316
Αστυνομικοί σέρνουν διαδηλωτή στη Μόσχα, ο οποίος προσπαθεί να αποφύγει τη σύλληψη | REUTERS/Anton Vaganov

Διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι σε όλη τη Ρωσία – Συνέλαβαν και τη Γιούλια Ναβάλναγια

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2021, 18:00
Αστυνομικοί σέρνουν διαδηλωτή στη Μόσχα, ο οποίος προσπαθεί να αποφύγει τη σύλληψη
|REUTERS/Anton Vaganov

Διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι σε όλη τη Ρωσία – Συνέλαβαν και τη Γιούλια Ναβάλναγια

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2021, 18:00

Με μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών απάντησε η ρωσική αστυνομία στις πορείες οπαδών του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε πόλεις σε όλη τη χώρα -πολλοί μέσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες και πολικές θερμοκρασίες- κατέβηκαν στους δρόμους το Σάββατο εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον επικριτή του Κρεμλίνου.

Τουλάχιστον 40.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη διαδήλωση που έγινε στο κέντρο της Μόσχας, σύμφωνα με μία εκτίμηση του Reuters.

Η αστυνομία έθεσε σήμερα υπό κράτηση περισσότερους από 1.600 ανθρώπους.

Μεταξύ τους είναι η Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγος του Ναβάλνι, όπως έγραψε η ίδια στο  Instagram, ενώ βρίσκονταν μέσα σε ένα όχημα της αστυνομίας στη Μόσχα. Προφυλακίστηκε ακόμη και η Λιούμποβ Σομπόλ, στενή σύμμαχος του αντιπολιτευόμενου ηγέτη.

Μια ώρα πριν από την διαδήλωση στη Μόσχα, η οποία προβλεπόταν να ξεκινήσει στις 14:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδος), αστυνομικοί από την υπηρεσία αντιμετώπισης ταραχών συνελάμβαναν έναν έναν τους ανθρώπους που υποψιάζονταν ότι ήθελαν να συμμετάσχουν στην διαδήλωση και τους έβαζαν σε κλούβες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι είχαν συλληφθεί, χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις, και μάλιστα μπροστά σε ένα πλήθος δημοσιογράφων.

Οι δυνάμεις της τάξης της ρωσικής πρωτεύουσας είχαν προειδοποιήσει ότι θα διαλύσουν «χωρίς καθυστέρηση» οποιαδήποτε παράνομη συγκέντρωση.

Εν τω μεταξύ οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι έγιναν διακοπές λειτουργίας στα δίκτυα παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ στη Ρωσία, καθώς η αστυνομία έλαβε σκληρά μέτρα για τους διαδηλωτές. Οι ρωσικές Αρχές μερικές φορές προκαλούν παρεμβολές στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ώστε να γίνεται πιο δύσκολη η επικοινωνία μεταξύ των διαδηλωτών, αλλά και η προσπάθεια ανάρτησης βίντεο στο Διαδίκτυο

Ο 44χρονος Ναβάλνι, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση ως τουλάχιστον τις 15 Φεβρουαρίου, συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου αμέσως μετά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου παρέμεινε για πέντε μήνες ενώ βρισκόταν σε ανάρρωση έπειτα από απόπειρα δηλητηρίασής του για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο.

Μετά την φυλάκισή του ο Ναβάλνι απηύθυνε αίτημα στους Ρώσους να διαδηλώσουν σε έκφραση της υποστήριξής τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News