915
Κώστας Τασούλας στο προεδρείο και Γιάννης Ραγκούσης στο βήμα της Βουλής | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάλος από το «τρομοκρατήστε τον τρομοκράτη» του Ραγκούση στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 12:15
Κώστας Τασούλας στο προεδρείο και Γιάννης Ραγκούσης στο βήμα της Βουλής
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάλος από το «τρομοκρατήστε τον τρομοκράτη» του Ραγκούση στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 12:15

Παρά την έκκληση του Προέδρου της Βουλής να πέσουν οι τόνοι και να γίνει σεβαστός από όλους ο Κανονισμός του κοινοβουλίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, που έλαβε τον λόγο αμέσως μετά, συνέχισε από εκεί ακριβώς που σταμάτησε ο Παύλος Πολάκης το βράδυ της Δευτέρας, εξαπολύοντας νέα σφοδρή επίθεση στο προεδρείο της Βουλής και προσωπικά τον (προεδρεύοντα τη Δευτέρα) Χαράλαμπο Αθανασίου.

«Δεν μπορεί να είναι ο ελέφαντας μέσα στο κοινοβούλιο και να κάνετε ότι δεν το βλέπετε. Δεν μπορεί να παραποιείτε τα περιστατικά που συνέβησαν χθες. Δυστυχώς δεν φροντίσατε να αποβάλετε σήμερα τον κ. Αθανασίου. Πραξικοπηματική ενέργεια του προεδρεύοντος να αφαιρέσει το λόγο βουλευτή επειδή διαφωνούσε μαζί του. Δεν σας πρέπει να στιγματιστεί η θητεία σας από την πραξικοπηματική αυτή συμπεριφορά του συναδέλφου σας. Ιστορικό το ατόπημα που κάνατε σήμερα», ξεκίνησε την παρέμβασή του ο κ. Ραγκούσης και υποστήριξε επί του Κανονισμού:

«Σύμφωνα με συγκεκριμένο άρθρο του Κανονισμού που αναλύει την απρεπή κοινοβουλευτική συμπεριφορά που χρήζει μέτρων, η ομιλία του κ. Πολάκη ήταν απρεπής; Οχι. Ηταν υβριστική; Οχι. Βρείτε μια λέξη που θα μπορούσατε να καταχωρίσετε ως συκοφαντία, ύβρη ή απρέπεια. Τι επικαλέστηκε ο κ. Αθανασίου χθες; Ενα πράγμα επικαλέστηκε, ότι ο κ. Πολάκης ήταν εκτός θέματος γιατί μίλησε για τη Νοvartis. Τι είπε ο κ. Αθανασίου; Ελάτε στο θέμα, κύριε Πολάκη. Προανήγγειλε πειθαρχικά μέτρα γιατί ήταν εκτός θέματος.

»Δεν έδωσε τον λόγο σε άλλο βουλευτή. Αρα ο κ. Πολάκης δεν εμπόδισε την εξέλιξη της συνεδρίασης. Αρα ο κ. Αθανασίου διέκοψε για να έρθει ο πρόεδρος της Βουλής να επιβάλει μομφή. Συνυπεύθυνοι για αυτό το πραξικόπημα της Βουλής. Ο κ. Τασούλας δεν έκανε μομφή. Η απόλυτη επιβεβαίωση γιατί χθες έγινε αυτό το απαράδεκτο περιστατικό ήταν η αντιθεσμική συμπεριφορά του προεδρεύοντος. Ηταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης; Πάμε εκεί που ήθελε να μας πάει χθες η δεξιά λογική. Αν ήταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης, τότε ο προηγούμενος ομιλητής, ο κ. Υψηλάντης της ΝΔ που μίλησε και εκείνος για τη Novartis, ήταν εκτός θέματος; Του επιβλήθηκαν μέτρα; Οχι.

»Αρα, τι έχουμε εδώ; Μια ακραία προσπάθεια στέρησης του λόγου βουλευτή από τον προεδρεύοντα. Πρωτοφανώς δεν έχει ξανασυμβεί στο ελληνικό κοινοβούλιο να αφαιρεθεί ο λόγος γιατί είσαι εκτός θέματος. Πάμε στο πιο σοβαρό. Ηταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης μιλώντας για τη Novartis έχοντας απέναντί του έναν υπουργό που κουνούσε το δάχτυλο όλο το προηγούμενο διάστημα; Είναι άσχετη η Novartis με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο; Είναι απολύτως σχετικό ζήτημα. Εάν η υπόθεση Novartis δεν είναι συναφές με το νομοσχέδιό σας, δεν υπάρχει κάτι άλλο πιο συναφές», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη πρόσθεσε:

«Γιατί τα κάνετε όλα τόσο δύσκολα, κύριε Γεωργιάδη; Γιατί δεν δίνετε σήμερα την πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης που σας έχει ταλαιπωρήσει τόσο; Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει παραβίαση του Κανονισμού, αλλά είχαμε παραβίαση του Συντάγματος για την ελευθερία της βούλησης του βουλευτή. Γι’ αυτό ήταν πραξικοπηματική η χθεσινή πράξη».

 

Και ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους, ο κ. Ραγκούσης είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης και τον Πρόεδρο της Βουλής: «Να αποδοκιμάσετε τον κ. Αθανασίου για την αντισυνταγματική πραξικοπηματική του ενέργεια. Να αποδοκιμάσετε τον κ. Γεωργιάδη, γιατί αυτός μετά την κυρία Ζαρούλια κατέγραφε το κοινοβούλιο και τους συναδέλφους του σαν trash TV του Φουρθιώτη».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε «συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης οποιουδήποτε έχει άλλη γνώμη. Υπάρχει –ισχυρίστηκε– «συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης βασικών λειτουργών, τρομοκρατούνται δικαστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, όπως συνέβαινε στα παλιά χρόνια της Δεξιάς».

«Τρομοκρατήστε τον τρομοκράτη, όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Συνεχίστε να νομίζετε ότι μπορείτε να μας τρομοκρατήσετε και να νομίζετε ότι μπορείτε να παραβιάσετε το Σύνταγμα. Είστε γελασμένοι γιατί σε όλες τις φάσεις της σύγχρονης ιστορίας υπάρχει πάντα ένα όριο, το οποίο έχετε ξεπεράσει», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πυροδοτώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των παριστάμενων βουλευτών της ΝΔ.

«Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή, ούτε η χώρα – Η τρομοκρατία δεν τρομοκρατείται, τιμωρείται και φυλακίζεται»

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Κώστας Τασούλας απάντησε σε όσα είπε ο κ. Ράγκουσης σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι με το ζόρι κόλαση η Βουλή και η χώρα δεν γίνονται.

«Πρώτον –είπε ο Πρόεδρος της Βουλής– με το ζόρι να προκληθεί κόλαση, δεν προκαλείται. Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με σκληρές βαριές σκληρές του παρελθόντος. Σήμερα η χώρα και το κοινοβούλιο διοικούνται δημοκρατικά και ελεύθερα και δεν θα μετατρέψουμε ούτε τη χώρα ούτε το κοινοβούλιο σε κάτι τριτοκοσμικό. Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή ούτε η χώρα».

«Δεν μπορώ να επικαλεστώ πομπώδεις εκφράσεις. Υπάρχει η αφαίρεση του λόγου, υπάρχει η κατάληψη του βήματος της Βουλής. Ποιος σας είπε, κύριε Πολάκη, ότι η κατάληψη του βήματος της Βουλής είναι μία πράξη που δεν συνιστά τρομοκρατία, προσβολή του Συντάγματος; Για φανταστείτε να αρχίζαμε να λέμε και εμείς τα ίδια; Εκεί θα πάμε; Είναι πανεύκολο να αρχίσει αυτή η διαδικασία. Θα ακουστούν όλοι εδώ. Δεν θα κλείσει το μικρόφωνο. Χθες έκλεισε με απόφαση του προεδρείου. Η άμυνα δεν είναι η κατάληψη του βήματος, προβλέπεται άμυνα δημοκρατική και όχι τρομοκρατική. Το πολύ να βραχνιάσετε, κόλαση τη Βουλή δεν θα την κάνετε», επανέλαβε ο κ. Τασούλας, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και στα περί τρομοκρατίας που επικαλέστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τρομοκρατία είναι να βάζεις βόμβες σε σπίτια, να σπας με ρόπαλα περιουσίες. Η τρομοκρατία δεν τρομοκρατείται, τιμωρείται και φυλακίζεται», παρατήρησε αναφερόμενος, εμμέσως, στις επιθέσεις κατά του δημοσιογράφου Δημήτρη Καμπουράκη και του προέδρου των ειδικών φρουρών, Βασίλη Δούμα, αλλά και τη νέα έφοδο του «Ρουβίκωνα» στα γραφεία της Αττικής Οδού στο Κορωπί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...