224
Από τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Τα πρόστιμα πέφτουν «βροχή», αλλά ποιος τα πληρώνει; | ΙΝΤΙΜΕnews

Πρόστιμα για τον κορονοϊό πέφτουν, αλλά μόνο ένα στα πέντε πληρώνεται!

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 10:00
Από τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Τα πρόστιμα πέφτουν «βροχή», αλλά ποιος τα πληρώνει;
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πρόστιμα για τον κορονοϊό πέφτουν, αλλά μόνο ένα στα πέντε πληρώνεται!

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 10:00

Ο τίτλος, χιλιογραμμένος. «Βροχή» τα πρόστιμα για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων. Ενα σημαντικό ποσοστό των πολιτών μπορεί από ό,τι φαίνεται να αγνοεί τα μέτρα και να «τρώει» μάλιστα το προβλεπόμενο πρόστιμο, ωστόσο ουδείς το πληρώνει.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζει η εφημερίδα «Τα Νέα», καθώς, όπως προκύπτει, το 80% των προστίμων που δίνονται σε πολίτες για μη χρήση μάσκας, μη αποστολή SMS και άσκοπες μετακινήσεις δεν πληρώνονται. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι παραβάτες παραπέμπουν την πληρωμή των βεβαιωμένων προστίμων στο απώτερο μέλλον, όταν δηλαδή «περάσουν» στην Εφορία.

Εξάλλου, για ένα 16% των καταγεγραμμένων παραβάσεων υποβάλλονται ενστάσεις στις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων, με επίκληση κυρίως ιατρικών πιστοποιητικών και ειδικότερα για αναπνευστικά προβλήματα ή και βαρύτατες νόσους.

Αυτό όμως που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος και την αποτελεσματικότητα των προστίμων, είναι το γεγονός ότι πάνω από τους μισούς (ποσοστό 55%) υπεύθυνους καταστημάτων – επιχειρήσεων εστίασης εις βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις, δεν έχουν πληρώσει πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τον περασμένο Μάιο.

Αλλοτε επικαλούνται ότι  δεν τους δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής στα νέα δεδομένα, άλλοτε οικονομική δυσπραγία, στην ουσία όμως και ενώ έχουν επιχειρήσει να ξεγελάσουν τις Αρχές, τα πρόστιμα παραμένουν ανείσπρακτα επί μήνες.

Οπως μάλιστα ανέφεραν αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι και νομικοί, πολλοί παραβάτες ελπίζουν σε χαριστικές διατάξεις για μη καταβολή –τελικά– των βαριών προστίμων, αφού ελεγχθεί η πανδημία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...