791
Ο Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε τη βομβαρδισμένη Μποροντιάνκα την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Τζόνσον: Ο Πούτιν άνοιξε τις πύλες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 19:55
Ο Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε τη βομβαρδισμένη Μποροντιάνκα την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Τζόνσον: Ο Πούτιν άνοιξε τις πύλες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 19:55

Πριν τη ρωσική εισβολή, η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ φάνταζε όνειρο θερινής νυκτός στο Κίεβο. Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατάφερε ακριβώς αυτό που προσπάθησε να αποτρέψει με τον στρατό του: να φέρει την Ουκρανία ένα βήμα πιο κοντά στο κατώφλι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον διατυπώνει αυτή την άποψη σε άρθρο του στην Washington Post, λίγες ημέρες αφότου επισκέφθηκε ξανά την Ουκρανία. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας σημειώνει ότι η Δύση «εδώ και δεκαετίες» χρησιμοποιεί «διπλωματική διγλωσσία στο θέμα του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας» – η οποία κατέληξε σε απόλυτη καταστροφή.

«Περάσαμε πολλά χρόνια λέγοντας στους Ουκρανούς ότι έχουμε μια πολιτική “ανοιχτών θυρών” στο ΝΑΤΟ, ότι έχουν το δικαίωμα να “επιλέξουν τη μοίρα τους” και η Ρωσία δεν πρέπει να μπορεί να ασκήσει βέτο», γράφει ο Τζόνσον.

Την ίδια στιγμή, όμως, συνεχίζει, η Δύση διαβεβαίωνε με κάθε τρόπο τη Μόσχα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ γιατί πολλά μέλη του θα θέσουν βέτο. Δηλαδή, θεωρητικά, μπορούσε να ενταχθεί, αλλά στην πράξη δεν θα γινόταν ποτέ. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστελναν οι Δυτικοί στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με τον βρετανό πολιτικό.

«Και τι πετύχαμε;», διερωτάται ο Τζόνσον. «Τον χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει καταστρέψει αμέτρητες ζωές, σπίτια, ελπίδες και όνειρα. Εχει, επίσης, καταστρέψει τον παραμικρό λόγο για να τον συμπαθήσουμε».

Οσο για τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν όσοι δεν ήθελαν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, κατέρρευσαν με τη ρωσική εισβολή. Πριν τον πόλεμο, οι Ουκρανοί εμφανίζονταν διχασμένοι όσον αφορά την ένταξη της χώρας τους στη Συμμαχία. Τώρα, την ένταξη στηρίζει το 83% του πληθυσμού.

Πριν τον πόλεμο, κάποιοι στη Δύση έλεγαν ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν επαρκή στρατό ή εξοπλισμό για να μπουν στη Συμμαχία. Τώρα, έχουν προηγμένα όπλα από χώρες του ΝΑΤΟ, τα οποία χειρίζονται «με εξαιρετική ικανότητα και γενναιότητα. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διδάξει στους Ουκρανούς για τη διεξαγωγή ενός πολέμου – στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν αυτοί να μας διδάξουν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τζόνσον.

Οσο για αυτούς που επέμεναν ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα αποτελούσε πρόκληση εναντίον του Κρεμλίνου από την πλευρά της Δύσης, ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι «δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε δεχτεί αυτό το επιχείρημα. Θα έπρεπε να είχαμε επιμείνει στην πραγματικότητα: ότι το Κρεμλίνο δεν είχε τίποτα να φοβηθεί από το ΝΑΤΟ, γιατί είναι μια αμυντική συμμαχία. Αλλά οι χώρες-μέλη αποδέχθηκαν αυτό το ψευδές επιχείρημα. Παραδέχομαι ότι για ένα διάστημα το αποδέχθηκα και εγώ».

Ο Τζόνσον προσθέτει ότι, μετά την εισβολή του Πούτιν στην Κριμαία, η Δύση, αντί να τον τιμωρήσει, επέλεξε να τον καθησυχάσει και δεν αντέδρασε με την απαιτούμενη πυγμή. Η Δύση φέρθηκε στην Ουκρανία σαν να έφταιγε και αυτή, ενώ ήταν το θύμα και η Ρωσία ο επιτιθέμενος, επισημαίνει.

«Εκτοτε, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ βρισκόταν θεωρητικά στην ημερήσια διάταξη, αλλά όλοι γνώριζαν ότι απλώς δεν επρόκειτο να συμβεί, ή τουλάχιστον όχι κατά τη διάρκεια της πολιτικής ζωής οποιουδήποτε από όσους βρίσκονταν γύρω από το τραπέζι», γράφει ο Τζόνσον.

Στο μεταξύ, ο Πούτιν χρησιμοποίησε τις ψεύτικες υποσχέσεις του ΝΑΤΟ για να δικαιολογήσει την επιθετικότητά του. Επί της ουσίας, το ΝΑΤΟ δεν είχε κάνει τίποτα για να προστατέψει την Ουκρανία, τονίζει. «Η αλήθεια είναι ότι, αν με είχατε ρωτήσει πριν από την εισβολή του Πούτιν πότε η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα είχα πει: “Περίπου όταν παγώσει η κόλαση, ή όχι για τουλάχιστον 10 χρόνια. Αλλά τότε, αν με είχατε ρωτήσει αν θα στέλναμε άρματα μάχης Challenger στην Ουκρανία ή Abrams οι ΗΠΑ ή αν οι Γερμανοί θα έστελναν τώρα Leopard, θα σας θεωρούσα τρελό. Οπως ακριβώς θα σας θεωρούσα τρελό αν μου λέγατε ότι ο Πούτιν θα εισβάλει.

»Ο Πούτιν, πάντως, δεν εισέβαλε επειδή πίστευε ότι η Ουκρανία επρόκειτο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ηξερε πάντα ότι αυτό ήταν εξαιρετικά απίθανο. Επιτέθηκε στην Ουκρανία επειδή πίστευε –με άφθονες αποδείξεις– ότι δεν ήμασταν πραγματικά σοβαροί για την προστασία της. Επιτέθηκε επειδή ήθελε να ξαναχτίσει την παλιά σοβιετική αυτοκρατορία και επειδή πίστευε –ανόητα– ότι θα κέρδιζε», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Αν όμως η Δύση ήταν «αρκετά γενναία και συνεπής» και δεχόταν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, τότε αυτή η απόλυτη καταστροφή θα είχε αποφευχθεί, πιστεύει ο Τζόνσον. «Για χάρη της σταθερότητας και της ειρήνης, η Ουκρανία χρειάζεται τώρα από εμάς να είμαστε σαφείς σχετικά με τη θέση της στην ευρωατλαντική αρχιτεκτονική ασφαλείας. Ολες οι υπεκφυγές και οι αμφιταλαντεύσεις μας κατέληξαν σε σφαγή.

»Στους Ουκρανούς θα πρέπει να δοθεί ό,τι χρειάζονται για να τελειώσουν αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό, και εμείς θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εισδοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και να την ξεκινήσουμε τώρα. Αυτή τη φορά, ο Πούτιν δεν θα έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί. Το έχασε με τις βόμβες και τους πυραύλους του», καταλήγει ο Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...