371
Δαμάζεται ο πανδαμάτωρ; Το μπότοξ πάντως παραμένει δημοφιλέστατη πρακτική αντιμετώπισης των... συμπτωμάτων του χρόνου | Shutterstock

Η αυτοκρατορία του μπότοξ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2019, 14:46
Δαμάζεται ο πανδαμάτωρ; Το μπότοξ πάντως παραμένει δημοφιλέστατη πρακτική αντιμετώπισης των... συμπτωμάτων του χρόνου
|Shutterstock

Η αυτοκρατορία του μπότοξ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2019, 14:46

Μπότοξ: η αισθητική επέμβαση στην οποία έχουν υποκύψει εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να νικήσουν τα σημάδια του χρόνου. Γεννημένη από μία πολύ δυνατή τοξίνη, αυτή η πρακτική της κοσμετολογίας, έχει θεωρηθεί για την αισθητική -πάντα με δόσεις υπερβολής- ό,τι η ασπιρίνη για την υγεία.

Οπως αναφέρει το αφιέρωμα της Repubblica, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας προχωράει η αμερικανική AbbVie, εξαγοράζοντας για 63 δισ. δολάρια την παρασκευάστρια του Botox, την Allergan.

Οι μέτοχοι της ιρλανδικής Allergan θα λάβουν 0,866 μετοχές της AbbVie και 120,30 δολάρια σε μετρητά ανά μετοχή. Το συνολικό αντίτιμο ανά μετοχή της Allergan θα είναι 188,24 δολάρια. Οι μέτοχοι της AbbVie θα κατέχουν το 83% της νέας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της Allergan το υπόλοιπο 17%.

Σκοπός της εξαγοράς είναι η διεύρυνση των πεδίων δραστηριότητας της AbbVie, της οποίας τα έσοδα εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από το φάρμακο για ρευματικές παθήσεις Humira, το οποίο είναι το πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως. Ενδεικτικά, από τα έσοδα ύψους 32,8 δισ. δολαρίων της AbbVie το 2018, τα 19,1 δισ. προέρχονταν από το Humira.

Ο αμερικανικός σύλλογος πλαστικών χειρουργών υπολογίζει ότι το 2014 περίπου 7 εκατομμύρια άτομα δέχτηκαν αυτή την ενέσιμη θεραπεία κατά των ρυτίδων.

Η συγκεκριμένη τοξίνη -κλοστρίντιουμ μποτουλίνουμ (clostridium botulinum)- ανακαλύφθηκε από τον βέλγο επιστήμονα Εμίλ Πιέρ βαν Ερμενγκεμ. Τη δεκαετία του ’20, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να απομονώσουν την τοξίνη. Χρειάστηκε όμως να περάσουν άλλα 20 χρόνια, προκειμένου να απομονωθεί σε κρυσταλλική μορφή, από τον δρα Εντουαρντ Σαντς.

Στα 70s, οι επιστήμονες άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτή την ουσία για να θεραπεύσουν τον στραβισμό. Καθώς τη δοκίμαζαν σε χιμπατζήδες, παρατήρησαν ότι ταυτόχρονα μειώνονταν οι ρυτίδες στο μεσόφρυο.

Αφού θεωρήθηκε άκρως αποτελεσματική στη θεραπεία του στραβισμού, ήρθε η σειρά της Allergan να το λανσάρει ευρέως με την ονομασία Botox.

Υπολογίζεται ότι το 85% όσων καταφεύγουν σε μπότοξ, είναι γυναίκες – αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία άνοδος στα επίπεδα ματαιοδοξίας των ανδρών. Το 20% των γυναικών που κάνουν μπότοξ είναι μεταξύ 30-39 ετών. Πάντως η ηλικιακή στάθμη όλο και κατεβαίνει καθώς όλο και μικρότερης ηλικίας γυναίκες, σχεδόν κορίτσια, ενδίδουν στο μπότοξ, εξαιτίας της ανασφάλειας που τους δημιουργούν οι φαινομενικά τέλειες εικόνες στο Instagram. Οπως όλα λοιπόν, δείχνουν, η αυτοκρατορία του μπότοξ καλά κρατεί.