474
Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2021. Πώς θα ελέγξεις τα SMS; Σε 15 ημέρες τι θα δούμε επιδημιολογικά; | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σοκ από τα πλήθη στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω (υποτιθέμενου) lockdown

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2021, 18:18
Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2021. Πώς θα ελέγξεις τα SMS; Σε 15 ημέρες τι θα δούμε επιδημιολογικά;
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σοκ από τα πλήθη στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω (υποτιθέμενου) lockdown

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2021, 18:18

Αν οι κυβερνώντες στην Ελλάδα είχαν σαν εφιάλτη τις χριστουγεννιάτικες εικόνες στο Λονδίνο έξω από το «Harrod’s», μπορούν να πουν ότι το ζουν τώρα και στην Ελλάδα. Οι φωτογραφίες από τον πεζόδρομο της Ερμού στην Αθήνα, εν μέσω πανδημίας και ανησυχίας για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και ενώ οι επιδημιολόγοι όπως ο Νίκος Σύψας έχουν προειδοποιήσει πόσο άσχημα θα είναι τα πράγματα αν σκάσει η «βόμβα» της πρωτεύουσας, είναι σχεδόν εφιαλτικές.

Το να ισχύει το μέτρο των SMS στο 13033 είναι προφανώς μια κρατικής παραγωγής κωμωδία. Ο καθένας μπορεί να στείλει ένα μήνυμα και να κάνει τις βόλτες του, μετά να το σβήσει και να γράψει άλλο ένα κ.ο.κ. —από τη στιγμή που υπάρχει η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι τα μηνύματα δεν καταχωρούνται, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, εφόσον δεν σε ελέγχουν. Και δεν σε ελέγχουν.

Το ότι αμφισβητείται ακόμα από κάποιους η δύναμη της ατομικής ευθύνης, είναι επίσης κωμωδία. Υπάρχουν συμπολίτες μας που προφανώς αδιαφορούν για το τι έχει τραβήξει η χώρα και όλα τα θυσιάζουν μπροστά στην «απόλαυση» τού να στριμωχτούν στο κέντρο των πόλεων για να ψωνίσουν με έκπτωση κάτι που ενδεχομένως δεν θα έχουν πού να το φορέσουν —το ότι φορούν μάσκα είναι μεν ελπιδοφόρο, αλλά όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες των πρακτορείων δεν ισχύει για όλους, πολλοί την έχουν κατεβασμένη κάτω από τη μύτη, άλλοι στο πηγούνι με πρόσχημα έναν καφέ στο χέρι και άλλοι απλώς δεν φορούν. Έλεγχος μηδέν επίσης.

Το ότι υπάρχουν ουρές έξω από τα καταστήματα, άρα δεν υπάρχει συνωστισμός στο εσωτερικό είναι επίσης κάτι το ενθαρρυντικό, εφόσον βέβαια υποθέσουμε ότι τα καταστήματα απολυμαίνουν επαρκώς τους χώρους και τα προϊόντα. Για τις ουρές βέβαια ας μην έχουμε πολλές απαιτήσεις —αποστάσεις δεν τηρούνται από τους στερημένους της κατανάλωσης και οι λιγοστοί αμήχανοι αστυνομικοί αρκούνται σε συστάσεις (που φυσικά ξεχνιούνται μόλις περάσει λίγη ώρα).

Οι εικόνες από το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι σίγουρα ανησυχητικές. Υπάρχει βέβαια η ελπίδα ότι αν βρισκόμαστε σε επίπεδα αρχών Οκτωβρίου, τέτοιο συνωστισμοί δεν θα έχουν σοβαρό επιδημιολογικό αποτύπωμα, όπως δεν είχε πχ η συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων στο Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Όμως και πάλι οι εικόνες είναι σοκαριστικές, αντιπροσωπευτικές του ρίσκου που παίρνει η Πολιτεία —το κατά πόσο είναι «λελογισμένο», όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης το πρωί του Σαββάτου, ελπίζουμε όλοι να αποδειχτεί σωστό.

Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2021 (INTIMENEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ)

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η επιδημία παραμένει σε έξαρση, ότι υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού και ότι κατά τα άλλα η κυβέρνηση κρατά άλλες δραστηριότητες κλειστές για να μην υπάρξει διασπορά της Covid-19, η ανησυχία είναι εύλογοι. Οι αρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης ίσως να βγουν να πανηγυρίσουν για τη στήριξη της αγοράς. Με τι τίμημα όμως…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...