1425
|

Οι Puta Volcano λίγο πριν το Rockwave

Οι Puta Volcano λίγο πριν το Rockwave

Το Rockwave πλησιάζει και πέρα από τα μεγάλα ονόματα που περιμένουμε αυτό το καλοκαίρι να γεμίσουν το Terra Vibe με τις μελωδίες τους, μιλήσαμε με τους Puta Volcano, που θα ανοίξουν το φετινό φεστιβάλ. Η Luna, ο Bookies και ο Alex P, είναι η εκρηκτική παρέα πίσω από το «ηφαιστειακό ροκ» που λένε ότι παίζουν. Τους χαρακτηρίζει ο αυθορμητισμός στο παίξιμό τους και είναι κάτι που το καταλαβαίνεις από τις πρώτες στιγμές επαφής μαζί τους. Με χιούμορ και με πολλή διάθεση για μουσική, συναντηθήκαμε στους πεζόδρομους του Μαρουσίου για τις ανάγκες της συνέντευξης. Μια παρέα που εύχομαι να μην μεγαλώσουν ποτέ, ακόμα και αν μας έστησε το 4ο κρυφό μέλος, το «φάντασμα» από την Κηφισιά. Δείτε τι μας είπαν οι ίδιοι.

Στις 30 Μαΐου στο Terra Vibe, τι θα ακούσει το κοινό;

Luna: Κλαρίνα. Όχι εντάξει, θα ακούσετε τον νέο μας δίσκο, The Sun.

Bookies: Τον οποίο παρουσιάσαμε πριν από έναν μήνα κι ο οποίος φαίνεται ότι πάει αρκετά καλά. Θα ακούσετε πολλές όμορφες μουσικές.

Luna: Επίσης χαιρόμαστε που θα μας «supportάρουν» οι Black Keys.

Bookies: Θα μας κλείσουν οι Black Keys.

Πρώτη φορά στο Rockwave;

Bookies: Για μένα δεύτερη. Με τους Space Blanket, φωνή.

Πότε αποφασίσατε ότι η μουσική θα είναι και το επάγγελμά σας;

Alex P: Το αποφασίσαμε με το πέρασμα του καιρού. Λίγο πολύ ασχολούμαστε από πιτσιρίκια με την μουσική και φτάνεις σε ένα σημείο που βλέπεις την όποια δουλειά σου να κλέβει από την μουσική, είσαι σε ένα σταυροδρόμι. Και λες ή θα συνεχίσω με την μουσική με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ή θα δουλεύω. Δεν πολύ παίζουν και τα δύο. Γιατί είναι η καριέρα από μόνη της. Εκτός του ότι δεν δίνει λεφτά, με μόνη αυτήν την εξαίρεση, κατά τα άλλα είναι επάγγελμα.

Bookies: Δεν κατάλαβα τι απάντησες.

Alex P: Θέλω να πω ότι ποτέ δεν αποφασίσαμε να το κάνουμε επαγγελματικά. Αλλά όσο συνεχίζουμε να το κάνουμε, θέλουμε να το κάνουμε επαγγελματικά.

Luna: Εγώ πιστεύω ότι αυτός (ο Alex P) θα αποφασίσει αν θα το κάνουμε επαγγελματικά. Δεν είναι πολύ στο χέρι μας. Και ειδικά σε αυτήν την μουσική σκηνή το να πεις ότι θα το κάνεις επαγγελματικά. Γιατί για εμένα επάγγελμα θεωρείται κάτι το οποίο σου αποφέρει ένα «χ» κέρδος.

Bookies: Εγώ διαφωνώ και θέλω να το δηλώσω στο μικρόφωνο, γιατί, όταν κάτι θέλεις να το κάνεις επάγγελμα πρέπει να τα δώσεις όλα. Για παράδειγμα όταν ξεκινάς ένα μαγαζί δεν έχεις δεδομένη πελατεία. Κάνεις ένα άνοιγμα, μια επένδυση σε αυτό, οπότε παλεύεις για να πάει καλά. Βέβαια στην μουσική είναι πολύ, πολύ πιο δύσκολο.

Luna: Ναι αλλά εμείς ακόμα δεν έχουμε βρει σε πιο κοινό απευθυνόμαστε. Είμαστε στο ψάξιμο. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Bookies: Το κοινό θα σε διαλέξει.

Luna: Ακριβώς. Και τώρα με την δεύτερη δισκογραφική μας δουλειά είμαστε σε αυτό το σημείο.

Υπάρχει ένα ηφαίστειο που λέγεται Putana Volcano. Από εκεί πήρατε το όνομα; Έχει καμία σχέση; Εκρηκτική μουσική…

Alex P: Είναι αυτό το ηφαίστειο.

Luna: Κοίτα αυτό που μας ενέπνευσε εκ των υστέρων, απλά μας έκανε κλικ το όνομα και είπαμε εντάξει. Έτσι, τυχαία. Δεν υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το όνομα. Αυτό που με έχει γοητεύσει είναι ότι είναι υπόγειο, μουλωχτό και ύπουλο ηφαίστειο.

Alex P: Οπότε με αυτήν την λογική εμείς θα κάνουμε καριέρα, κατάλαβες;

Η καλύτερη στιγμή σας ως μπάντα, και η χειρότερη;

Luna: Έλα έχουμε παίξει μπροστά σε τέσσερα άτομα.

Alex P: Δεν μπορείς να πεις ότι ήταν η χειρότερη.

Luna: Εμένα αυτή είναι η χειρότερη. Ποια άλλη;

Alex P: Η αλήθεια είναι, κοίτα, αμπελοφιλοσοφίες αλλά δεν πολύ έχει νόημα να τα θυμόμαστε τα άσχημα γιατί δεν θα πηγαίναμε πουθενά. Οπότε κρατάμε τα καλά. Κάθε μπάντα τρώει σαβούρα στην μούρη. Όλοι έχουν να σου πουν για μια συναυλία που είχε δύο άτομα από κάτω.

Luna: Στην Καλαμπάκα που έπεσε κεραυνός…

Alex P: Ναι εντάξει. Σκέψου φύγαμε από Αθήνα και πήγαμε Καλαμπάκα για ένα φεστιβάλ και την μέρα που θα παίζαμε είχε μίνι ανεμοστρόβιλο, και ξερίζωσε δέντρα και δεν παίξαμε και απλώς κουβαλήσαμε όλα τα πράγματα πίσω στην Αθήνα. Παρόλα αυτά μέναμε σε ένα ξενοδοχείο που είχε πισίνα και βλέπαμε τα Μετέωρα. Για την καλύτερη, η παρουσία του νέου μας δίσκου ήταν καλή φάση και ελπίζουμε το Rockwave να είναι ακόμα καλύτερη. Το θέμα είναι να βελτιώνεσαι κάθε φορά.

Πέρα από Queen στον ελεύθερο χρόνο σας τι ακούτε;

Alex P: Τα πάντα στην κυριολεξία εκτός από σκυλάδικα.

Luna: Ελαφρολαΐκό, σιχαμάρα μόνο.

Bookies – Alex P: Ούτε καν.

Luna: Θα χρησιμοποιούσα την άλλη μου ιδιότητα, της εικαστικού, θα ντυνόμουν ναρκωτικό και θα πήγαινα.

Bookies: Μόνη σου.

Luna: Ναι άλλα δεν θα με καταλάβαινε κανείς. Πώς έσκασε αυτός ο κύριος με τα μούσια πέρυσι; Είναι Euro-trash αλλά εμένα μου αρέσει από εικαστικής πλευράς.

Σε εκπομπή ταλέντων θα πηγαίνατε;

Alex P – Bookies – Luna: Όχι.

Luna: Κοίτα, έχω μπει στον πειρασμό, μόνη μου, σε βαθιά κατάθλιψη σπίτι, να κλαίω με χαρτομάντιλα, είπα θα πάω στο The Voice.

Alex P: Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος. Θα ρίξεις χρήμα από την τσέπη σου, θα το τρέξεις και θα το κυνηγήσεις. Είναι ο μόνος δρόμος που υπάρχει και θα πάρει χρόνια.

Ποιος γράφει τα τραγούδια;

Alex P: Θα σου πω την κλισέ απάντηση. Εσύ τι πιστεύεις;

Luna: Τι κλισέ απάντηση; Εμένα ό,τι με εξέπληξες.

Alex P: Συνθετικά το κάθε όργανο λίγο, πολύ στο ροκ που παίζουμε έχει την θέση του. Δηλαδή θα πάω ένα ριφ που παίζω κιθάρα, θα το ντύσουμε με τύμπανα και μπάσο και μετά θα μπει η Luna. Οπότε ξεκινάει με ένα ριφ της κιθάρας και τελειώνει με την συμβολή όλων.

– Δεν έχετε φέρει κάποια φορά στίχους και να πείτε ας το μελοποιήσουμε;

Alex P: Όχι, ποτέ. Δεν γράφουμε έτσι. Δεν έχει τύχει. Δεν το κράζουμε.

Luna: Έχω βγει σε συναυλία και έχω πει κομμάτι που ακόμα δεν έχω γράψει στίχους. Πρέπει να τα λέμε όλα, να είμαστε ειλικρινείς.

Alex P: Νομίζω ότι το έχει καταλάβει ο κόσμος.

Luna: Κοίτα, με το που θα παίξει ο Alex P στην κιθάρα, μετά θα μπει ο Bookies, μετά τα τύμπανα. Όλη αυτήν την ώρα βλέπω μελωδικές γραμμές. Το κάθε κομμάτι μού βγάζει μια ιστορία, μία έννοια, το οποίο πλαισιώνω με λέξεις. Δηλαδή πάντα υπάρχει ένας πυρήνας από λέξεις, που όσο επαναλαμβάνονται, πάει αφαιρετικά. Φεύγουν κάποιες, μένουν άλλες. Εγώ ξέρω τι λέω. Απλά δεν ξέρει κανείς άλλος, μέχρι την στιγμή που θα αποτυπωθούν.

– Κάθε συναυλία και νέα έκδοση;

Luna: Ναι, μέχρι να ηχογραφηθούν.

Bookies: Κοιτάξτε το «Rain Dance» στο youtube μονάχα.

Alex P: Δίνουμε νέα έννοια στην λέξη συλλεκτικό.

– Δεν είναι αντίμετρο για την πειρατεία;

Luna: Όχι καθόλου. Δεν μπορούμε να παίζουμε τα ίδια και τα ίδια.

Το καλοκαίρι πού θα σας βρει;

Alex P: Περιοδεία θέλουμε να κάνουμε εντός της Ελλάδας αλλά αυτό θέλει καλή οργάνωση, που δεν έχει γίνει. Και χρειάζονται χρήματα. Οπότε προσπαθούμε να μαζέψουμε κάποια για να φύγουμε και να σπρώξουμε το δίσκο. Μετά το Rockwave έχουμε μία συναυλία στο Six Dogs που είναι unplugged (ακουστικά). Δεν έχουμε κάτι που μπορούμε να ανακοινώσουμε ακόμα. Πέρα από το Open Air που παίζει ως σενάριο, είναι και καλοκαιράκι. Δεν έχει νόημα να κάνουμε κάτι μόνοι μας σε μια Αθήνα που αδειάζει.

Alex P: Μια συνειδητοποίηση που είχα, μπορεί και χθες που έπλενα τα δόντια μου, γιατί ένα «παράπονο» που έχω τον τελευταίο καιρό, είναι ότι οι μόνοι που περιμένεις να «βοηθήσουν» και να σε «σαπορτάρουν» σοβαρά, είναι οι υπόλοιπές μπάντες στην Ελλάδα. Στα μάτια μου παίζει αυτό το κλισέ. Γιατί έχουμε συνηθίσει σε όλες τις συναυλίες, να ρίχνεις μια ματιά κάτω στον κόσμο, και οι 9 από τους 10 είναι άτομα που παίζουν σε άλλες μπάντες, που τους ξέρεις και σε ξέρουν. Όχι πάντα αλλά είναι πολύ συνηθισμένο.

Bookies: Στις μικρές συναυλίες αυτούς βλέπεις.

Alex P: Και από την άλλη σκεφτόμουν ότι έχει να κάνει με το προς τα πού θες να σπρώξεις την μουσική σου. Ειδικά αν δεν απευθύνεσαι σε έφηβους. Αυτοί είναι πολύ πιο θερμοί, προφανώς θα έχεις από κάτω κόσμο που όντως αγαπάνε την μουσική ή είναι όντως μουσικοί και αυτοί ή άνθρωποι που θα σου πάρουν συνέντευξη, καλή ώρα, και τους ενδιαφέρει να μάθουν τι παίζει.

Bookies: Το δικό μου παράπονο είναι ότι τόσα χρόνια ζήταγαν, ο κόσμος, οι δημοσιογράφοι, μια καλή μουσική σκηνή στην Ελλάδα. Όσον αφορά τις μπάντες. Αυτήν την στιγμή η Ελλάδα «γαμάει και δέρνει» από μπάντες, από ποιότητα, από διαφορετικότητα. Και αυτήν την στιγμή που είμαστε έτοιμοι ως σκηνή, δεν μας βοηθάει κανείς. Ούτε οι παραγωγοί, ούτε το κοινό.

Πάρτε μια γεύση με το παρακάτω βίντεο:

Η επίσημη σελίδα των Puta Volcano στο Facebook.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ αλλά και πως θα φτάσετε εδώ.

* Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP.

Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News