479
Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό παρουσία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ | SOOC

Ποιους επιχειρηματίες είδε ο Γουίλμπουρ Ρος στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 10:19
Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό παρουσία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ
|SOOC

Ποιους επιχειρηματίες είδε ο Γουίλμπουρ Ρος στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 10:19

Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, δήλωσε εντυωσιασμένος από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκτίμηση του κ. Ρος, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο των επαφών του στην Αθήνα, ήταν ότι ρυθμίσεις – τομή όπως αυτή του νέου αναπτυξιακού θα εντυπωσιάσουν. «Εχω δει την παρουσίαση του Πρωθυπουργού και είναι πραγματικά εντυπωσιακή», τόνισε.

Οσον αφορά το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, θέλησε να επισημάνει ότι οι επιτυχείς ομολογιακές εκδόσεις τόσο του Δημοσίου, όσο και της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και οι συμφωνίες, όπως αυτή με την PIMCO, δεν έχουν ακόμα περιέλθει στην αντίληψη των αμερικανών επενδυτών.

«Οταν αυτό γίνει, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα κλιμακωθεί», υποστήριξε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα παραθέσει δείπνο στον έλληνα Πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη, παρουσία δεκάδων αμερικανών επιχειρηματιών.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ (εδώ), ο Γουίλμπουρ Ρος είχε την ευκαιρία να τα πει από κοντά και με κορυφαίους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στην Αθήνα.

Ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, Βαγγέλης Μυτιληναίος, Σωκράτης Κόκκαλης, Δημήτρης Κοπελούζος, Παναγιώτης Τσάκος, Θοδωρής Βενιάμης, Θανάσης Λασκαρίδης, Νίκος Σταθόπουλος και Νίκος Μπακατσέλος, οι εκπρόσωποι του τομέα των τηλεπικοινωνιών, Μιχάλης Τσαμάζ (Cosmote), Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone), Νίκος Ζαρκαλής (Wind), καθώς επίσης ο επικεφαλής του ομίλου ΑΝΤ1 Θοδωρής Κυριακού.

Το παρών έδωσαν επίσης ο δοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και οι  επικεφαλής των τεσσέρων συστημικών τραπεζών Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Eθνική), Φωκίων Καραβίας (Eurobank) και Βασίλης Ψάλτης (Αlpha Bank).

«Αυτή η κυβέρνηση γνωρίζει τι χρειάζεται η οικονομία, ενώ έχει την αίσθηση του επείγοντος που απαιτείται, ενώ η παρουσία τεχνοκρατών σε αυτή διασφαλίζει πως θα υπάρχουν ρεαλιστικά και σύντομα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί για μια αναβολή μόλις πέντε ημερών στον διαγωνισμό για την άδεια του καζίνο στο Ελληνικό, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιδαν αλλεπάλληλες μεγάλες παρατάσεις», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές παρατήρησεις του κ. Ρος για το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οπως είπε, η Ελλάδα είναι ελκυστική για αμερικανικές επενδύσεις, τόσο λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων που υπάρχουν ακόμα, όσο και γιατί απέδειξε ότι βγήκε από την κρίση.

«Όταν η ΕΕ καταλάβει ότι αυτή η κυβέρνηση “means business”, εκτιμώ ότι θα μειώσει και τους επιθετικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα», ήταν μία ακόμη θετική εκτίμησή του στο πλαίσιο της συζήτησης που ξεκίνησε με τη δήλωση Λαγκάρντ για τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ρος στην προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, επαναβεβαιώνοντας το ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τη χώρα μας και δια αυτής στην Ανατολική Ευρώπη.

Οπως είπε, με το που «κλείσει» μεγάλο συμβόλαιο προμήθειας LNG στην περιοχή, ο κόμβος επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη θα ενεργοποιηθεί άμεσα με αμερικανική συμμετοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...