918
Ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν | INTIMEnews

Μητσοτάκης ενώπιον της ηγεσίας της ΕΕ στον Εβρο: Ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία, λειτουργεί ως διακινητής!

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 15:31
Ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
|INTIMEnews

Μητσοτάκης ενώπιον της ηγεσίας της ΕΕ στον Εβρο: Ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία, λειτουργεί ως διακινητής!

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 15:31

Το πρόβλημα με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι, δεν είναι μεταναστευτικό/προσφυγικό, αλλά συνιστά ασύμμετρη απειλή -βάσει σχεδίου- από την πλευρά της Τουρκίας που λειτουργεί απροκάλυπτα ως διακινητής μεταναστών, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές του δηλώσεις στις Καστανιές Εβρου, με τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Εβρο και τα μηνύματα των διακινητών το αποδεικνύουν», η τουρκική προπαγάνδα και τα fake news διαψεύδονται, τόνισε ο Πρωθυπουργός, στηλιτεύοντας με τον πλέον αυστηρό τρόπο την εργαλειοποίηση των προσφύγων/μεταναστών από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το οργανωμένο σχέδιο εισβολής κατά της Ελλάδας.

«Είδαμε τι συμβαινεί εδώ παρά την ύπουλη προπαγάνδα των fake news […] Η Τουρκία στέλνει χιλιάδες ανθρώπους στα σύνορα για να διεκδικήσει αιτήματά της. Τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για δικούς της σκοπούς. Δυστυχώς μετατράπηκε σε επίσημο διακινητή μεταναστών».

Αλλά «τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε», διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός παρουσία της προέδρου της Κομισόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Η Ελλάδα περιμένει απτή βοήθεια από την Ευρώπη, η οποία δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες υποστήριξης της Ελλάδας στο Προσφυγικό. Εμείς όμως», υπογράμμισε, «αντιδρούμε με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», γιατί «όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα, αποτελούν διεθνές πρόβλημα πρώτου μεγέθους».

Η αλληλεγγύη, όμως, παρατήρησε, δεν μπορεί να μένει στα λόγια, «πρέπει να την αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες των οποίων απειλείται η γαλήνη και η ασφάλεια», εκφράζοντας την ελπίδα η κρίση αυτή να λειτουργήσει ως αφύπνιση για όλους!

«Η Τουρκία παραβιάζοντας κατάφωρα την συμφωνία με την ΕΕ προσπάθησε να στείλει πρόσφυγες στην Ελλάδα. Απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως αυτοί που έφτασαν στα σύνορα, δεν ήταν πρόσφυγες από την Ιντλίμπ, άλλα άνθρωποι που ζούσαν στην Τουρκία.

Στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός μίλησε για επιβουλή των εθνικών μας εδαφών από ανθρώπους άγνωστης προέλευσης που χρησιμοποιούν δακρυγόνα των τουρκικών αρχών.

«Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω.  Κινούμαστε απολύτα στο πλαίσιο τους διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα μπορεί να προφυλάξει τα σύνορα της, αποτρέψαμε την παράνομη είσοδο σε πάνω από 24.000 μετανάστες. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν», ήταν η σκληρή απάντηση στην ακατάσχετη προπαγάνδα και τους εξοργιστικά προκλητικούς ισχυρισμούς του τούρκου προέδρου κατά της χώρας μας.

«Το μήνυμά μας [προς τους πρόσφυγες/μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα] είναι σαφές: “Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε την ευθύνη της επιλογής στο ακέραιο”», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει με νόημα πως «όταν αργεί μία δίκαιη λύση ο ανθρωπισμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση».

Μέχρι σήμερα «η Ευρώπη απέτυχε να βοηθήσει. Επέλεξε να κλείσει τα μάτια», κατέληξε ο Πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, πρόσθεσε: «Η παρουσία σας εδώ δείχνει ότι αυτό αλλάζει. Ελπίζω ότι θα γίνει πιο έμπρακτη η βοήθειά σας».

«Πρώτα η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο Προσφυγικό. Χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης, αλλά όχι υπό το καθεστώς απειλών. Δεν εκβιάζεται ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Οπλισμένοι με το δίκαιο και τη λογική θα νικήσουμε», ήταν το μήνυμα προς τη γείτονα με το οποίο έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», ανέφερε από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

H Πρόεδρος von der Leyen στις Καστανιές Έβρου, 3/3/2020

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα σύνορα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικά ?? σύνορα αλλά και ευρωπαϊκά ?? σύνορα. […] Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υποστήριξη προς την Ελλάδα» Πρόεδρος European Commission Ursula von der Leyen σήμερα στις Καστανιές Έβρου.

Geplaatst door Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα op Dinsdag 3 maart 2020

Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, δεσμεύθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η γερμανίδα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύθηκε για άμεση στήριξη της Ελλάδας σε εξοπλισμό και προσωπικό για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της, ενώ προανήγγειλε και χρηματική ενίσχυση ύψους 700 εκατ.ευρώ προς τη χώρα μας για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Σαρλ Μισέλ: Η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση».

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», αναφώνησε και  εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην προστασία των συνόρων λέγοντας: «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».

«Είμαστε μαζί σας. Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο, επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», ήταν μία από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έκλεισε τις δηλώσεις του με ένα μήνημα αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης:

«Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας».

Σασόλι: Χρειάζεται νέα κοινή μεταναστευτική πολιτική

Την ανάγκη μίας νέας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος υπενθύμισε με νόημα πως όποιος εισέρχεται παρανόμως στην Ελλάδα, εισέρχεται και στην Ευρώπη.

Χρειαζόμαστε πλέον κοινή μεταναστευτική πολιτική ως ΕΕ,  με καταμερισμό των ευθυνών και κατοχύρωση των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ο κ. Σασόλι και κάνοντας ειδική αναφορά στους χιλιάδες ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ελλάδα, σχολίασε πως απαιτείται αληθινή στρατηγική προστασίας τους και περισσότερη γενναιοδωρία από ορισμένες κυβερνήσεις κρατών-μελών της ΕΕ.

Δείτε την κοινή συνέντευξη Τύπου:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...