696
Ο Αντετοκούνμπο στο ματς με τη Νέα Ζηλανδία. Ο χρόνος συμμετοχής του στα ματς της Εθνικής Ελλάδος σε αυτό το Μουντομπάσκετ είναι ένα θέμα... | REUTERS/Edgar Su

Τι συμβαίνει με τον Αντετοκούνμπο;

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 10:06
Ο Αντετοκούνμπο στο ματς με τη Νέα Ζηλανδία. Ο χρόνος συμμετοχής του στα ματς της Εθνικής Ελλάδος σε αυτό το Μουντομπάσκετ είναι ένα θέμα...
|REUTERS/Edgar Su

Τι συμβαίνει με τον Αντετοκούνμπο;

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 10:06

Δεν είχε περάσει πολλή ώρα μετά το λυτρωτικό τέλος του αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με τη Νέα Ζηλανδία (103-97, εδώ) που μας έδωσε την πρόκριση στους «16» του Μουντομπάσκετ της Κίνας, όταν ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, ο ομοσπονδιακός προπονητής κλήθηκε να μιλήσει στην ΕΡΤ για το παιχνίδι, το τι συνέβη ως τώρα στη διοργάνωση και τι θα γίνει στο εξής, όπου θα συναντήσουμε τις ΗΠΑ και την Τσεχία, τις οποίες πρέπει και να κερδίσουμε αμφότερες για να περάσουμε στα προημιτελικά.

Ο κ. Σκουρτόπουλος εμφανίστηκε ενωτικός και επειδή η συζήτηση επανήλθε στην ήττα-σοκ από τη Βραζιλία (εδώ), λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

«Εντάξει, παιδιά, με τη Βραζιλία έγινε ένα βραχυκύκλωμα, δεν οφείλεται στο Γιάννη, θες να πούμε ότι έγινε από τον πάγκο, ότι δεν έγινε καλή συνεννόηση, ότι κάποια παιδιά δεν διαβάσανε mismatch, όλα δεκτά είναι», είπε ο κ. Σκουρτόπουλος στον Βαγγέλη Ιωάννου της ΕΡΤ. Η αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν έγινε τυχαία –ο MVP του ΝΒΑ ήταν μέτριος και τελείωσε το καθοριστικό αυτό ματς με μόλις 13 πόντους. Δεν έφταιγε όμως ο Γιάννης, είπε ο κόουτς, έφταιγε ο πάγκος, δηλαδή ο ίδιος. Πήρε την ευθύνη πάνω του, μολονότι έγιναν πολλά ατομικά λάθη παικτών και φτάσαμε στην ήττα.

Μετά όμως, ο κ. Σκουρτόπουλος είπε κάτι, που καθώς διατυπώθηκε δημοσίως, προκαλεί αίσθηση:

«Ο Γιάννης είναι σημαντικός, αλλά σημαντική είναι και η υγεία του Γιάννη. Παράλληλα με τη δουλειά που κάνουμε για να κερδίζουμε τα παιχνίδια πρέπει να το’ χουμε κι αυτό στο μυαλό μας και να το προσέχουμε. Γιατί αν αυτό διαταραχθεί, μπορεί ο Γιάννης να μην είναι στην ομάδα. Αρα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την κατάσταση αυτή, να συντηρούμε και να κερδίζουμε χρόνο, όχι εις βάρος της ομάδας βέβαια, προς Θεού, αλλά σήμερα είχαμε το περιθώριο να πάμε λίγο παραπάνω».

Τι θέλει να πει ο… ποιητής;

Τι σημαίνει ότι «είχαμε το περιθώριο να πάμε λίγο παραπάνω»; Το «παραπάνω» μεταφράζεται ότι ο Giannis έπαιξε περισσότερο με τους Νεοζηλανδούς και όντως έτσι συνέβη: στο ματς της Πέμπτης είχε 30:16 λεπτά συμμετοχής, ενώ με τους Βραζιλιάνους έπαιξε 28:35 λεπτά και με το Μαυροβούνιο τη Δευτέρα 15:56. Και γι’ αυτό το «παραπάνω» είχαμε «περιθώριο».

Να υπάρχει ανησυχία για το αν θα τραυματιστεί ο Αντετοκούνμπο; Ανησυχία δικαιολογημένη αλλά (πρέπει να) υπάρχει για κάθε παίκτη. Και άλλωστε ένας τραυματισμός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Αυτή η σιβυλλική δήλωση του κ. Σκουρτόπουλου επιτρέπει σε ερμηνείες για το καθεστώς υπό το οποίο παίζει ο Giannis στην Εθνική Ελλάδος σε αυτό το Μουντομπάσκετ –«η κατάσταση αυτή», όπως είπε.

Είναι λογικό ο Αντετοκούνμπο, ως ένας απόλυτος σταρ του ΝΒΑ και των Μιλγουόκι Μπακς, πρέπει να προσέχει να μην χτυπήσει και να μην υπονομεύσει τη σεζόν που θα αρχίσει στις ΗΠΑ σε 50 ημέρες, για την οποία ούτε ο ίδιος ούτε η ομάδα του που τον χρυσοπληρώνει (εδώ) έχουν κρύψει τις φιλοδοξίες τους. Και είναι επίσης λογικό ο Giannis να είναι παίκτης «ειδικού χειρισμού». Αλλωστε το θέμα συμμετοχής διασήμων επαγγελματιών αθλητών στα εθνικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα είναι πάντα ένα σημείο τριβής και όχι μόνο στο μπάσκετ.

Φαίνεται λοιπόν ο ομοσπονδιακός τεχνικός σαν να έχει αποδεχτεί ένα καθεστώς «συνδιαχείρισης» του χρόνου που θα παίζει ο Αντετοκούνμπο στην Εθνική Ελλάδα. «Για να είναι στην ομάδα» και «για να μη διαταραχθεί αυτό». 

Μπορεί να διαταραχθεί; Κατά τα λεγόμενα του κ. Σκουρτόπουλου, μπορεί.

Δεν είναι απίθανο να έχει υπάρξει μια κάποια συμφωνία ή εγκάρδια συνεννόηση της ΕΟΚ με τους Μπακς για το πόσο θα «χρησιμοποιηθεί» και «καεί» ο Giannis σε αυτό το Μουντομπάσκετ και να μην πρέπει «να διαταραχθεί αυτό». Ούτε η πρώτη φορά ούτε η τελευταία που συμβαίνει κάτι τέτοιο στα επαγγελματικά σπορ. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι άλλο να υπάρχει και άλλο να το ακούς. Είναι άλλο να παραδέχεται δημοσίως ένας ομοσπονδιακός προπονητής ότι έχει συνδιαχειριστή στο κοουτσάρισμα.

Απέναντι στις ΗΠΑ πάντως, που θα τον βλέπουν οι «δικοί του» –και η αγορά του– ο Αντετοκούνμπο θα παίξει παραπάνω. Το είπε ο κ. Σκουρτόπουλος ότι είναι «ευκαιρία» να αυξήσουμε τον χρόνο του:

«Είναι περίπλοκη η κατάσταση με τον Γιάννη. Είναι ο σούπερ σταρ μας. Όμως, πρέπει να τον προστατεύουμε για θέματα υγείας. Απέναντι στο small ball της Νέας Ζηλανδίας μπορέσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε παραπάνω. Στο επόμενο παιχνίδι θα ξέρει καλύτερα πώς να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ. Είναι ευκαιρία να αυξήσουμε τον χρόνο του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...