427
Ο Τραμπ στο σκηνοθετημένο μήνυμά του για την Ημέρα των Ευχαριστιών | REUTERS/Erin Scott

Τραμπ: Βεβαίως θα φύγω από τον Λευκό Οίκο, αλλά θα είναι λάθος…

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 08:52
Ο Τραμπ στο σκηνοθετημένο μήνυμά του για την Ημέρα των Ευχαριστιών
|REUTERS/Erin Scott

Τραμπ: Βεβαίως θα φύγω από τον Λευκό Οίκο, αλλά θα είναι λάθος…

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 08:52

Να ήταν η ευθυμία της Γιορτής των Ευχαριστιών; Ή ότι έχει περάσει κάποιος καιρός από το σοκ της ήττας; Ο Ντόναλντ Τραμπ κάθησε σε ένα τραπέζι στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη και για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους –τόσο καιρό αρνείτο να κάνει ακόμα και αυτό.

Ηταν επίσης η πρώτη φορά που είπε ότι θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο εάν η νίκη του Τζο Μπάιντεν επικυρωθεί από το εκλεκτορικό σώμα –ένα βήμα ακόμη προς την αναγνώριση της ήττας του, το χαρακτήρισαν αναλυτές.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμαζόταν να εκφράσει τις ευχές του σε αμερικανούς στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στο εξωτερικό για τη μεγάλη γιορτή των Ευχαριστιών όταν δημοσιογράφοι του έθεσαν το ερώτημα.

Είναι έτοιμος να αποδεχθεί επίσημα την ήττα του εάν το εκλεκτορικό σώμα επιβεβαιώσει ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας;

«Θα είναι κάτι πολύ δύσκολο να το δεχτώ, διότι ξέρουμε πως έγινε τεράστια νοθεία», απάντησε.

Θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου, την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ;

«Βεβαίως θα το κάνω. Και το γνωρίζετε», αποκρίθηκε.

Οι λέξεις που βγήκαν από το στόμα του Ντόναλντ Τραμπ έχουν σημασία, καθώς η συνεχιζόμενη άρνησή του να αποδεχθεί την ήττα του από τον αντίπαλό του δεν έχει προηγούμενο στην αμερικανική Ιστορία. Παρότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα παραδώσει, στις αρχές της επόμενης χρονιάς, τη σκυτάλη στον Δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο.

Το εκλεκτορικό σώμα θα συνέλθει τη 14η Δεκεμβρίου για να αναδείξει επίσημα τον νικητή των εκλογών. Γενικά πρόκειται απλώς για τυπική διαδικασία.

Ως εδώ, όλες οι δικαστικές προσφυγές της ομάδας του Ρεπουμπλικάνου έχουν αποτύχει. Οι πολιτείες-κλειδιά, η μία πίσω από την άλλη, επικύρωσαν τα αποτελέσματα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ακόμη ότι ως προς τις εκλογικές υποδομές, «είμαστε σαν τριτοκοσμική χώρα». Μολαταύτα δεν έχει παρουσιάσει καμία απόδειξη, κανένα ατράνταχτο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό του ότι οι Δημοκρατικοί «έκλεψαν» τις εκλογές.

Ο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, εξασφάλισε 306 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 232 του Τραμπ. Εφθασε στην επικράτησή του ανακτώντας παλιά οχυρά των Δημοκρατικών, όπου είχε κερδίσει προς γενική κατάπληξη ο επιχειρηματίας των ακινήτων το 2016, όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Γουισκόνσιν. Τη Δευτέρα, ο Τραμπ αναγκάστηκε να δώσει πράσινο φως στην έναρξη της διαδικασίας της μεταβίβασης της εξουσίας.

Κατά τα άλλα, στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο Τραμπ χρειάστηκε να τους υπενθυμίσει ότι διατηρεί το αξίωμά του –«μη μου μιλάτε έτσι, είμαι ο πρόεδρος των ΗΠΑ», είπε κάποια στιγμή–, ενώ έσπευσε να πάρει τη δόξα για την ανάπτυξη του εμβολίου για τον κορονοϊό, καλώντας τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να μην τολμήσουν να εξυμνήσουν τον Μπάιντεν για αυτό. «Εγώ πίεσα» τις φαρμακοβιομηχανίες, είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...