606
|

Οι επιστήμονες «διαψεύδουν» τον Κικίλια: Οριζόντια και όχι σε δήμους τα μέτρα στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 09:41

Οι επιστήμονες «διαψεύδουν» τον Κικίλια: Οριζόντια και όχι σε δήμους τα μέτρα στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 09:41

Τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν μπορούν να επιβληθούν «οριζόντια» μέτρα σε όλη την Αττική για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊόύ (εδώ), προεξοφλώντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν σε επίπεδο δήμων –η κρατική ΕΡΤ μάλιστα είχε επισημάνει ότι το πρόβλημα εντοπιζόταν σε τρεις συγκεκριμένους δήμους, Αθήνα, Πειραιά και Κηφισιά (εδώ). Την Τρίτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής της Covid-19, Νίκος Σύψας, ουσιαστικά τον διέψευσε. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας είπε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας θα επιβληθούν οριζόντια και όχι σε συγκεκριμένους δήμους.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι και επρόκειτο να οριστικοποιηθούν σε προγραμματισμένη –για τις 10 π.μ. της Τρίτης– σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν: απαγόρευση πολιτιστικών εκδηλώσεων (π.χ. συναυλιών), μείωση του αριθμού ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, επιμήκυνση του ωραρίου των σουπερμάρκετ (όπως είχε συμβεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο), αναστολή λειτουργίας των χειμερινών κινηματογράφων και των θεάτρων, σταδιακή προσέλευση των εργαζομένων στις δουλειές, ενώ σκέψεις υπάρχουν για νέους περιορισμούς στον αριθμό των παραγωγών-πωλητών στις λαϊκές αγορές.

Οπως επεσήμανε ο κ. Σύψας, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην κυβέρνηση δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89. «Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά για περιοριστικά μέτρα που αφορούν όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», τόνισε συμπληρώνοντας ότι τα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και ώσπου να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βασιλική Παπαευαγγέλου επεσήμανε, επίσης με δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, το θλιβερό φαινόμενο των συναυλιών του περασμένου Σαββατοκύριακου (υπήρξε συνωστισμός σε αυτήν της Νατάσσας Θεοδωρίδου στη Νίκαια) και τόνισε ότι το θέμα είναι να τηρούνται τα μέτρα. Η κυρία Παπαευαγγέλου παρατήρησε ότι στην εστίαση τα μέτρα είναι επαρκή, αλλά συχνά δεν τηρούνται, όπως δεν τηρούνται και στις κοινωνικές εκδηλώσεις, δηλαδή στους γάμους και στις βαφτίσεις.

Ο κ. Σύψας είπε ότι ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν  μεγαλύτερες ηλικίες. «Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος, τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες που διανεμήθηκαν χθες στα σχολεία της χώρας, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτοί που τις κατασκεύασαν ήταν «χαμένοι στη μετάφραση», εκφράζοντας την απορία πώς γίνεται να παράγεις τόσες μάσκες χωρίς να τις δοκιμάσεις. Οπως ανέφερε, η Επιτροπή είχε δώσει οδηγίες διαστάσεων γράφοντας ότι πρόκειται για τη μάσκα πριν διπλωθεί, δηλαδή το αρχικό κομμάτι υφάσματος πριν ραφτεί, χωρίς τις πτυχώσεις. «Αυτό όμως δε μεταφράστηκε σωστά και τελικά έβαλαν λάθος διαστάσεις στο τελικό προϊόν. Επειδή διάβασα το τελικό κείμενο, ήταν σαφές –αν και θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σαφές– γιατί απευθυνόταν σε επαγγελματίες. Αν έφτιαχνα εγώ μάσκα, πριν παράξω ένα εκατομμύριο, θα έπαιρνα μία να την έβαζα στο πρόσωπό μου» επισήμανε και επανέλαβε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές θα ισχύσει για όλη τη σχολική χρονιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...