569
Ο επικεφαλής του στρατολογικού γραφείου ενώ μεταφέρεται αιμόφυρτος στο ασθενοσφόρο | RTIndia

Ρωσική επιστράτευση: Πανικός σε στρατολογικό γραφείο στο Ιρκούτσκ, 25χρονος πυροβόλησε τον επικεφαλής [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 11:06
Ο επικεφαλής του στρατολογικού γραφείου ενώ μεταφέρεται αιμόφυρτος στο ασθενοσφόρο
|RTIndia

Ρωσική επιστράτευση: Πανικός σε στρατολογικό γραφείο στο Ιρκούτσκ, 25χρονος πυροβόλησε τον επικεφαλής [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 11:06

Η παράνοια της ρωσικής επιστράτευσης που διέταξε ο Πούτιν συνεχίζεται, με νέο (αιματηρό) επεισόδιο, αυτή τη φορά στο Ιρκούτσκ, όπου νεαρός άνοιξε πυρ μέσα σε γραφείο στρατολόγησης, τραυματίζοντας σοβαρά τον επικεφαλής διοικητή.

«Κανείς δεν θα πάει στον πόλεμο, θα πάμε όλοι σπίτι μας», φέρεται να είπε ο δράστης αφού πυροβόλησε τέσσερις φορές τον υπεύθυνο του στρατολογικού κέντρου στο Ιρκούτσκ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δείτε κάτω διαδοχικά τα βίντεο από τον λογαριασμό του ανταποκριτή του Guardian στη Μόσχα, Αντριου Ροθ), ο δράστης εμφανίζεται να λέει στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν ότι είναι ο 25χρονος Ρουσλάν Ζίνιν.

Σε άλλο βίντεο που επίσης κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, φαίνεται ο 25χρονος να πυροβολεί τουλάχιστον μία φορά μέσα στο στρατολογικό κέντρο της πόλης Ουστ-Ιλίμσκ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του κυβερνήτη της περιφέρειας του Ιρκούτσκ, Ιγκόρ Κόμπζεφ, στο Telegram, ο επικεφαλής του στρατολογικού κέντρου, «στρατιωτικός επίτροπος Αλεξάντρ Ελισέγεφ», που δέχθηκε τα πυρά του Ζίνιν, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ο δράστης -επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης- έχει συλληφθεί «και οπωσδήποτε θα τιμωρηθεί».

«Ντρέπομαι που συνέβη κάτι τέτοιο σε μια στιγμή που οφείλουμε, αντίθετα, να είμαστε ενωμένοι και να μην πολεμάμε ο ένας με τον άλλο, αλλά εναντίον των πραγματικών απειλών», πρόσθεσε ο Ιγκόρ Κόμπζεφ.

Κέντρα στρατολογίας έχουν δεχθεί επιθέσεις αφότου ο ρώσος πρόεδρος κήρυξε μερική επιστράτευση την περασμένη Τετάρτη, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις με μεγάλες διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης στο Νταγκεστάν και τη Γιακουτία, περιφέρειες που δώσει δυσανάλογα μεγάλο αριθμό στρατιωτών για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε διαμαρτυρίες κατά της επιστράτευσης. Κεντρικό σύνθημα στις διαδηλώσεις: «Δεν είμαστε κρέας για τα κανόνια!».

Χιλιάδες, εξάλλου, είναι οι Ρώσοι που έχουν (δια)φύγει στο εξωτερικό (κυρίως στη Γεωργία, τη Φινλανδία, ακόμη και στη Μογγολία) προκειμένου να αποφύγουν το φύλλο πορείας για τα μέτωπα της Ουκρανίας.

Προ ημερών, υπενθυμίζεται, ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε τροπολογίες για την αύξηση των ποινών σε λιποτάκτες ή αρνητές στράτευσης (στο πλαίσιο της επιστράτευσης που έχει κηρυχθεί).

Οι Ρώσοι σε ηλικία υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ή οι έφεδροι αντιμετωπίζουν εφεξής ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών εάν αρνηθούν να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις. Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα προβλέπουν επίσης ότι η άρνηση υπακοής σε διαταγές τιμωρείται με φυλάκιση έως και δέκα ετών. Το ίδιο προβλέπεται και για τους λιποτάκτες σε περίοδο στρατιωτικής κινητοποίησης ή εμπόλεμης κατάστασης.  Αντίστοιχα, οι ποινές φυλάκισης για λεηλασίες αυξάνονται στα 15 χρόνια.

Επιπλέον, ο Πούτιν υπέγραψε νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον ρωσικό στρατό (κανονικά απαιτούνται πέντε χρόνια μόνιμης διαμονής στη Ρωσία, για να ζητήσει κάποιος να λάβει την υπηκοότητα).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...