447
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις στάσεις λεωφορείων, όμως δεν τηρείται ούτε από άτομα υψηλού κινδύνου (λήψη φωτογραφίας στις 18 Σεπτεμβρίου, στο Σύνταγμα) | Intime

Προς επαναφορά του SMS στο 13033 στην Αθήνα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 18 Σεπτεμβρίου 2020, 13:21
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις στάσεις λεωφορείων, όμως δεν τηρείται ούτε από άτομα υψηλού κινδύνου (λήψη φωτογραφίας στις 18 Σεπτεμβρίου, στο Σύνταγμα)
|Intime

Προς επαναφορά του SMS στο 13033 στην Αθήνα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 18 Σεπτεμβρίου 2020, 13:21

Πρόσθετα μέτρα ελέγχου για τις ευάλωτες ομάδες αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ώρες στην Αθήνα και σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, το πιο πιθανό είναι να γίνει επαναφορά του SMS για έξοδο από το σπίτι.

Σε πρώτη φάση, το γραπτό μήνυμα στον αριθμό 13033 θα αφορά μόνο άτομα άνω των 65 ετών.

Το μέτρο έρχεται μετά την ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην Αττική για τα άτομα άνω των 65 ετών, που είχε ανακοινώσει την Τρίτη στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των 6 μ.μ. ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, το οποίο όμως δεν φαίνεται να εφαρμόζεται από τους πολίτες.

Η ανάγκη για συνεχή χρήση μάσκας και περαιτέρω μέτρα προστασίας των ευάλωτων ομάδων γίνεται ξεκάθαρη από τον αριθμό των περιστατικών Covid-19 που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους αφορά άτομα άνω των 65 ετών.

Επιπλέον, ο ημερήσιος αριθμός των νέων περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε Εντατική μόνο χθες, Πέμπτη, ήταν εξαιρετικά υψηλός και έφτασε τους 11 σε ολόκληρη την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Αττική παρέμεναν κενές μόνο 22 κλίνες ΜΕΘ για Covid (εδώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί ήταν 38 και σήμερα, Παρασκευή, φτάνουν τους 71 (εδώ).

Ολα αυτά τα δεδομένα «δείχνουν» ότι οι ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να περιοριστούν με τη λήψη νέων μέτρων και όπως ανακοίνωσε και το πρωί της Παρασκευής το Γραφείο του Πρωθυπουργού, στην προγραμματισμένη σύσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αρμόδιους υπουργούς και τους επιδημιολόγους, «εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων, ειδικά για ευάλωτες ομάδες στο κέντρο της Αθήνας» (εδώ).

Δήλωση που επιβεβαιώνει τη λήψη μέτρων σε όμορους δήμους που είχε ανακοινώσει την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας (εδώ), την είχαν διαψεύσει όμως τις επόμενες ημέρες επιστήμονες και στελέχη της κυβέρνησης (εδώ).

Μιλώντας για την επιστροφή του SMS o Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση των 6 μ.μ. στις 4 Αυγούστου, είχε προαναγγείλει ότι «εάν υπάρξει ζήτημα επιστροφής SMS, θα αφορά εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά κινδυνεύουν και πρέπει να τους προστατεύσουμε», κάτι που σημαίνει ότι το μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι, δεν θα αφορά όλους.

Αναφορικά με τις μαζικές συναθροίσεις, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσουν αυστηροί έλεγχοι σε πάρκα και πλατείες, ενώ δεν αποκλείεται και μείωση του αριθμού σε συμμετέχοντες σε θρησκευτικές τελετές.

Οι ίδιες πληροφορίες προβλέπουν στην επόμενη φάση την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης εκτός του νομού για τους κατοίκους της Αττικής και δραστική μείωση του αριθμού σε οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις (μέχρι εννέα άτομα).

Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα για λόγους επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...