463
Σχέδιο που δείχνει ότι ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με τις καταγγελίες περί απατών: απλώς οι μετοχές του Ομίλου Adani πέφτουν, πέφτουν… | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Σκάνδαλο Adani: Ο Κροίσος αντεπιτίθεται… πολιτικά

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 22:24
Σχέδιο που δείχνει ότι ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με τις καταγγελίες περί απατών: απλώς οι μετοχές του Ομίλου Adani πέφτουν, πέφτουν…
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Σκάνδαλο Adani: Ο Κροίσος αντεπιτίθεται… πολιτικά

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 22:24

«Αν μου επιτεθείς, επιτίθεσαι στην Ινδία»: αυτή είναι η συλλογιστική πάνω στην οποία ο ινδικός Ομιλος Adani, του Κροίσου Γκουατάμ Αντάνι, επέλεξε να χτίσει την αμυντική γραμμή του έπειτα από την καταβαράθρωση των μετοχών των εταιρειών που επιχειρούν υπό την ομπρέλα του.

Ως γνωστόν, η υπόθεση σχετίζεται με τις καταγγελίες της νεοϋορκέζικης εταιρείας έρευνας επενδύσεων Hindenburg Research LLC η οποία δημοσιοποίησε έκθεση με ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Ομιλο (χρηματιστηριακές απάτες με χειραγώγηση μετοχών, λογιστικές και φορολογικές απάτες, τεράστια δανειοληψία, κ.ά. ).

Ο Ομιλος έχει χάσει σε αγοραία αποτίμηση περισσότερα από 60 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες. Και ο ίδιος ο Αντάνι, ως φυσικό πρόσωπο, είδε τα περιουσιακά στοιχεία του στο χρηματιστήριο να μειώνονται κατά 20 δισ. δολάρια. Τώρα, έχει περάσει στην αντεπίθεση, όπως ήταν λογικό και επόμενο.

Η βάση της αντεπίθεσης του Κροίσου είναι η υποτιθέμενη στόχευση της ίδιας της Ινδίας: «Δεν είναι απλώς αδικαιολόγητη επίθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά υπολογισμένη επίθεση στην Ινδία, στην ανεξαρτησία της, στην ακεραιότητα και στην ποιότητα των ινδικών θεσμών, στην ιστορία και στην οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας, στις ίδιες τις φιλοδοξίες της».

Ο Ομιλος δημοσίευσε και ένα βίντεο στο οποίο ο οικονομικός διευθυντής του Γιουγκεσίντερ Σινγκ εμφανίζεται με μία ινδική σημαία δίπλα του και ισχυρίζεται ότι οι ισχυρισμοί είναι «κακόβουλος συνδυασμός επιλεκτικής παραπληροφόρησης» και ότι «τα καταγγελόμενα έχουν ήδη εξεταστεί και απορριφθεί από τα ινδικά δικαστήρια».

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Mint, ο Σινγκ μίλησε επίσης για το γεγονός ότι οι κατηγορίες των Νεοϋορκέζων έχουν υιοθετηθεί από πολλούς στην Ινδία, κάτι που λέει ότι κάνει την κατάσταση να μοιάζει με μία σφαγή που έγινε στην Ινδία επί βρετανικής αποικιοκρατίας, όταν ο Αγγλος διέταξε και οι Ινδοί άρχισαν να πυροβολούν εναντίον άλλων Ινδών!…

Ο Ομιλος του Αντάνι, λοιπόν, επιστράτευσε εθνικιστικές κορώνες για να μετατρέψει ένα ζήτημα αυστηρώς επιχειρηματικό σε ζήτημα πατριωτικής άμυνας. Πρόκειται για ξεκάθαρη πολιτικοποίηση της υπόθεσης. Οι της Hindenburg απάντησαν λέγοντας ότι «το μέλλον της Ινδίας συγκρατείται από την Ομάδα Adani, η οποία τυλίχτηκε με την ινδική σημαία ενώ λεηλατούσε συστηματικά το ινδικό έθνος». Η σύγκρουση είναι εκρηκτική, έγραψε η Corriere della Sera. Ο Oμιλος Adani θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά της εταιρείας Hindenburg.

Το ιταλικό Μέσο σημείωσε ότι αρκετοί ινδοί χρηματοοικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι εξηγήσεις του Ομίλου, πέρα από την πολιτικολογία του, είναι ανεπαρκείς. Κάποιοι επισημαίνουν ότι οι εταιρείες του Ομίλου δεν δέχονται να τις παρακολουθούν και να τις αξιολογούν αναλυτές, δηλαδή δεν θέλουν να τις αγγίζει κανένας.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση είναι σημαντική δοκιμασία για την Ινδία και για την οικονομία της όσον αφορά την εδραίωση της θέσης της χώρας στις διεθνείς μπίζνες, για την επαλήθευση του πόσο ανοιχτή είναι στα κριτήρια διαφάνειας που θεωρούνται δεδομένα στη Δύση. Η Corriereμ κλείνοντας το ρεπορτάζ της, δεν παρέλειψε να θυμίσει τη στενή φιλική σχέση του Κροίσου με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...