649
| CreativeProtagon

Ο ουκρανός αρχικατάσκοπος που ήξερε -και ξέρει- πολλά

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 16:52

Ο ουκρανός αρχικατάσκοπος που ήξερε -και ξέρει- πολλά

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 16:52

Ο στρατηγός Κίριλο Μπουντάνοφ ήταν ο μοναδικός υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουκρανίας που είχε προβλέψει μήνες νωρίτερα ότι όταν εισβάλουν οι Ρώσοι σε ουκρανικό έδαφος, δεν θα περιοριστούν στο Ντονμπάς, αλλά θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο.

Κανείς δεν του έδινε σημασία όμως, κι ας ήταν ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών από το 2020. Σύμφωνα μάλιστα με την Washington Post, ο 37χρονος αξιωματούχος είχε προβλέψει μέχρι και την ακριβή ώρα και ημέρα της εισβολής, «ποντάροντας την καριέρα του», αφού ήξερε ότι αν δεν έβγαιναν αληθινές οι προβλέψεις του, θα έχανε τη θέση του.

Τελικά, βέβαια, ο Μπουντάνοφ είχε δίκιο, και από τότε όλοι στο Κίεβο τον ακούν προσεκτικά.

Η Ισαμπέλ Κουρσουντιάν, δημοσιογράφος της Post, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και άκουσε τις νέες του προβλέψεις για την έκβαση του πολέμου.

Ο 37χρονος Ουκρανός φάνηκε αισιόδοξος: Οι Ρώσοι, είπε, το 2023 θα περιορίσουν τις βλέψεις τους στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Θεωρεί απίθανη μία νέα επίθεση από τα βόρεια, από τα ρωσικά στρατεύματα που είναι σταθμευμένα στη Λευκορωσία και αν γίνει κάποια απόπειρα, αυτή θα είναι μικρής κλίμακας, μόνο και μόνο για να κρατήσουν εκεί απασχολημένο ένα τμήμα του ουκρανικού στρατού.

Είπε επίσης ότι, «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψει η Κριμαία “σπίτι της” μέχρι το καλοκαίρι». Ο Μπουντάνοφ είναι πεπεισμένος ότι η χερσόνησος που προσάρτησε παράνομα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2014, θα ανακαταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις και ότι ο πόλεμος τότε θα τελειώσει. «Ολα ξεκίνησαν στην Κριμαία το 2014 και όλα θα τελειώσουν εκεί».

Ο ίδιος είπε ότι είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα γιατί αυτό θα σημάνει την κατάρρευσή της, «κάτι που οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά». Οι ρωσικές απειλές δεν είναι παρά μόνο «τακτική εκφοβισμού», είπε.

Αλλα ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης αφορούν την υγεία του ρώσου προέδρου. Ο Μπουντάνοφ ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν πάσχει από καρκίνο και ότι έχει πολλούς σωσίες. «Είναι ανοιχτό το ερώτημα αν είναι ο αληθινός Πούτιν αυτός», είπε, επαναλαμβάνοντας πρόσφατες δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Νταβός. Πάντως, ο Γουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της CIA, έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι ασθενής ο Πούτιν, σημείωσε η δημοσιογράφος.

Ο Μπουντάνοφ δήλωσε επίσης ότι στην Ουκρανία αυτή την περίοδο πολεμούν περίπου 326.000 Ρώσοι και ότι στο οπλοστάσιο της Μόσχας έχει απομείνει μόλις το 9% των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Οσο για την επιτυχία ή όχι της θητείας του, είπε ότι θα κριθεί από την Ιστορία.

Ενδιαφέρον έχει και το παρελθόν του, το οποίο δεν αποκαλύπτει για ευνόητους λόγους, όμως η δημοσιογράφος της Post γράφει ότι το 2016, ο Μπουντάνοφ ήταν μέλος μίας ομάδας των ειδικών δυνάμεων που σκότωσε έναν ανώτερο ρώσο αξιωματούχο της υπηρεσίας ομοσπονδιακής ασφαλείας (FSB), στην Κριμαία. Για αυτή την αποστολή, παρασημοφορήθηκε από το Κίεβο και τέσσερα χρόνια αργότερα, μόλις στα 34 του, έγινε ένας από τους νεότερους στρατηγούς και επικεφαλής της GUR, της βασικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας.

Από κει και έπειτα, άρχισαν οι απόπειρες δολοφονίας του, τουλάχιστον 10, σε μια από τις οποίες μία βόμβα κάτω από το αυτοκίνητό του εξερράγη πριν την ώρα της.

Για αυτό και ο Μπουντάνοφ ζει πλέον στο γραφείο του και σπάνια βγαίνει έξω. Κλασική μουσική ακούγεται στους χώρους όλη τη μέρα, ενδεχομένως για να καλύπτει τις συνομιλίες των παρευρισκομένων.

Το Κρεμλίνο τον κατονόμασε ως υπεύθυνο για την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας, τον Οκτώβριο, ενώ θεωρεί ότι είναι ο ιθύνων νους των επιθέσεων με drones μέσα σε ρωσικό έδαφος, όπως τον Δεκέμβριο, στην αεροπορική βάση Σαράτοφ, περίπου 500 χλμ από τα σύνορα.

Ο ουκρανός αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία του ευθύνεται για τις επιθέσεις, αλλά οι επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος είναι στη δικαιοδοσία του.

«Οι επιθέσεις κατέστρεψαν τις ψευδαισθήσεις των Ρώσων ότι είναι ασφαλείς στη χώρα τους. Υπάρχουν άνθρωποι που τοποθετούν εκρηκτικά, υπάρχουν drones. Μέχρι να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα υπάρχουν προβλήματα μέσα στη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι μέσα στη Ρωσία πολλοί είναι αντίθετοι στο Κρεμλίνο και διατεθειμένοι να το πολεμήσουν συνεργαζόμενοι με τους Ουκρανούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...