455
| CreativeProtagon

Hindenburg, ο τάφος (των εταιρειών) του Ινδού

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 19:54
|CreativeProtagon

Hindenburg, ο τάφος (των εταιρειών) του Ινδού

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 19:54

Εξειδικευμένη στις εταιρικές απάτες, η νεοϋορκέζικη εταιρεία έρευνας επενδύσεων Hindenburg Research LLC δημοσιοποίησε έκθεση με την οποία συνέτριψε από χρηματιστηριακής απόψεως την εταιρεία-ομπρέλα Adani Group του ινδού Κροίσου Γκουατάμ Αντάνι, ο οποίος θεωρείται ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Η είδηση του μήνα για τον χρηματιστηριακό κλάδο είναι οι τεράστιες απώλειες των εταιρειών του Ινδού (σωρευτικά περί τα 72 δισ. δολάρια τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου). Οι απώλειες αφορούν τις εταιρείες Adani Green Energy, Adani Total Gas, Adani Transmission και Adani Enterprises. Η κατρακύλα των μετοχών αυτών των εταιρειών του Αντάνι οφείλεται στην 100 σελίδων έκθεση της Hindenburg, η οποία αποκαλύπτει παράνομες πράξεις της Adani Group σε βάθος δεκαετίας.

Δεδομένου ότι ο Ινδός είχε στόχο να μαζέψει, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Enterprises, περί τα 2,5 δισ. δολάρια από την αγορά, η ζημία που υπέστη έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. «Η ιστορία μοιάζει απίστευτη, όμως είναι απολύτως αληθινή» σχολίασε η Repubblica. «Οντως η Hindenburg, με μία διετή έρευνα, έπληξε το μεγαθήριο με τα αξίας 218 δισ. δολαρίων διαπραγματεύσιμα χαρτιά του. Οι κατηγορίες που εκτόξευσε αφορούν χειραγώγηση της τιμής των μετοχών, απάτες, και άλλα χρηματιστηριακά παραπτώματα».

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε το πρωί της 24ης Ιανουαρίου, διατείνεται ότι η αξία των επτά εισηγμένων εταιρειών του ινδικού ομίλου είναι βασισμένη στο χρέος, το οποίο σήμερα είναι 24 δισ. δολάρια. Μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης Fitch έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι ο όμιλος του Αντάνι έχει υπερμόχλευση. Επίσης, ότι η αξία των μετοχών αυτών των εταιρειών είναι φουσκωμένη.

Ποιες είναι, όμως, οι βαρύτερες κατηγορίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση Hindenburg; Τα μέλη της οικογενείας Αντάνι, εκτός από το γεγονός ότι κατά το παρελθόν βρέθηκαν στο επίκεντρο τεσσάρων κυβερνητικών ερευνών για απάτες, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και διαφθορά, κατείχαν πόστα σε offshore (Μαυρίκιος, Εμιράτα, νησιά της Καραϊβικής), με στόχο τη χειραγώγηση των χρηματιστηριακών αξιών των εισηγμένων εταιρειών και την εκτροπή κεφαλαίων από αυτές προς τις… τσέπες τους. «Η λίστα με τις ύποπτες συναλλαγές είναι πολύ μεγάλη και πολύ λεπτομερής, ενώ και το χρηματικό ποσό που μετακινήθηκε είναι πολύ σημαντικό».

Ακόμη και ορισμένα από τα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων εταιρειών του Adani Group ελέγχονται από την οικογένεια, λέει η έκθεση. Οι δε μετοχές των εισηγμένων, με τεχνητή διόγκωση αξίας (φούσκα), έχουν προσφερθεί ως εγγύηση στις τράπεζες ώστε να εγκριθούν και να να ληφθούν δάνεια. Η έκθεση της Hindenburg επισήμανε με συγκεκριμένο νόημα, περί ατασθαλιών, ότι μέσα σε οκτώ έτη άλλαξαν πέντε οικονομικοί διευθυντές στον όμιλο. Και περιέλαβε και καταγγελίες περί επιχείρησης φίμωσης δημοσιογράφων που ερεύνησαν θέματα του ομίλου.

Στις 27 Ιανουαρίου, την περασμένη Παρασκευή, ο Γκουατάμ Αντάνι παρουσίασε τη δική του έκθεση και προσπάθησε να αμυνθεί στις καταγγελίες της Hindenberg δηλώνοντας ότι πρόκειται περί «κακόβουλου συσχετισμού εσφαλμένων πληροφοριών, χωρίς βάση και περιεχόμενο», όμως η αγορά προς τον παρόν δεν τον πίστεψε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...