301
|

«Κοκκινίζουν» οι Εντατικές: στους 71 οι διασωληνωμένοι

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 09:04

«Κοκκινίζουν» οι Εντατικές: στους 71 οι διασωληνωμένοι

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 09:04

Σταθερά κρίσιμη χαρακτήρισε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα ο παιδίατρος-επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, την ώρα που η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η πληρότητα των κλινών στις ΜΕΘ αγγίζει το 37,5% και στην Αττική το 70%, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων σημείωσε νέα αύξηση και ανέρχεται πλέον στους 71, καθώς μετά τους 67 που ανακοίνωσε επισήμως ο ΕΟΔΥ, μέσα σε λίγες ώρες είχαν προστεθεί άλλοι τέσσερις.

«Είμαστε σε μια σταθερά κρίσιμη κατάσταση», τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Είμαστε σε μια σταθερά αυξανόμενη αύξηση όχι όμως εκθετική, δηλαδή κάθε μέρα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από την προηγούμενη, ούτε όμως και σε ύφεση, εκεί είναι το στοίχημα».

Αν μπούμε σε εκθετική κατάσταση, προειδοποίησε, τα πράγματα μετά δεν θα ελέγχονται καθόλου, τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα για πραγματικά ισχυρά μέτρα, όχι λίγο αργότερα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν απέκλεισε μεταξύ των νέων μέτρων που ενδέχεται να εφαρμοστούν να είναι η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Εκτίμηση του επιδημιολόγου ήταν εξάλλου ότι υπάρχει υπερβολή στο κλείσιμο των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες, να μην αναμειγνύονται τα τμήματα μεταξύ τους, ώστε να εφαρμόζεται το κριτήριο της απόστασης και σε περίπτωση κρούσματος να μένει σε καραντίνα μόνο το τμήμα και όχι όλο το σχολείο.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως είχε γίνει και στην πρώτη φάση της πανδημίας, με 40 επιπλέον κλινες MEΘ-Covid-19 στην Αττική και συγκεκριμένα: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», τέσσερις στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και έξι στο ΓΝ Χαλκίδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...