870
Ο Νίκολας Νεγκροπόντε (δεξιά) και ο Τζέφρι Επστάιν | CreativeProtagon

«Σκάνδαλο Επστάιν» για τον γκουρού Νεγκροπόντε και το περίφημο Media Lab

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2019, 21:47
Ο Νίκολας Νεγκροπόντε (δεξιά) και ο Τζέφρι Επστάιν
|CreativeProtagon

«Σκάνδαλο Επστάιν» για τον γκουρού Νεγκροπόντε και το περίφημο Media Lab

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2019, 21:47

Απώλεσε το κύρος του ο Νίκολας Νεγκροπόντε; Ο άνθρωπος που μας εξήγησε πως θα εξελίσσονταν οι ζωές μας χάρη στο Internet όταν δεν γνωρίζαμε καν τι ακριβώς είναι το Διαδίκτυο, ο ελληνοαμερικανός γκουρού της Πληροφορικής που ίδρυσε και διεύθυνε για είκοσι χρόνια το περίφημο Media Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης  (ΜΙΤ) και του οποίου εξακολουθεί να είναι επίτιμος πρόεδρος, στην ηλικία των 75 ετών, όχι μόνο για τις λαμπρές ιδέες του αλλά και για το γεγονός πως συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη και την πρόοδό του πρωτοποριακού ερευνητικού ιδρύματος μέσω των χρημάτων που κατάφερε να συγκεντρώσει ανά τα έτη από τις δωρεές ζάπλουτων και επιφανών Αμερικανών.

 Σύμφωνα με λεπτομερές ρεπορτάζ της ιταλικής La Repubblica, στις οκτώ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στον έκτο όροφο αυτού του διάφανου κτιρίου όπου στην κυριολεξία εφευρίσκεται το μέλλον, όλοι μιλούσαν για το σκάνδαλο. Επίσημα επρόκειτο για την καθιερωμένη γιορτή για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς αλλά η βραδιά δεν εξελίχθηκε κατά τα αναμενόμενα. 

Ολοι μιλούσαν για τον «Nick» αλλά και για τη φήμη, τη δική του και του Media Lab, που κινδυνεύει να αμαυρωθεί, αφότου αποκαλύφθηκε πως το ερευνητικό κέντρο που ίδρυσε ο Νεγκροπόντε έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, ως δωρεές, από τον Τζέφρι Επστάιν, τον μεγιστάνα που κατηγορούταν για σωματεμπορία και σεξουαλική κακοποίηση πλήθους ανήλικων κοριτσιών, τον άνθρωπο ο οποίος φέρεται να επιδίωκε να καταστήσει έγκυες, στο ράντσο του στο Νέο Μεξικό, όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες με στόχο τη διασπορά του DNA του, αυτόν που τελικά βρέθηκε νεκρός στο κελί του στη Νέα Υόρκη, την 10η του περασμένου Αυγούστου, περίοδο κατά την οποία σχεδόν καθημερινά εμφανιζόταν ακόμα μια γυναίκα έτοιμη να μιλήσει για τις σεξουαλικές του διαστροφές.

Ο Νίκολας Νεγκροπόντε στο Φόρουμ του Νταβός (EPA/WALTER BIERI)

 Πέρα από το MIT, ο Επστάιν πρόσφερε χρήματα και σε άλλα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, κυρίως στο Χάρβαρντ, το οποίο έλαβε περισσότερα από έξι εκατομμύρια δολάρια. Η σχέση του με κάποιους από τους πιο λαμπρούς επιστήμονες των ΗΠΑ συνοψίζεται ως εξής: αρχικά ήταν ένας νεαρός καθηγητής γυμνασίου που δίδασκε Φυσική και Μαθηματικά στη Νέα Υόρκη, αλλά κατέληξε τελικά να εργάζεται στη Wall Street (την περίοδο των «παχιών αγελάδων»), κερδίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ομως το 2008 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 μηνών για την εκπόρνευση μιας ανήλικης κοπέλας.

Αφότου εξέτισε, υπό ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες, μέρος της ποινής του και βγήκε από την φυλακή, είχε ακόμα πολλά χρήματα αλλά η φήμη του είχε αμαυρωθεί και έπρεπε να αποκατασταθεί άμεσα. Ο Επστάιν ζήτησε τη συμβουλή του διάσημου λογοτεχνικού ατζέντη και συγγραφέα Τζον Μπρόκμαν, ο οποίος του πρότεινε να επενδύσει στους επιστήμονες.

Ξεκίνησε, χρηματοδοτώντας έρευνες για τη θεραπεία του καρκίνου και δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής ενώ στήριξε ιδιαίτερα και τη γενωμική, φτάνοντας σύντομα στο σημείο να προσφέρει περί τα είκοσι εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, με τον ίδιο να αυτοχαρακτηρίζεται «φιλάνθρωπος των επιστημών».

Ο Τζόι Ιτο,  τον οποίο ο Νεγκροπόντε έχρισε γενικό διευθυντή του Media Lab, μιλάει στο Νταβός το 2017 στο Νταβός (REUTERS/Ruben Sprich/File Photo)

Αναπόφευκτα, οπότε, κάποια στιγμή ήρθε σε επαφή και με τον Νεγκροπόντε ο οποίος το 2011 είχε χρίσει γενικό διευθυντή του Media Lab τον Τζόι Ιτο, έναν ευφυέστατο ιάπωνα ακτιβιστή, επιχειρηματία και επενδυτή και καθηγητή στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Ο Ιτο είναι εξαιρετικός στη δουλειά του αλλά δεχόταν τα χρήματα του Επστάιν, τα οποία κατέληγαν στο MIT αλλά και στα ταμεία της επενδυτικής του εταιρείας μέσω της οποίας χρηματοδοτούσε την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων.

Οταν, όμως, αυτοκτόνησε ο Επστάιν και έγινε γνωστό ευρέως ότι ο Ιτο είχε δοσοληψίες μαζί του, κάποιοι ζήτησαν ακόμα και την παραίτησή του. Εκείνος περιορίστηκε απλά στο να ζητήσει συγγνώμη. Ο Ιθαν Ζάκερμαν, ωστόσο, ένας από τους πιο διακεκριμένους καθηγητές του Media Lab ανακοίνωσε πως στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους πρόκειται να παραιτηθεί. Και ενδέχεται το παράδειγμά του να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Την περασμένη Τετάρτη κατά την εκδήλωση για την έναρξη της νέα χρονιάς ο Νίκολας Νεγκροπόντε (στη φωτογραφία επάνω), αφού πήρε αναπάντεχα τον λόγο, αναφέρθηκε πρώτα στο προνόμιο του να είναι ένας «πλούσιος λευκός άνδρας», υπογραμμίζοντας πως το αξιοποίησε για να μπορέσει να εισέλθει στους κύκλους των ζάπλουτων της Αμερικής με την πλειονότητα των οποίων στη συνέχεια συνδέθηκε προσωπικά. Και επισήμανε πως χάρη σε αυτούς τους δεσμούς του με τους μεγιστάνες των ΗΠΑ, το Media Lab εξακολουθεί να αποτελεί τον παράδεισο των κορυφαίων επιστημόνων από όλον τον κόσμο. 

Και δεδομένου πως όλοι γνωρίζουν ότι αυτός σύστησε τον Επστάιν στον Τζόι Ιτο δεν δίστασε να πει πως «εάν γυρνούσε ο χρόνος πίσω, θα του έλεγα και πάλι να τα πάρει» τα χρήματα, περισσότερα από 800.000 δολάρια συνολικά, του Επστάιν. Τα λεγόμενά του, ωστόσο, θορύβησαν ιδιαίτερα αρκετούς από τους παρευρισκόμενους. Μάλιστα μια γυναίκα που καθόταν στην πρώτη σειρά φέρεται να έβαλε τα κλάματα ενώ μια καθηγήτρια του Media Lab φώναξε: «Νίκολας βγάλε το σκασμό».

Μέσω ηλεκτρονικής επιστολής που απέστειλε στην Boston Globe o Νεγκροπόντε στη συνέχεια σημείωσε εκ νέου ότι ορθώς το Media Lab δέχτηκε τα χρήματα του Επστάιν, παρά την καταδίκη του το 2008, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι εάν γνώριζε τις βαρύτερες κατηγορίες που του αποδόθηκαν μερικές εβδομάδες πριν από την αυτοκτονία του, θα απέρριπτε τις δωρεές του. «Γνωρίζαμε ότι είχε φυλακιστεί για εκπόρνευση ανηλίκου. Αλλά σκεφτήκαμε πως εξέτισε την ποινή του και μετανόησε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...