1100
Ποιά θα είναι άραγε η επόμενη κίνηση του Νασέρ Αλ Κελαΐφι; | REUTERS/Christian Hartmann

Πού το πάνε οι Αραβες της Παρί;

Sportscaster Sportscaster 9 Αυγούστου 2017, 18:55
Ποιά θα είναι άραγε η επόμενη κίνηση του Νασέρ Αλ Κελαΐφι;
|REUTERS/Christian Hartmann

Πού το πάνε οι Αραβες της Παρί;

Sportscaster Sportscaster 9 Αυγούστου 2017, 18:55

Πριν από δυο χρόνια, το francefootball.fr είχε ζητήσει από τους αναγνώστες του να ψηφίσουν τον αγαπημένο τους πρόεδρο από τη Ligue 1 – την κορυφαία κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Ο Νασέρ Αλ Κελαΐφι, που συγκέντρωσε το 35% των προτιμήσεων, ήρθε πρώτος με διαφορά. Αναμενόμενο. Στα δικά του χέρια, από το 2012, η Παρί Σεν Ζερμέν είχε, ήδη, κατακτήσει τρία Πρωταθλήματα (2013, 2014, 2015) κι άλλους έξι -μικρότερης σημασίας- τίτλους. Στα 40 προηγούμενα χρόνια της ζωής της (ιδρύθηκε το 1970), μετρούσε μόλις δυο (1986, 1994).

Εάν το φημισμένο γαλλικό περιοδικό επαναλάβει τη δημοσκόπηση τούτες τις μέρες, θα βρει τη δημοφιλία του άραβα κροίσου ακόμη πιο ψηλά. Γιατί έφερε στο Παρίσι τον Νεϊμάρ, τον βραζιλιάνο σούπερ-σταρ που όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης ποθούσαν. Και διότι, όπως όλα δείχνουν, αυτή η μετεγγραφή που συγκλόνισε το ποδόσφαιρο δεν είναι παρά μόνον η αρχή της «μεγάλης επίθεσης». Οπως μετέδωσε χθες (Τρίτη) το γαλλικό κανάλι TF1, ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο 19χρονος για τον οποίο η Μονακό απαιτεί 180 εκατομμύρια ευρώ, έχει «ψηθεί» να παίξει -κι αυτός- για την Παρί. Το ίδιο και ο σλοβένος τερματοφύλακας της Ατλέτικο, Γιαν Ομπλακ -σύμφωνα με την As- που μπορεί να φύγει από τη Μαδρίτη εφόσον πληρωθεί η ρήτρα των 100 εκατ. ευρώ. Το ισπανικό δημοσίευμα αναφέρει πως το περασμένο Σάββατο ο Αλ Κελαΐφι συνάντησε, αυτοπροσώπως, τον ατζέντη του παίκτη.

Soccer Football - Paris Saint-Germain F.C. - Neymar Jr Press Conference - Paris, France - August 4, 2017 New Paris Saint-Germain signing Neymar Jr REUTERS/Christian Hartmann TPX IMAGES OF THE DAY
O Νεϊμάρ είναι η πρώτη κίνηση του ιδιοκτήτη της Παρί που αναστάτωσε τον πλανήτη

Οι Αραβες της Παρί δεν έκρυψαν τη φιλοδοξία τους να κατακτήσουν την ποδοσφαιρική Ευρώπη από την πρώτη στιγμή που αγόρασαν -σε δυο δόσεις- τον γαλλικό σύλλογο, από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Colony Capital. Μέσα σε δέκα μήνες αφότου έγινε πρόεδρος, ο Αλ Κελαΐφι είχε δαπανήσει για νέους παίκτες 147 εκατ. ευρώ (ποσό – ρεκόρ εκείνη την εποχή). Μέχρι τις 31 του περασμένου Ιουλίου είχε ξοδέψει 680 εκατ. ευρώ μόνο για την απόκτηση ποδοσφαιριστών, χωρίς να προσμετράται το κόστος των αμοιβών τους. Αλλά τώρα… το τερμάτισε. Εάν μετά τον Νεϊμάρ φέρει στο Παρίσι και τους Εμπαπέ, Ομπλακ, μέσα σε ένα μήνα θα έχει εκταμιεύσει άλλα 500 εκατ. ευρώ!

Λεφτά υπάρχουν. Πάντα υπήρχαν. Το 2012 που η Qatar Sport Investments ολοκλήρωσε την εξαγορά της Παρί Σεν Ζερμέν, καταβάλλοντας -στο σύνολο- 100 εκατ. ευρώ, η Qatar Investment Authority, δηλαδή το μητρικό fund, άξιζε, ήδη, 115 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα που η Παρί έχει κοστίσει -όλα αυτά τα χρόνια- στη βασιλική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ, είναι σταγόνα στον ωκεανό για το Εμιράτο. Το οποίο, όμως, τώρα αποφάσισε να πατήσει  το γκάζι στον γαλλικό σύλλογο. Γιατί τώρα; Σύμφωνα με την Washington Post, το τάιμινγκ δεν είναι διόλου τυχαίο.

2017-07-31T174450Z_527865678_RC118422FDA0_RTRMADP_3_SOCCER-FRANCE-AMO
Λέτε να μετακομίσει και ο Εμπαπέ στο Παρίσι

Τους τελευταίους δυο μήνες το Κατάρ βρίσκεται στη μέγγενη ενός διπλωματικού και οικονομικού μποϊκοτάζ τεσσάρων αραβικών κρατών που κατηγορούν την Ντόχα ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή, χρηματοδοτώντας εξτρεμιστές μουσουλμάνους και το ανατρεπτικό τηλεοπτικό δίκτυο Αl Jazeera. Αυτή η κρίση έχει επαναφέρει στο προσκήνιο την αμφιλεγόμενη ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, αλλά και τις αποκαλύψεις για τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες χιλιάδες εργάτες δουλεύουν στις κατασκευές των γηπέδων και των απαραίτητων για τη διοργάνωση υποδομών. Επιπλέον, καθώς το τέλος της κρίσης δεν είναι ορατό, έχει ανοίξει και μια άλλη συζήτηση, για το αν οι Καταρινοί θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τα έργα, ή θα ξεμείνουν από ρευστότητα εξαιτίας των συνεπειών του αποκλεισμού στην οικονομία τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, το deal για τον Νεϊμάρ -συνολικού κόστους άνω των 600 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας- αλλά και εκείνα που, ενδεχομένως, θα ακολουθήσουν, είναι μία επίδειξη οικονομικής ευρωστίας εκ μέρους του Εμιράτου, που διατυμπανίζει πως η κρίση δεν πρόκειται να το γονατίσει, ούτε θα το αναγκάσει να μεταβάλει τα σχέδιά του. Οπως εξηγεί στην Washington Post ο Κρίστοφερ Ντέιβιντσον, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, «μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (που δόθηκαν για τον Νεϊμάρ) δεν είναι πολλά χρήματα, εάν πρόκειται να θωρακίσουν ένα πρότζεκτ εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, όπως αυτό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2020».

«Το Κατάρ θέλει να δείξει ότι έχει τη δύναμη να αντισταθεί στον αποκλεισμό που του επέβαλαν οι γείτονές του, και η μετεγγραφή του Νεϊμάρ είναι μέρος αυτού του επικοινωνιακού παιχνιδιού», συμπληρώνει ο Σάιμον Τσάντγουϊκ, καθηγητής Οικονομικών του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ. «Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η Σαουδική Αραβία (η οποία πρωτοστατεί στον αποκλεισμό), είναι οι άνθρωποι σε όλο τον Κόσμο να συζητούν για το Κατάρ και για τις κερδοφόρες του μπίζνες στα σπορ».

2017-08-04T131507Z_2001026075_RC17C6D84000_RTRMADP_3_SOCCER-NEYMAR
O Nεϊμάρ μπαίνει στο Παρκ ντε Πρενς με τον ιδιοκτήτη της Παρί, Νασέρ Αλ Κελαΐφι

Οι θεαματικές κινήσεις των Αράβων της Παρί Σεν Ζερμέν δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη γαλλική Κυβέρνηση. «Αντιλαμβανόμαστε ότι το Κατάρ έχει εμπλακεί σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, ότι επιδιώκει -μέσω του ποδοσφαίρου- να ενισχύσει τη θέση του στη διεθνή διπλωματική σκηνή», σχολίασε ο εκ των κυβερνητικών εκπροσώπων, Κριστόφ Καστανέρ, διαβεβαιώνοντας πως η άφιξη του Νεϊμάρ στο Παρίσι δεν πρόκειται να επηρεάσει τη στάση της χώρας του απέναντι στην κρίση. Ισως (και) επειδή ο Πρόεδρος Μακρόν είναι φανατικός οπαδός της Ολιμπίκ Μαρσέιγ, μισητής αντιπάλου της Παρί.

Οσο για τον ποδοσφαιρικό κόσμο, αναμένει με αγωνία την αντίδραση -εφόσον υπάρξει- της UEFA, στο πλαίσιο του Financial Fair Play. Με μια φωνή, οι μεγαλύτεροι σύλλογοι της Ευρώπης διαδηλώνουν πως είναι αδύνατο να ανταγωνιστούν ένα club που έχει για ιδιοκτήτη και χρηματοδότη του μια ολόκληρη -πάμπλουτη- χώρα. Ταυτοχρόνως, αναζητούν τρόπους ώστε να αποκρούσουν την επίθεση των Αράβων. Οπως απέδειξε η «υπόθεση Νεϊμάρ», τα ιλιγγιώδη ποσά στις ρήτρες εξαγοράς των κορυφαίων ποδοσφαιριστών τους δεν τους αποθαρρύνουν. Ετσι, σκέφτονται να καλέσουν τους «αστέρες» τους να υπογράψουν νέα συμβόλαια, τα οποία θα τους απαγορεύουν ρητώς να μεταπηδήσουν στην Παρί.

Ο Αλ Κελαΐφι ποτέ δεν λογάριασε τα χρήματα, προκειμένου -κάποτε- να δει την ομάδα του Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αγόρασε τον Χαβιέ Παστόρε (με 40 εκατομμύρια ευρώ), τον Τιάγκο Σίλβα (με 42), τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (με 20, σε τιμή ευκαιρίας), τον Εντισον Καβάνι (με 64), τον Νταβίντ Λουίζ (με 50), τον Ανχελ ντι Μαρία (με 63). Αλλά, τώρα, ξεπέρασε τον εαυτό του. Ο Νεϊμάρ κόστισε όσο ο Καβάνι, ο ντι Μαρία, ο Λουίζ και ο Σίλβα μαζί. Πλέον, ο ετήσιος προϋπολογισμός της Παρί ξεπερνά το άθροισμα των μπάτζετ των υπόλοιπων 15 συλλόγων της γαλλικής λίγκας.

Το καλοκαίρι του 2012 είχε δεσμευθεί εγγράφως, ότι μέχρι το 2017 η Παρί Σεν Ζερμέν θα είναι ο πλουσιότερος σύλλογος στην Ευρώπη. Χάρη και στη γεωπολιτική συγκυρία που αφορά το Κατάρ, απέχει ελάχιστα από το να τηρήσει αυτή την υπόσχεση, που τότε έμοιαζε με πυροτέχνημα ενθουσιασμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...