254
Πυροσβέστες ρίχνονται στην μάχη με τις φλόγες για να προστατέψουν ιδιοκτησίες που απειλούνται | Reuters

Σε κατάσταση ανάγκης η Νέα Νότια Ουαλία, μια έκταση έξι φορές σαν την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 16:47
Πυροσβέστες ρίχνονται στην μάχη με τις φλόγες για να προστατέψουν ιδιοκτησίες που απειλούνται
|Reuters

Σε κατάσταση ανάγκης η Νέα Νότια Ουαλία, μια έκταση έξι φορές σαν την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 16:47

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για επτά ημέρες στην τεράστια περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας κήρυξαν οι αρχές της Αυστραλίας, καθώς οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιών, οι οποίες ήδη πλήττουν την πολιτεία εδώ και εβδομάδες.

Η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, χαρακτήρισε τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή «καταστροφικές», κάνοντας την λήψη αυτού του μέτρου απαραίτητη. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει έκταση 801.150 τ.χμλ, όταν ολόκληρη η Ελλάδα είναι μια περιοχή 132.049 τ.χλμ.!

Χαρακτηριστική ήταν η περιγραφή του Αλέκου Μαρκέλλου, ανταποκριτή της ΕΡΤ, που περιέγραψε την πύρινη λαίλαπα σαν μια κατάσταση παρόμοια με μια φωτιά που θα εκτείνονταν σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής, από το όρος Αιγάλεω ως και τον Υμηττό.

Αυτήν την στιγμή, μαίνονται πάνω από 100 πυρκαγιές και περίπου οι μισές από αυτές είναι ανεξέλεγκτες. Μάλιστα, στο Σίδνεϊ, που είναι η πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας, έχει δημιουργηθεί ένα τοξικό νέφος καπνού που έχει καλύψει την πόλη.

Οι φωτιές  ταλανίζουν την χώρα για μήνες και έχουν κοστίσει την ζωή σε έξι ανθρώπους, ενώ 30 εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν απανθρακωθεί.

Η Αυστραλία είναι συνηθισμένη στις φωτιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, όμως την φετινή χρονιά άρχισαν να εκδηλώνονται πολύ νωρίτερα, δημιουργώντας μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι συνήθως. Οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν πρόκειται για κάποιο τυχαίο γεγονός, αλλά για μία ακόμη καταστροφική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, η οποία ευθύνεται για την δραματική αύξηση της θερμοκρασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...