552
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζει τον Γουίλμπουρ Ρος στο Μέγαρο Μαξίμου | SOOC/Nikos Libertas

Ο Γουίλμπουρ Ρος επέστρεψε για να φέρει αμερικανικές επενδύσεις

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 15:01
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζει τον Γουίλμπουρ Ρος στο Μέγαρο Μαξίμου
|SOOC/Nikos Libertas

Ο Γουίλμπουρ Ρος επέστρεψε για να φέρει αμερικανικές επενδύσεις

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 15:01

O Γουίλμπουρ Ρος επέστρεψε στην Ελλάδα. Μόνο που στο Μαξίμου ο ένοικος είχε αλλάξει. Ηταν Σεπτέμβριος του 2018 όταν ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη παρουσία στις διεθνείς αγορές προτού καν ασχοληθεί με την πολιτική (εδώ), επισκεπτόταν την 83η ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα, και αντάλλασσε φιλοφρονήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα ο δαιμόνιος Ρος διέβη το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί αυτή τη φορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τζέφρι Πάιατ, Γουίλμπουρ Ρος και Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου (SOOC)

Ασφαλώς ένα από τα θέματα της συνάντησης ήταν οι αμερικανικές επενδύσεις. Η Ουάσινγκτον δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον της για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου επιθυμεί τη δημιουργία ενός σταθμού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου –στόχος η εισαγωγή του LNG στην ελληνική και κατ’ επέκταση στη βαλκανική αγορά.

Ωστόσο δεν είναι το μόνο σημείο που ο αμερικανικός παράγοντας ενδιαφέρεται να έχει παρουσία. Ως γνωστόν ένα αμερικανικό fund (εδώ) ενδιαφέρεται για τα ΕΛΠΕ, σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να ξεκλειδώσει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας μετά την αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον αμερικανό υπουργό Εμπορίου το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στον οικονομικό τομέα και στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, με την αμερικανική πλευρά να επισημαίνει τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ο κ. Μητσοτάκης που αρχικά παρουσίασε όλο το πλέγμα των εμβληματικών επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί, έθεσε και το ζήτημα της εξαίρεσης από τους αμερικανικούς δασμούς του ελληνικού ελαιολάδου, κατά την εξαγωγή του στις ΗΠΑ. Στη συνάντηση που έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, αλλά και ζητήματα διεθνούς εμπορίου.

Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 25 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη και θα είναι προσκεκλημένος του Γουίλμπουρ Ρος σε γεύμα με αμερικανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Αδωνις: «Ωρα να έλθουν σοβαρές αμερικανικές επενδύσεις»

Νωρίτερα, με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ συναντήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος του παρουσίασε τον νέο αναπτυξιακό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

«Η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου και κυρίως τους υφυπουργούς που ήταν εδώ πολύ καλά διαβασμένοι και μπορέσαμε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ και του κ. Ρος», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Παρουσιάσαμε και τον αναπτυξιακό νόμο που ετοιμάζουμε, ο οποίος κατενθουσίασε τους Αμερικανούς γιατί κι εκείνοι είπαν ότι μ’ αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταμορφώνει τη χώρα και έρχεται η ώρα να έλθουν σοβαρές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση».

Παρών στο ραντεβού ήταν και ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ ο οποίο σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε ότι ήταν άριστη η συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη και τον Γουίλμπουρ Ρος, σχετικά με τα σχέδια για κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις από τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια αναφέρει ότι είναι ισχυρό το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Ελληνικό αλλά και για τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις καθώς και για το έργο της διμερούς εμπορικής και επενδυτικής ομάδας εργασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...