378
Δίπλα στον σαουδάραβα και τον μεξικανό ΥΠΕΞ κάθησε ο Σεργκέι Λαβρόφ στη σύνοδο | Stefani Reynolds/Pool via REUTERS

Μπαλί: Αποχώρησε από τη σύνοδο των G20 o Λαβρόφ μετά την ομιλία του

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 10:55
Δίπλα στον σαουδάραβα και τον μεξικανό ΥΠΕΞ κάθησε ο Σεργκέι Λαβρόφ στη σύνοδο
|Stefani Reynolds/Pool via REUTERS

Μπαλί: Αποχώρησε από τη σύνοδο των G20 o Λαβρόφ μετά την ομιλία του

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 10:55

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αποχώρησε από τη συνεδρίαση της ομάδας G20 των  κορυφαίων και αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων, που πραγματοποιείται στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων αμέσως μετά την ομιλία του και απέφυγε επίσης να ακούσει την απάντηση της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, που ήταν η επόμενη ομιλήτρια.

Ο Λαβρόφ είχε καθήσει  στην αίθουσα μεταξύ των εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας και του Μεξικού.

«Ο Λαβρόφ εξακολουθεί να πραγματοποιεί διμερείς συνομιλίες, μετά θα κάνει δηλώσεις στον Τύπο και θα αναχωρήσει», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο επίσημο γεύμα και στην απογευματινή συνεδρίαση.

Στην ομιλία του, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι εμποδίζει μια ειρηνική λύση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν να κερδίσει η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, τότε μάλλον δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με τη Δύση», υποστήριξε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε την «φρενήρη» κριτική της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιπλήττοντας τους αντιπάλους της Ρωσίας ότι χάνουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δυτικοί εταίροι απέφυγαν να ακολουθήσουν την εντολή της G20, να ασχοληθούν με ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας», είπε.

Σημείωσε ότι η συζήτηση της Δύσης «ξέφυγε σχεδόν αμέσως, μόλις πήραν τον λόγο, στη φρενήρη κριτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία. “Επιτιθέμενοι”, “εισβολείς”, “κατακτητές”, ακούσαμε πολλά σήμερα», είπε ο Lavrov.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία και την Τουρκία για τα σιτηρά, αλλά δεν είναι σαφές πότε μπορεί να γίνουν τέτοιες συνομιλίες.

Η παρουσία του Λαβρόφ στη συνάντηση της G20 θεωρήθηκε επίσης ως τεστ για την πιθανή συμμετοχή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20 στις 15-16 Νοεμβρίου, η οποία επίσης θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί.

Αρκετά κράτη έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τη συμμετοχή τους εάν ο Πούτιν παραστεί  αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής.

Μπλίνκεν: Ολοι ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε πως η Ρωσία άκουσε μια «χορωδία» εκκλήσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χάρη στη συμμετοχή του Σεργκέι Λαβρόφ στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20).

«Αυτό που έχουμε ήδη ακούσει σήμερα είναι μια σημαντική χορωδία ολόκληρου του κόσμου, όχι μόνο των ΗΠΑ, για να (…) σταματήσει η επίθεση», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...