469
| Creative Protagon / Shutterstock

Η πολυφωνία για την Covid-19 πρέπει να τελειώσει

Αντώνης Πανούτσος Αντώνης Πανούτσος 15 Ιουλίου 2021, 21:13

Η πολυφωνία για την Covid-19 πρέπει να τελειώσει

Αντώνης Πανούτσος Αντώνης Πανούτσος 15 Ιουλίου 2021, 21:13

Η βασική αρχή για ένα επιτυχημένο παιχνίδι λέει ότι οι κανόνες του πρέπει να μπορούν να γραφτούν στην πίσω πλευρά ενός τραπουλόχαρτου. Στο παιχνίδι ενάντια στον κορονοϊό, η κυβέρνηση όλο και περισσότερο μοιάζει να το ξεχνάει.

Το 2020, ένα από τα στοιχεία της επιτυχίας των μέτρων κατά του κορονοϊού ήταν η σαφήνεια. Οταν τη Δευτέρα 23 Μαρτίου ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωνε τα μέτρα σε 120 λέξεις, κανένας δεν είχε πρόβλημα να τα καταλάβει. Η σαφήνεια στα μέτρα σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι οι πολίτες συμμετείχαν σε μια κοινή προσπάθεια έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στην επιτυχία τους. Οσο όμως περνούσε ο καιρός, βλέποντας την προβολή που έπαιρναν ο Τσιόδρας και ο Χαρδαλιάς, όλο και περισσότεροι έμπαιναν στο παιχνίδι της επικοινωνίας που εξασφάλιζε ο κορονοϊός.

Σήμερα, σε ένα μοναδικό επικοινωνιακό free for all –στο χωριό μου, τον Πειραιά, το λέγανε μουνταρία– έχει σχηματιστεί μία μεγάλη κυβερνητική χορωδία με σολίστ τον Πρωθυπουργό. Το αποτέλεσμα είναι κομφούζιο.

Για παράδειγμα, στις 29 Ιουνίου έγινε συνέντευξη Τύπου με τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Στη συνέντευξη  ανακοινώθηκε η διαίρεση των δημοσίων χώρων σε «αμιγείς» και «μεικτούς». Στους αμιγείς χώρους, που είναι αυτοί που δέχονται εμβολιασμένους και νοσήσαντες, εάν είναι κλειστοί θα καλύπτεται –είπαν– το  85% και οι προσερχόμενοι θα πρέπει να φοράνε μάσκα. Στους μεικτούς χώρους, που σημαίνει ότι δέχονται και ανεμβολίαστους, εάν είναι κλειστοί, η χωρητικότητα θα είναι το 50% της νορμάλ. Αυτά, συνοδευόμενα από γράφημα, θα ίσχυαν και για τα μαγαζιά πλην των κέντρων διασκέδασης, που έχουν άλλους κανονισμούς.

Ο μαγαζάτορας μπορούσε να τα αποστηθίσει και να ελπίσει ότι δεν θα κάνει κάποιο λάθος να το πληρώσει. Oπως θα έπρεπε να αποστηθίσει και τα όσα είπε την περασμένη Δευτέρα, δύο εβδομάδες αργότερα δηλαδή, και ο Πρωθυπουργός που στις ανακοινώσεις του αναφέρθηκε και στο θέμα των κέντρων διασκέδασης.

Την επομένη, εξάλλου, ο Αδωνις Γεωργιάδης με νέα συνέντευξη Τύπου, αυτή την φορά με τον Βασίλη Κικίλια και τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ήλθε να «εξειδικεύσει», όπως ο ίδιος εξήγησε, τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και να προσθέσει ότι επειδή τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν μεν με το 85% της πληρότητάς τους, αλλά θα είναι αμιγείς και οι πελάτες θα πρέπει να μένουν καθισμένοι.

Στην πολιτική ζωή, η τελευταία δήλωση αναιρεί τις προηγούμενες. Στην πραγματική, που ο πολίτης δεν είναι καρφωμένος μπροστά από μια οθόνη ούτε σημειώνει ημερομηνίες, ο ένας λέει «άκουσες τον Αδωνι τι είπε για τους κλειστούς χώρους;» και ο άλλος απαντάει «κάνεις λάθος, θυμάμαι τον Γεραπετρίτη να λέει άλλα».

Δεκτό ότι τα κρούσματα διαφοροποιούνται. Αλλά δεν δικαιολογείται να μην υπάρχει πρόβλεψη δύο εβδομάδων. Και οι αλλεπάλληλες συνεντεύξεις Τύπου, οι συνεχείς ανακοινώσεις για το ίδιο θέμα, με λεπτομέρειες νέων υπουργικών εγκυκλίων δημιουργούν την εντύπωση του «αυτοί, ρε, συνέχεια γνώμες αλλάζουν;».

Η εποχή των μεγάλων χορωδιών για τον κορονοϊό  είναι ώρα να τελειώσει και η επικοινωνία να επιστρέψει στα ντουέτα και τα σόλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...