518
Το σχολικό λεωφορείο που μεταφέρει καθημερινά τους μαθητές το δημοτικό σχολείο Robb στο Ουβάλντε του Τέξας | REUTERS/Marco Bello

Ρεκόρ πυροβολισμών σε σχολεία στις ΗΠΑ καταγράφεται το 2022

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 10:47
Το σχολικό λεωφορείο που μεταφέρει καθημερινά τους μαθητές το δημοτικό σχολείο Robb στο Ουβάλντε του Τέξας
|REUTERS/Marco Bello

Ρεκόρ πυροβολισμών σε σχολεία στις ΗΠΑ καταγράφεται το 2022

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 10:47

Τρεις μαθητές δέχθηκαν πυροβολισμούς την Τρίτη και τραυματίστηκαν έξω από δημοτικό σχολείο στην πόλη της Ουάσιγκτον. Μία ημέρα νωρίτερα, τρεις έφηβοι δέχθηκαν πυρά την ώρα που αποχωρούσαν από το λύκειο όπου φοιτούν στη Φιλαδέλφεια. Την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώθηκαν τρία περιστατικά με πυροβολισμούς σε αποφοιτήσεις λυκείων στο Μίσιγκαν, τη Λουϊζιάνα και το Τενεσί.

Τα περιστατικά πυροβολισμών στα σχολεία έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ στις ΗΠΑ τους πρώτους μήνες του 2022, καθώς, σχεδόν κάθε μέρα καταγράφεται και τουλάχιστον ένας πυροβολισμός κάποιο σχολείο, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ρίντμαν, επικεφαλής ερευνητή στο K-12 School Shooting Database, υπηρεσία που παρακολουθεί κάθε περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται όπλο σε σχολικό περιβάλλον.

Καθώς οι πολίτες στις ΗΠΑ προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ του μακελειού της Τρίτης σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας, όπου ένας 18χρονος σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες (εδώ), οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα καθημερινά και μικρότερης κλίμακας περιστατικά με όπλα στα σχολεία περνούν απαρατήρητα.

Μέχρι στιγμής φέτος, πάντως, έχουν καταγραφεί 137 περιστατικά πυροβολισμών στα σχολεία, ενώ ολόκληρο το 2021 είχαν καταγραφεί 249.

«Αυτό που αρχίζει να κυριαρχεί είναι η συστηματική βία με όπλα στα σχολεία, η οποία αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς, κυρίως στα λύκεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μαθητές οπλοφορούν και ότι οι αντιπαραθέσεις κλιμακώνονται σε τέτοιο σημείο, ώστε να γίνεται χρήση όπλων», επεσήμανε ο Ρίντμαν.

Πριν το περιστατικό της Τρίτης στο δημοτικό σχολείο Robb στο Ουβάλντε του Τέξας και από την αρχή της χρονιάς, έχουν χάσει τη ζωή τους σε σχολεία συνολικά 27 άτομα, ανάμεσά τους και επτά μαθητές, ενώ συνολικά, ακόμη 77 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Εξάλλου, τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στα σχολεία γίνονται ολοένα και πιο αιματηρά. Τα τρία πιο αιματηρά περιστατικά έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία, εξηγεί ο Τζέιμς Ντένσλι συνιδρυτής του The Violence Project, το οποίο παρακολουθεί τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών, στα οποία σκοτώνονται τέσσερις ή περισσότεροι άνθρωποι.

Οι τρεις πιο αιματηρές μαζικές εκτελέσεις σε σχολεία στις ΗΠΑ είναι:
  • Το 2012 η επίθεση στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούτον του Κονέκτικατ, όπου ένας ένοπλός σκότωσε 26 παιδιά και μέλη του προσωπικού
  • Το 2018 η επίθεση στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι
  • Το 2022, το μακελειό της Τρίτης στο σχολείο του Τέξας.

Η απειλή της φονικής βίας αιωρείται πάνω από τα παιδιά στα σχολεία των ΗΠΑ με έναν τρόπο που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Από πολύ μικρή ηλικία οι μαθητές κάνουν τακτικά ασκήσεις για την αντιμετώπιση ένοπλων δραστών, μαθαίνουν να κρύβονται στις τάξεις τους με τα φώτα σβηστά και τις πόρτες κλειδωμένες και ασφαλισμένες.

Ως καθημερινό προληπτικό μέσο πολλά σχολεία όχι μόνο κλειδώνουν τις κεντρικές πύλες τους αλλά και τις πόρτες των τάξεων, με την ελπίδα ότι θα εμποδίσουν την είσοδο ένοπλων δραστών στον χώρο.

Στο Τέξας υπάρχει το πρόγραμμα του σχολικού σερίφη, στο οποίο δάσκαλοι και μέλη του διοικητικού προσωπικού των σχολείων εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων προκειμένου να οπλοφορούν στις τάξεις.

Η αύξηση των περιστατικών με πυροβολισμούς στα σχολεία έχει δώσει ώθηση και στη βιομηχανία παρασκευής μέσων ασφαλείας. Πολλά σχολεία έχουν εγκαταστήσει αλεξίσφαιρες πόρτες και παράθυρα, ειδικές κλειδαριές και συσκευές εντοπισμού μετάλλων. Αλλοι έχουν προσλάβει ένοπλους φρουρούς.

Ομως όλα αυτά πολύ συχνά δεν αρκούν, καθώς τα όπλα εξακολουθούν να μπαίνουν στα σχολεία, συχνά με φονικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News