1315
O Κωνσταντίνος Τασούλας στην παρέμβασή του στη Βουλή, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τασούλας: Καταληψίας της Βουλής ο Πολάκης – Η πλειοψηφία δεν ανατρέπεται με πράξεις ακτιβισμού

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 11:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/02/2022, 12:01
O Κωνσταντίνος Τασούλας στην παρέμβασή του στη Βουλή, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τασούλας: Καταληψίας της Βουλής ο Πολάκης – Η πλειοψηφία δεν ανατρέπεται με πράξεις ακτιβισμού

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 11:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/02/2022, 12:01

Ακόμη και αν νιώθουν ότι αδικούνται, οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του προεδρείου. Αυτό τόνισε το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, για το σόου και την κατάληψη του Παύλου Πολάκη στο ιερό βήμα της Ολομέλειας, προτού ανακοινώσει ότι η συνεδρίαση για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, η οποία διεκόπη το βράδυ της Δευτέρας, θα συνεχίσει από το σημείο ακριβώς της διακοπής· δίνοντας έτσι ξανά τον λόγο στον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σύντομη παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής στάθηκε στη σημασία του σεβασμού της αρχής της πλειοψηφίας σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, για να υπογραμμίσει σχετικά με τους θεατρινισμούς του κ. Πολάκη στο βήμα, ότι η πλειοψηφία δεν ανατρέπεται με πράξεις ακτιβισμού.

«Δεν έχετε δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και με μεθόδους αυτοδικίας να διορθώνετε αυτό που νομίζετε ότι έγινε λάθος (…) Δεν είμαστε εδώ για να σφυγμομετρούμε απόψεις, αλλά για να εφαρμόζουμε τον Κανονισμό», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας και κάλεσε τους 300 βουλευτές να σεβαστούν την αρχή της πλειοψηφίας και τον Κανονισμό της Βουλής.

«Η χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου ήταν αποκαρδιωτική απέναντι σε αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός. Η Βουλή δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέρος όπου παίρνουμε τον λόγο για να πούμε ό,τι θέλουμε και να κάνουμε ό,τι θέλουμε. 

»Επειδή η διεξαγωγή των συζητήσεων γίνεται βάσει κανονισμού, αυτός ο κανονισμός που μας προφυλάσσει να μην γίνουμε ένα σώμα φωνασκούντων η ένα speakers’ Corner σε ένα πάρκο του Λονδίνου. Αυτός ο κανονισμός εξασφαλίζει την απρόσκοπτη διεξαγωγή της απεριόριστης ελευθερίας των βουλευτών η τελική ευθύνη για τη διεξαγωγή των συζητήσεων ανήκει στο προεδρείο το οποίο είναι διακομματικό και υπάρχει ειδικό άρθρο στον κανονισμό το οποίο λέει ότι οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του προεδρείου.

Το ένα είναι η αφαίρεση του λόγου από τον κ. Πολάκη και το άλλο είναι η συμπεριφορά του που πρακτικά αφαίρεσε τον λόγο από τους υπόλοιπους 20 συναδέλφους που περίμεναν να μιλήσουν

»Υπάρχει περίπτωση να νιώθουν οι βουλευτές ότι οι υποδείξεις του προεδρείου τους αδικούν. Πώς λύνεται αυτό το θέμα, πάλι ο Κανονισμός προβλέπει ότι θέμα λύνεται είτε με συνέχιση του διαλόγου και υπογράμμιση μιας ασφαλισμένης ενδεχομένως απόφασης η θεμελίωση παρεμπιπτόντως ζητήματος, είτε με πρόταση μομφής είτε να τεθεί στην πρώτη διάσκεψη των προέδρων.

»Αυτό που δεν προβλέπεται, είναι θέματα που ανάγονται στον Κανονισμό να λύνονται με τρόπο αυτοδικίας και ακτιβιστικό. Χθες το προεδρείο αφαίρεσε τον λόγο από τον βουλευτή Πολάκη. Δικαιούται ο καθένας να έχει άποψη για αυτό, αλλά το προεδρείο έχει τον τελικό λόγο και ο κ. Πολάκης αντί να συμμορφωθεί προς την υπόδειξη του προεδρείου και να καταφύγει στα μέσα κοινοβουλευτικής κριτικής, επικρίσεις αιτιάσεις για την απόφαση εις βάρος του, έκατσε όρθιος επί του ιερού αυτού βήματος παρεμποδίζοντας τη συνέχιση της διεξαγωγής της συζητήσεως.

» Δύο θέματα: Το ένα είναι η αφαίρεση του λόγου από τον κ. Πολάκη και το άλλο είναι η συμπεριφορά του που πρακτικά αφαίρεσε τον λόγο από τους υπόλοιπους 20 συναδέλφους που περίμεναν να μιλήσουν. Η Βουλή από την εποχή του 1895 που καθιερώθηκε η αρχή της δεδηλωμένης έχει ένα τελικό όριο το τελικό όριο της Βουλής: είναι η πλειοψηφία το τελικό καταφύγιο της Βουλής. Εχουμε θέμα συνταγματικότητας, αποφασίζει η πλειοψηφία, έχουμε θέμα Maltese αποφασίζει η πλειοψηφία, έχουμε θέμα με τον Κανονισμό αποφασίζει η πλειοψηφία, έχουμε θέμα πειθαρχικών μέτρων αποφασίζει η πλειοψηφία. Δεν μπορούμε εδώ στη Βουλή με πράξεις ακτιβισμού να ανατρέψουμε την αρχή της πλειοψηφίας. Την πλειοψηφία την αλλάζει ο ελληνικός λαός κανείς άλλος. Εμείς εδώ πέρα το τελικό καταφύγιο επίλυσης των διαφόρων μας που είναι η αρχή της πλειοψηφίας να το αντικαταστήσουμε με άλλες μεθοδεύσεις. Διότι οι άλλες μεθοδεύσεις μαρτυρούν προθέσεις αντιδημοκρατικές αμαυρώνουν την εικόνα του κοινοβουλίου και το διασύρουν.

»Τι θέλατε να γίνει εάν ένας βουλευτής δεν κατέβαινε από το βήμα. Να τον σέρνουν για να διασυρθεί και στο παγκόσμιο; Η Βουλή είναι η εικόνα αυτή δεν γίνεται διαφορετικά.

»Εάν η πλειοψηφία δεν ικανοποιεί αυτός που θα αλλάξει τυχόν την πλειοψηφία δεν είναι ο αντιπρόσωπος του λαού εδώ μέσα αλλά εκπροσωπούμενος από εμάς όταν έρθει η ώρα το καταφύγιο αυτό της πλειοψηφίας προφανώς μπορεί να μην αρέσει σε όσους δεν ανήκουν στην πλειοψηφία για αυτό και διαδοχικά εφαρμόζεται αλλά δεν γίνεται όταν την έχεις να σου αρέσει και όταν δεν την έχεις να εκφράζεσαι με απαρέσκεια για αυτό.

»Οταν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται μπορεί να το εκφράσει. Μπορεί να μιλήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα υποβολής αιτιάσεις μομφής για την αίσθηση ή για την πεποίθηση ότι αδικείται κάποιος αλλά δεν μπορεί αυτός που αισθάνεται ότι αδικήθηκε να συμπεριφέρεται ως καταληψίας του ιερού βήματος της Βουλής. 

»Η διαχείριση της εικόνας ενός κοινοβουλίου που κρεμόταν από την καλή διάθεση ενός συναδέλφου που πίστευε ενδεχομένως ότι αδικήθηκε αλλά εμπόδισε τους συν άλλους συναδέλφους του να μιλήσουν με την κατάληψη του βήματος ήταν η χειρότερη δυνατή των τελευταίων δυόμισι χρόνων που προεδρεύω σε αυτό το βήμα παρακαλώ.

»Λοιπόν έχετε κάθε δικαίωμα να θεωρείτε τις πράξεις του προεδρείου εσφαλμένες έχετε κάθε δικαίωμα να τις προσβάλλετε να τις κρίνετε να τις επικρίνετε αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και να νομίζετε ότι με μεθόδους αυτοδικίας με μεθόδους που διασύρουν την εικόνα του κοινοβουλίου να διορθώνετε αυτό που εσείς θεωρείτε ότι έγινε λάθος εκ μέρους του προεδρείου.

»Η χθεσινή συνεδρίαση διεκόπη και θα συνεχιστεί σήμερα θα συνεχιστεί από το σημείο που διεκόπη ο κύριος Πολάκης θα λάβει το λόγο Για να μιλήσει επικοινωνώ σχεδίου και θέλω να παρακαλέσω η σημερινή συνεδρίαση να αποτελέσει μία έμπρακτη διόρθωση της χθεσινής δυσάρεστης αποκρουστικής εικόνας η οποία πρωτίστως στεναχώρια και χλιδή και απομακρύνει τον ελληνικό λαό από το κοινοβούλιο Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολίτες που ζήτησαν να είμαστε πολύ πιο αυστηροί από τον κύριο Πολάκη ενδεχομένως υπάρχουν πολίτες που πιστεύουν ότι τον αδικούμε δεν είμαστε για ένα σφυγμό μετρό με απόψεις είμαστε για να εφαρμόζουμε αυτά που ισχύουν για αυτά που ισχύουν εδώ μέσα είναι ότι Πρώτον οι βουλευτές συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του προεδρείου ότι αν αισθάνονται ότι αδικήθηκαν υπάρχουν τρόποι θεσμικοί και όχι ακτιβιστική να το εκφράσουν και τελικός κριτής τον τελευταίο όριο τις τελικές μας αποφάσεις είναι η καταφυγή στην πλειοψηφία.

»Να παρακαλέσω από δω και πέρα και ιδιαίτερα σήμερα μη σας καταλάβουν το λόγο Για να διαφυλάξουμε τα έσχατα όρια το κοινοβούλιο που είναι ο κανονισμός το όριο της πλειοψηφίας και ο σεβασμός προς το διακομματικό προεδρείο».

Αυτό που έμενε να απαντηθεί, ήταν αν ο κ. Πολάκης –έχοντας και την αμέριστη στήριξη του κόμματός του, που ήδη από τις ανακοινώσεις του είχε καταγγείλει για κοινοβουλευτική εκτροπή τον προεδρεύοντα του Σώματος Χαράλαμπο Αθανασίου και είχε προειδοποιήσει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μηστοτάκη με τον… Λουδοβίκο ΙΣτ’– θα επιχειρούσε να επαναλάβει τη συμπεριφορά που επέδειξε τη Δευτέρα, μιλώντας ξανά μόνο για τη Novartis και όχι για το υπό συζήτηση αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Μία «γεύση», πάντως, του τι θα επακολουθήσει, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, που παίρνοντας πρώτος τον λόγο, «απάντησε» στον κ. Τασούλα επισημαίνοντας ότι «ο ελέφαντας μέσα σε αυτό το κοινοβούλιο είναι η αντισυνταγματική, πραξικοπηματική ενέργεια του προεδρεύοντος (Χαράλαμπου Αθανασίου) να διακόψει την ομιλία του βουλευτή Παύλου Πολάκη» και επιμένοντας –σύμφωνα και με τη γραμμή που δόθηκε εξαρχής από την Κουμουνδούρου– ότι «ο κ. Πολάκης δεν διέκοψε την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης».

O κ. Ραγκούσης, μάλιστα, αναφερόμενος στα βίντεο που διακινήθηκαν μέσα από την αίθουσα της ολομέλειας στα social media με πρωταγωνιστή τον κ. Πολάκη, κατήγγειλε ότι «μετά τη Ζαρούλια της Χρυσής Αυγής, ο Αδωνις Γεωργιάδης κατέγραφε βουλευτές, σαν trash TV της κυβέρνησης Φουρθιώτη».

Το ενδιαφέρον είναι ότι πριν από την επανέναρξη της διαδικασίας, ο κ. Τασούλας είχε μια συζήτηση με τον κ. Ραγκούση, σε μια προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης.

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Παύλος Πολάκης

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, παρέπεμψε τελικά  στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, προκειμένου όπως είπε, «να εξηγήσει τα όσα είπε και έκανε χθες βράδυ από το βήμα της Ολομέλειας».

Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να αποφασίσει για τις ενδεχόμενες πειθαρχικές ποινές που θα επιβληθούν στον κ. Πολάκη, για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...