850
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει το πολιτικό του προφίλ να έχει ρωγμές, αλλά την ίδια ώρα ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζονται | © Intime p.a.

Metron Analysis: Πόσο έχει φθείρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το δεύτερο κύμα του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 23:14
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει το πολιτικό του προφίλ να έχει ρωγμές, αλλά την ίδια ώρα ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζονται
|© Intime p.a.

Metron Analysis: Πόσο έχει φθείρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το δεύτερο κύμα του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 23:14

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο πολιτικής καμπής; Μια ακόμη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της Metron Analysis τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega την Πέμπτη, έδειξε στοιχεία ανησυχητικά για το πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας, αλλά και για την οικονομική κατάσταση που εκτιμάται ότι θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες, ενώ την ίδια ώρα η εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς αρχηγούς υποχωρεί.

Η έρευνα της Metron Analysis διεξήχθη εν μέσω σημαντικών συμβάντων (lockdown, η εισαγωγή του Αρχιεπισκόπου στο νοσοκομείο, η επίταξη κλινικών, τα αρνητικά ρεκόρ με τους 100 και πλέον θανάτους ημερησίως). Ωστόσο πάνω από 4 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού όταν αυτό έλθει στη χώρα. Την ίδια ώρα, ανησυχία στην κοινή γνώμη εκφράζεται και για την οικονομία με το 66% να πιστεύει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση ενώ το 80% εκτιμά ότι θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα και μετά το 2021…

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη, ωστόσο, τα πρώτα «καμπανάκια» για τη διαχείριση της κρίσης έχουν αρχίσει να κτυπούν.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,1% έχοντας χάσει 1,1 μονάδες από την έρευνα του Οκτωβρίου και πληρώνοντας προφανώς λάθη που έγιναν στη διαχείριση της πανδημίας, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καρπούται κάποιο μέρος από τη φθορά της κυβέρνησης: παίρνει ποσοστό 19% (από 18,2% τον Οκτώβριο) με τη διαφορά να κινείται στα επίπεδα των 16,1 μονάδων ενώ στην προηγούμενη έρευνα ήταν στις 18 μονάδες. Παραμένει μια χαοτική διαφορά, που θα πρέπει, αν όχι να τρομοκρατεί, σίγουρα να ανησυχεί την Κουμουνδούρου μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη για προσφυγή στις κάλπες κάποια στιγμή το επόμενο εξάμηνο..

Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ αλλά και αυτό βρίσκεται εγκλωβισμένο στο 6,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 2,9% (εκτός ορίου κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το lockdown και οι εκατόμβες νεκρών φθείρουν καθώς φαίνεται και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, αν και όχι όσο θα περίμενε κανείς.

Μητσοτάκης εναντίον Τσίπρα

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο ως Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ εξακολουθεί να επιλέγεται από μια μεγάλη πλειοψηφία της τάξεως του 45%, όμως έχει χάσει πέντε μονάδες από τον περασμένο Ιούνιο και επτά από το 52% του περασμένου Απριλίου. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν πείθει: επιλέγεται από το 17%. Η απάντηση «κανένας από τους δύο» προτιμάται από το 23%.

Ως προς τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης έχει ποσοστό 59%, στις θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες και 40% στις αρνητικές ή μάλλον αρνητικές.

Ακολουθεί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγή, Φώφη Γεννηματά με 41% θετικές και 55% αρνητικές γνώμες, ενώ ο κ. Τσίπρας έχει 61% αρνητικές και 37% θετικές. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ) έχει με 59% αρνητικές και 32% θετικές, ο Γιάνης Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25) αποδοκιμάζεται από το 71% (!) ενώ είναι αποδεκτός από το 26%, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) βλέπει το 74% των πολιτών να έχει αρνητική γνώμη για αυτόν, αλλά και έναν στους πέντε (20%) να τον βλέπουν θετικά.

Η κυβέρνηση, σε ποσοστό 51% αξιολογείται θετικά ως προς το έργο που έχει κάνει, ενώ στον αντίποδα 4 στους 10 την κρίνουν αρνητικά. Το καμπανάκι για τη ΝΔ είναι ότι τον Απρίλιο η θετική γνώμη για το έργο της, κυρίως της διαχείριση της πανδημίας ήταν στο 68% και οι αρνητικές γνώμες μόλις στο 23%. Εκτοτε φαίνεται να επικρατεί δυσαρέσκεια που ανέβηκε από τον Οκτώβριο και μετά, όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Metron Analysis.

Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι 1 στους 5 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (19%) κρίνει θετικά την κυβέρνηση. Επίσης, το 63% του ΚΙΝΑΛ εγκρίνει το κυβερνητικό έργο και το 30% (!) του ΚΚΕ.

Ως προς την αξιολόγηση του Πρωθυπουργού, θετική γνώμη έχει το 58% και αρνητική το 36%. Κι εδώ καταγράφεται μια μεγάλη πτώση των θετικών γνωμών για τον κ. Μητσοτάκη. Από 74% τον Απρίλιο έχει πέσει 16 μονάδες.

Αναφορικά με την απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, το 71% την κρίνει θετικά και το 26% αρνητικά. Μάλιστα το 54% του ΣΥΡΙΖΑ, το 83% του ΚΙΝΑΛ και το 47% του ΚΚΕ επίσης έκριναν θετική την απαγόρευση.

Οι πιο καλοί και πιο κακοί τομείς

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές εντυπώσεις των πολιτών (64%), εύρημα που πιστώνεται στη δραστηριότητα του Κυριάκου Πιερρακάκη. Ακολουθεί η δημόσια υγεία – κοροναϊός με 50%, το περιβάλλον με 47%, η εγκληματικότητα και τα ελληνοτουρκικά με 47%.

Χειρότεροι τομείς για την κυβέρνηση είναι τα εργασιακά με αρνητικές γνώμες 61% (ένα ακόμη πρόβλημα με την παρουσία του Γιάννη Βρούτση) και η παιδεία με 59% (φθορά για τη Νίκη Κεραμέως).

Ωστόσο, αν και θα περίμενε κανείς ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίζει έδαφος, τελικά η εικόνα του δεν είναι καλή. Θετική γνώμη έχει μόλις το 14% και αρνητική το 76%. Όπως επισημαίνεται πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών γνωμών από τον Σεπτέμβριο του 2019 και το χαμηλότερο θετικών γνωμών της ίδιας περιόδου, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει τον κ. Τσίπρα και την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (48%) κρίνουν αρνητικά το κόμμα τους. Αρνητικά κρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ το 92% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 88% του ΚΙΝΑΛ, το 98% του ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...