511
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας | Intimet

Κικίλιας: Προς τοπικά lockdown και μέτρα σε Δήμους στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 12:15
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας
|Intimet

Κικίλιας: Προς τοπικά lockdown και μέτρα σε Δήμους στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 12:15

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το ενδεχόμενο να αποφασιστούν οριζόντια μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού σε δήμους της Αττικής.

«Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα, ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα, έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση», είπε σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας στο Open ο κ. Κικίλιας.

Ετσι, συμπλήρωσε, η Επιτροπή προσανατολίζεται, αν χρειαστεί, σε τοπικά μέτρα σε επίπεδο Δήμων στην Αττική.

Με την ευκαιρία του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι και θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά, τους καθηγητές, τις οικογένειές τους. Γι’ αυτό και δώσαμε σαφείς οδηγίες διά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο», είπε ο υπουργός.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος έχει παρατηρήσει παρακολουθώντας και όλες τις άλλες χώρες που άνοιξαν τα σχολεία τους, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, υπάρχουν προβλήματα.

«Ανοίγουν σχολεία, κλείνουν σχολεία, γίνεται αναθεώρηση καθημερινά των υγειονομικών κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα. Θα είμαστε προσεκτικοί, υπάρχει task force, η οποία έχει δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Ο ΕΟΔΥ είναι εδώ, οι επιστήμονές μας είναι εδώ, με πολλή αγάπη για τα παιδιά μας».

Αναφορικά με τη διαχείριση κρούσματος, είτε μαθητή είτε εκπαιδευτικού, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι θα ενεργούμε κατά περίπτωση. «Ανάλογα με το αν είναι ένα κρούσμα, δύο ή τρία κρούσματα, αν είναι συγγενικά μεταξύ τους πρόσωπα ή όχι, αν είναι συρροή ή όχι. Αυτός ο οποίος έχει αναλάβει υπεύθυνος από το σχολικό συγκρότημα, έρχεται σε επαφή με τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και αμέσως ενημερώνεται η task force και πράττουν τα δέοντα».

Κατάλογος μέτρων από την επιτροπή επιδημιολόγων

Η επιτροπή επιδημιολόγων καταρτίζει κατάλογο μέτρων για να εφαρμοστούν σε περιοχές με μεγάλο ιικό φορτίο, ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Αττική, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Οπως ανέφερε η ΕΡΤ, οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν, ενδεχομένως, από αύριο το απόγευμα και μετά.

«Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς και το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα, και θα έχουμε –όπως φαίνεται– αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική και στην Πέλλα, μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στην επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν λίστα μέτρων σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο αν χρειαστεί», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι η εν λόγω λίστα θα είναι έτοιμη σήμερα ή αύριο και τα μέτρα θα ανακοινωθούν την Τρίτη.

Οπως τόνισε, «παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις διεθνώς. Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...