636
Bλοσυρός και απογοητευμένος, ο Νίκος Μάνεσης ασκεί κριτική για τον τρόπο φύλαξης των συνόρων στον Εβρο, με βίντεο-μνημείο fake news | Youtube

Σε απολογία στο ΕΣΡ Αlpha και Νίκος Μάνεσης για το ψευδορεπορτάζ από τον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 18:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/03/2020, 22:01
Bλοσυρός και απογοητευμένος, ο Νίκος Μάνεσης ασκεί κριτική για τον τρόπο φύλαξης των συνόρων στον Εβρο, με βίντεο-μνημείο fake news
|Youtube

Σε απολογία στο ΕΣΡ Αlpha και Νίκος Μάνεσης για το ψευδορεπορτάζ από τον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 18:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/03/2020, 22:01

Ηταν μεσημέρι Κυριακής όταν ο παρουσιαστής της ενημερωτικής εκπομπής «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» στον Αlpha, Νίκος Μάνεσης, περιέγραφε σε εξόχως δραματικούς τόνους την κατάρρευση των συνόρων στον Εβρο.

Το κανάλι και οι υπεύθυνοι της εκπομπής πρόβαλαν μάλιστα και βίντεο με ομάδες προσφύγων-μεταναστών να έχουν σπάσει τον κλοιό των ελληνικών αρχών και να περνούν τα σύνορα μπροστά στα μάτια των αδύναμων πια να αντιδράσουν συνοριοφυλάκων!

«Περνάνε, δεν μπορούν να κάνουν κάτι… Παιδιά, αυτό γίνεται σε όλον τον Εβρο… περνάνε από παντού… Δεν κρατιέται αυτός ο πληθυσμός. Πέρασαν όλοι. Φύγανε. Πάει το συρματόπλεγμα. Τέλος», αναφωνούσε σε ζωντανή σύνδεση ο κ. Μάνεσης.

«Δεν επαρκούν οι δυνάμεις, δεν επαρκούν οι δυνάμεις, δεν είναι δυνατόν να φυλαχθούν 200-300 χλμ. Δεν κρατιέται μια τέτοια λαοθάλασσα. Αυτό γίνεται σε όλον τον Εβρο. Δείξτε την εικόνα. Ολοι οι Ελληνες να φυλούσαν τα σύνορα, δεν θα έφθαναν. Δεν επαρκεί ο ελληνικός Στρατός», ήταν το συμπέρασμα στο οποίο έσπευσε να καταλήξει.

«Αν αυτό εσείς το θεωρείτε φύλαξη συνόρων, εγώ έχω κατέβει από άλλο πλανήτη», έλεγε εμφατικά κάνοντας και τη «δέουσα» κριτική στον τρόπο φύλαξης των συνόρων της χώρας (το επίσημο βίντεο της εκπομπής της 1ης Μαρτίου αφαιρέθηκε από τη σελίδα του Αlpha και από το YouTube, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα ellinika hoaxes).

Με τη μόνη διαφορά ότι το εν λόγω βίντεο δεν ήταν από τον Εβρο, ούτε από την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα την 1η Μαρτίου 2020, αλλά από το 2015 και την τότε επεισοδιακή είσοδο προσφύγων-μεταναστών από την Ελλάδα στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας!

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο εν λόγω δημοσιογράφος βγήκε να μεταδώσει ζωντανά και χωρίς δεύτερη σκέψη –πόσω μάλλον αξιοπιστία– ότι «τα σύνορα έπεσαν» και πλέον η χώρα είναι στο έλεος των μεταναστών και του «αποστολέα» τους, Ταγίπ Ερντογάν!

Μετά το αρχικό σοκ των τηλεθεατών που έτυχε να παρακολουθούν τη συγκεκριμένη εκπομπή, και αφού το ψευδές ρεπορτάζ κατέρρευσε με γδούπο πρώτα στα social media και στη συνέχεια μέσω ιστότοπων –όπως το ellinikahoaxes.gr (εδώ)– που ανιχνεύουν με συνέπεια και εγκυρότητα τα fake news, ήρθε η ώρα του καταλογισμού των ευθυνών στον τηλεοπτικό σταθμό και τον παρουσιαστή του, που έπαιξαν τόσο αφελώς και επικίνδυνα με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας.

Ετσι, κατόπιν καταγγελιών, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κάλεσε το κανάλι της Κάντζας να δώσει εξηγήσεις για το fake ρεπορτάζ από τον Εβρο.

Η σχετική διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου προγραμματίστηκε για την Τρίτη 10 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ

«Με πολυάριθμες καταγγελίες, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA φέρεται ότι μετέδωσε ψευδή γεγονότα ως αληθή, και ειδικότερα ότι εμφάνισε γεγονότα που είχαν συμβεί το έτος 2015 στα σύνορα της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία ως επισυμβάντα την 1η Μαρτίου 2020 στα ελληνοτουρκικά σύνορα (Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση της 1ης Μαρτίου 2020). Σχηματίσθηκε φάκελος, ορίσθηκε εισηγητής και εκλήθη η λειτουργούσα τον σταθμό εταιρεία σε ακρόαση για την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 και ώρα 10:00».

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη»

Λίγο μετά την κλήση του Alpha σε απολογία, ο κ. Μάνεσης προέβη σε μια δήλωση με την οποία ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη και επιχείρησε να εξηγήσει τι συνέβη.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για το γεγονός…

»Συνέβη μία σειρά σφαλμάτων: Ενώ βρισκόμουν στον “αέρα”, μου παρουσιάστηκαν τα πλάνα ως ντοκουμέντα που “συμβαίνουν τώρα”. Δεν έχει σημασία ποιος έσφαλε… Ως προϊστάμενος της εκπομπής οφείλω να αναλάβω ευθύνες. Το λάθος ξεκίνησε από μήνυμα τηλεθεατή, ο οποίος επικαλέστηκε link που παρέπεμπε σε είσοδο μεταναστών στον Εβρο. Το μήνυμα έχει σταλεί στις 12:35, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εκπομπής. Tο σφάλμα έγινε στα τελευταία λεπτά της εκπομπής κι όταν το αντιληφθήκαμε ήταν αδύνατον να επανορθώσουμε, γιατί η εκπομπή είχε ολοκληρωθεί. Από ανθρώπινο λάθος και πίεση χρόνου οι εικόνες παρουσιάστηκαν στην εκπομπή σαν γεγονότα που συμβαίνουν τώρα.

» Καμία σκοπιμότητα, κανένας δόλος αποπροσανατολισμού του κοινού δεν υπήρξε, τουναντίον το συμβάν αυτό είναι η απόδειξη του πόσο εκτεθειμένοι είμαστε όλοι μας απέναντι σε fake news.

» Στη ζωή μου έχω μάθει ότι τα λάθη πληρώνονται και ίσως ένα συγγνώμη είναι πολύ λίγο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...