238
Ο Ζοάο Ζιλμπέρτο σε παλαιότερη συναυλία του στο Σάο Πάολο | EPA

Σίγησε η κιθάρα του «πατέρα» της μπόσα νόβα, Ζοάο Ζιλμπέρτο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2019, 16:29
Ο Ζοάο Ζιλμπέρτο σε παλαιότερη συναυλία του στο Σάο Πάολο
|EPA

Σίγησε η κιθάρα του «πατέρα» της μπόσα νόβα, Ζοάο Ζιλμπέρτο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2019, 16:29

Πέθανε, σε ηλικία 88 χρόνων, ο θρύλος της μπόσα νόβα, Ζοάο Ζιλμπέρτο, ανακοίνωσε την Κυριακή στο Facebook ο γιος του, ο Ζοάο Μαρτσέλο.

«Ο πατέρας μου πέθανε. Η μάχη του ήταν ευγενής, προσπάθησε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του ενώ έχανε την αυτονομία του», έγραψε γι’ αυτόν τον θρύλο της βραζιλιάνικης μουσικής που ζούσε κατεστραμμένος οικονομικά και μόνος του στο Ρίο.

Ο Ζοάο Ζιλμπέρτο γεννήθηκε την πόλη Μπαΐα της Βραζιλίας. Από μικρή ηλικία, η μουσική ήταν ένα μέρος της ζωής του. Ο παππούς του, του αγόρασε την πρώτη του κιθάρα στην ηλικία των 14 ετών.

Οι πρώτες ηχογραφήσεις του είχαν κυκλοφορήσει στη Βραζιλία το 1951 και 1959 με την κυκλοφορία τεσσάρων τραγουδιών, σε ένα δίσκο 45 στροφών. Για επτά χρόνια, σπάνια είχε οποιαδήποτε εργασία, ήταν εξαρτημένος από τους φίλους του για τους χώρους διαμονής και είχε πέσει σε κατάθλιψη.

Τελικά, το 1955 τον βγάζει από το αδιέξοδο ο Λούιζ Τέλις, ηγέτης του συγκροτήματος Quitandinha Serenaders, ο οποίος τον πήρε στο Πόρτο Αλέγκρε στη νότια Βραζιλία. Σε αυτή την επαρχιακή πόλη, ο Ζοάο άνθισε μουσικά. Εκεί έγραψε το πρώτο κομμάτι της μπόσα νόβα, το «Bim-Bom».

Το 1959, κυκλοφόρησε τον δίσκο Chega de Saudade, σηματοδοτώντας την γέννηση της μπόσα νόβα.

Το 1964, το άλμπουμ «Stan Getz – Joao Gilberto», που αποτελούσε συνεργασία με τον σπουδαίο αμερικανό σαξοφωνίστα Σταν Γκετζ, πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, κέρδισε αρκετά βραβεία Grammy και έκανε την μπόσα νόβα γνωστή παγκοσμίως. Περιλάμβανε την επιτυχία Girl from Ipanema, που τραγουδούσε η Αστρουντ Ζιλμπέρτο, σύζυγος του μουσικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...