263
To ακραίο κύμα καύσωνα που χτύπησε την Ευρώπη στις 25 Ιουλίου 2019, έσπασε το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που είχε καταγραφεί το 1947 | ESA/ Copernicus Sentinel data

Δραματικές προβλέψεις για την αύξηση θερμοκρασίας το 2020

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 16:35
To ακραίο κύμα καύσωνα που χτύπησε την Ευρώπη στις 25 Ιουλίου 2019, έσπασε το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που είχε καταγραφεί το 1947
|ESA/ Copernicus Sentinel data

Δραματικές προβλέψεις για την αύξηση θερμοκρασίας το 2020

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 16:35

Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο είναι εδώ –αυτό είναι αυταπόδεικτο και το αποδέχονται όλοι πλην κάτι τύπων σαν τον Ντόναλντ Τραμπ– αλλά τα αποτελέσματά της θα μπορούμε να τα μετρήσουμε από την επόμενη χρονιά κιόλας. Δυστυχώς…

Η αυξητική τάση που έχει η παγκόσμια θερμοκρασία θα συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς: το επόμενο έτος αναμένεται να είναι θερμότερο κατά 1,11 βαθμό Κελσίου κατά μέσο όρο, από τη βασική συγκριτική περίοδο που ξεκινά από το 1850 και φτάνει μέχρι το 1900 (προβιομηχανική περίοδος).

Οπως προβλέπουν οι ειδικοί της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (MET Office), το 2020 θα καταγραφεί νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Και φυσικά ο βασικός παράγοντας που προκαλεί την αύξηση αυτή είναι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Η πρώτη φορά που καταγράφηκε θερμοκρασία πάνω από έναν βαθμό Κελσίου από την προβιομηχανική περίοδο ήταν το 2015. Από τότε και κάθε χρόνο παρατηρούνται μέσες θερμοκρασίες στα ίδια επίπεδα, με θερμότερη χρόνια το 2016, η θερμοκρασίες της οποίας είχαν επηρεαστεί αρκετά και από το φαινόμενο Ελ Νίνιο και δεν οφείλονταν αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με το MET Office, οι πιθανότητες ενός ισχυρού Ελ Νίνιο το 2020 είναι ελάχιστες.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για το επόμενο έτος προβλέπεται να κυμανθεί από 0,99 έως 1,23 βαθμούς Κελσίου. Μιλώντας οι ερευνητές στο BBC διευκρινίζουν ότι ο παράγοντας – κλειδί είναι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και άλλα αέρια που προκαλούν θέρμανση.

Οπως εξηγούν, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φέτος έχουν καταγράψει μικρή αύξηση, παρά τη μείωση της χρήσης άνθρακα, και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το 2019 θα κλείσει με αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα 0,6%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...