρετήσει διά χειραψίας έναν παλαιό κατάσκοπο ο οποίος και τον ψυχολόγησε ως ευάλωτο και συγκέντρωνε στοιχεία...
| REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Ο Πούτιν συνωμότησε για να γίνει πρόεδρος ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 21:14

Εγγραφα που διέρρευσαν από το Κρεμλίνο αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή σε μυστικούς πράκτορες να υποστηρίξουν τον «πνευματικά ασταθή» και «κομπλεξικό» Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Οπως υποστηρίζει το βρετανικό Μέσο Guardian, το παραπάνω σχέδιο συμφωνήθηκε σε μία σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας στις 22 Ιανουαρίου 2016 με τις ευλογίες του προεδρεύοντος ρώσου ηγέτη.

Το σκεπτικό των Ρώσων ήταν απλό: ένας Λευκός Οίκος στα χέρια του Τραμπ θα εξυπηρετούσε τους στρατηγικούς στόχους της Μόσχας, αφού ο πρόεδρος τον ΗΠΑ θα έχανε κύρος και διαπραγματευτική ισχύ εξαιτίας της «κοινωνικής αναταραχής» την οποία θα προκαλούσε στο εσωτερικό των ΗΠΑ η πολιτική του. Οι Βρετανοί λένε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διατάχθηκαν εγγράφως να βρουν τρόπο ώστε να υποστηρίξουν τον Τραμπ και ότι το συγκεκριμένο έγγραφο φέρει την υπογραφή του Πούτιν.

Εκείνη τη χρονική στιγμή ο Τραμπ δεν είχε πάρει ακόμη το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα της προεδρικής υποψηφιότητας, έτσι οι Ρώσοι έριξαν το βάρος σε αυτήν την υπόθεση θέλοντας «πάση θυσία» να εξασφαλίσουν νίκη του Τραμπ. Ο Guardian διατείνεται ότι τα έγγραφα που αποκαλύπτουν τη ρωσική συνωμοσία τα γνώριζαν καλά οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «πρόκειται για σοβαρή και εξαιρετικά ασυνήθιστη διαρροή μέσα από το Κρεμλίνο». Την περίπτωση πλαστογραφίας μάλλον την απέκλεισαν οι «ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες» στους οποίους απευθύνθηκε ο Guardian, κρίνοντας ότι το έγγραφο συνάδει με τον τρόπο σκέψης στο Κρεμλίνο.

Τα ρωσικά έγγραφα που δημοσιοποίησε ο Guardian

Υπάρχει πάντως η απόρρητη  έκθεση «No 32-04 \ vd» στην οποία ο Τραμπ αναφέρεται ως «ο πιο πιθανός να λάβει το χρίσμα». Αυτή η ρωσική εκτίμηση συνοδεύεται και από ψυχολογικό πορτρέτο του νεοϋορκέζου πολιτικού. Για τους Ρώσους ήταν «παρορμητικός, πνευματικά ασταθής και ανισόρροπος, πάσχων από ένα κόμπλεξ κατωτερότητας». Δηλαδή, το άτομο που γύρευαν, το κελεπούρι.

Τα ψυχολογικά στοιχεία είναι αξιόπιστα, όμως ο κλασικός εκβιασμός είναι πάντα ισχυρότερο όπλο. Το Κρεμλίνο διέθετε υλικό εις βάρος του Τραμπ προτού αυτός γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, αποθησαυρισμένο από τα ταξίδια τα οποία είχε πραγματοποιήσει στη Ρωσία ως ιδιώτης. Τα έγγραφα που επικαλούνται οι Βρετανοί αναφέρονται σε «συγκεκριμένα γεγονότα» που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του Τραμπ στη Μόσχα. Υπάρχει και προσάρτημα στο έγγραφο, που εξέτασαν όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη της 22ας Ιανουαρίου 2016, όμως το περιεχόμενό του είναι άγνωστο.

Αποσταθεροποίηση

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι Ρώσοι, με το σχετικό έγγραφό τους, προεξοφλούσαν ότι η διακυβέρνηση Τραμπ θα οδηγούσε τις ΗΠΑ στο χάος: «Η νίκη του Τραμπ σίγουρα θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος των ΗΠΑ. Η κρυφή δυσαρέσκεια θα εκραγεί»…

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη της 22ας  Ιανουαρίου ο Guardian είναι απολύτως βέβαιος ότι έγινε, και μάλιστα στο Κρεμλίνο. Και σαν απόδειξη του ισχυρισμού του παρουσίασε την παρακάτω φωτογραφία του ρωσικού πρακτορείου TASS.

Ο πρόεδρος Πούτιν κάθεται στην κεφαλή, ενώ στο μίτινγκ συμμετέχουν και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Επίσης στο καρέ εμφανίζονται ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου που είναι υπεύθυνος και για τη στρατιωτική μυστική υπηρεσία, αλλά και οι Μιχαήλ Φράντκοφ και Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών, όπως και ο βετεράνος Νικολάι Πατρούσεφ με την ιδιότητα του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο,τι ειπώθηκε μέσα στην αίθουσα είναι άγνωστο. Ωστόσο, ο Πούτιν και οι αξιωματούχοι του κλάδου της κατασκοπείας φαίνεται ότι ενέκριναν ένα σχέδιο παρέμβασης στις ΗΠΑ. Στο έγγραφο αναφέρονται διάφορα μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει το Κρεμλίνο ως απάντηση σε αυτό που εκείνο θεωρεί εχθρικές πράξεις της Ουάσινγκτον. Το έγγραφο περιέχει παρατηρήσεις περί «εμβάθυνσης του πολιτικού χάσματος μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς» στις ΗΠΑ, ενώ το «ειδικό μέρος» του απαριθμεί μέτρα για πρόκληση αναταραχών και διχόνοιας. Η χρήση των ΜΜΕ προς υπονόμευση αμερικανών πολιτικών ήταν άλλη μία πρόταση που υπάρχει στο έγγραφο.

Βάσει αυτού του εγγράφου, στη σύσκεψη καθορίστηκαν αρμοδιότητες δράσης για το ζήτημα. Σε κάθε υπηρεσία κατασκοπείας ανατέθηκε ένας ρόλος. Οι αρχηγοί κατασκοπείας είχαν μόλις μία εβδομάδα για να δώσουν στον Πούτιν συγκεκριμένες ιδέες. Αν και ο Πούτιν έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες περί παρέμβασης στις εκλογές των ΗΠΑ, τα έγγραφα τον διαψεύδουν, λένε οι Βρετανοί. Υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος, κάποιοι υπουργοί του και οι υπεύθυνοι των μυστικών υπηρεσιών συμμετείχαν σε μία από τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις κατασκοπείας του 21ου αιώνα, σε μία συνωμοσία με σκοπό να βάλουν τον «πνευματικά ασταθή» Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Τα e-mail

Λίγες εβδομάδες μετά τη συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ρώσοι χάκερ εισέβαλαν στους σέρβερ των Δημοκρατικών και κυκλοφόρησαν χιλιάδες email σε μια προσπάθεια να βλάψουν την εκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Ειδικοί στις τακτικές της ρωσικής κατασκοπείας λένε ότι το διαρρεύσαν υλικό «αντανακλά την πραγματικότητα» επειδή «είναι σύμφωνο με τις διαδικασίες που ακολουθούν οι Ρώσοι», αφού «οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα έτσι, με συμβούλους να παρέχουν πληροφορίες στον πρόεδρο και να ακολουθεί η δράση».

Την Πέμπτη 15 Ιουλίου ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ  απαξίωσε το δημοσίευμα του βρετανικού Μέσου σαν «μεγάλη μυθοπλασία», ενώ ο Τραμπ δεν απάντησε καν σε αίτημα του Guardian για κάποιον σχολιασμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...