382
O σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν | REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τον Πούτιν για το «δεν μπλοφάρω»: «Καταστροφικές συνέπειες εάν ρίξεις πυρηνικά στην Ουκρανία»

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 10:22
O σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν
|REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τον Πούτιν για το «δεν μπλοφάρω»: «Καταστροφικές συνέπειες εάν ρίξεις πυρηνικά στην Ουκρανία»

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 10:22

H κυβέρνηση Μπάιντεν «έχει ενημερώσει κατ’ ιδίαν το Κρεμλίνο» ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο με την Ουκρανία «θα είχε καταστροφικές συνέπειες» για τη Ρωσία, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποιώντας για «αποφασιστική απάντηση» σε περίπτωση που ο Πούτιν κάνει πράξη το… «δεν μπλοφάρω» που είπε στο πρόσφατο διάγγελμά του, αναφερόμενος σε πιθανή χρήση πυρηνικών.

Ο ρώσος πρόεδρος ανανέωσε την πυρηνική απειλή-προειδοποίησή του την περασμένη εβδομάδα, καθώς κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους μετά την ανακατάληψη εδαφών υπό ρωσική κατοχή από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Αυτό –τόνισε ο Σάλιβαν σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS– είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε οπωσδήποτε σοβαρά υπόψη».

«Εχουμε καταστήσει σαφές, ιδιωτικά και σε πολύ υψηλό επίπεδο με το Κρεμλίνο, ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν αποφασιστικά, και ήμασταν σαφείς και συγκεκριμένοι για το τι θα συνεπάγεται αυτό», σημείωσε ο Σάλιβαν, επαναλαμβάνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στις προσπάθειές της να υπερασπιστεί τα εδάφη της της και τη δημοκρατία της». Και αυτό, πρόσθεσε, περιλαμβάνει την υποστήριξη της στην προσπάθειά της να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της.

Οι δηλώσεις αυτές του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αποτελούν την πιο άμεση αμερικανική προειδοποίηση στο «δεν μπλοφάρω» του Πούτιν την περασμένη Τετάρτη για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.

«Εάν η Ρωσία περάσει αυτήν τη γραμμή, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά», ξεκαθάρισε ο Σάλιβαν σε δηλώσεις του στην τηλεοπτική εκπομπή “Meet the Press” του δικτύου NBC.

Στο ερώτημα τι είδους «απάντηση» επιφυλάσσει η Ουάσινγκτον στη Μόσχα αν τελικά κάνει πράξη ο Πούτιν την απειλή του για χρήση πυρηνικών όπλων, αρκέστηκε να πει ότι σε ιδιωτικές συνομιλίες με το Κρεμλίνο «έχει διευκρινιστεί με περισσότερες λεπτομέρειες τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό».

Ο αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συχνή, άμεση επαφή με τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, σε συνάρτηση με τις πρόσφατες απειλές του Πούτιν.

Κατά την  ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του ότι διατυπώνει «απροκάλυπτες πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης», χαρακτηρίζοντας ανεύθυνη τη στάση του αυτή ως προς τις δεσμεύσεις του για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...