593
Η Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου στις αρχές του μήνα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΣΟΚ: Συνέδριο… 24ωρου με απόντες και απειλές διαγραφών!

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 10:09
Η Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου στις αρχές του μήνα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΣΟΚ: Συνέδριο… 24ωρου με απόντες και απειλές διαγραφών!

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 10:09

Ενα συνέδριο-φιάσκο προτού καν ξεκινήσει; Ή μια αναγκαία προσπάθεια στον δρόμο προς μια μεγαλύτερη Κεντροαριστερά; Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ηγεμόνευσε πολιτικά κατά το μεγαλύτερο μέρος της Μεταπολίτευσης, βρίσκεται πλέον στην αμήχανη θέση να μην μπορεί να διοργανώσει ούτε ένα συνέδριο της προκοπής.

Χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, είναι το γεγονός ότι πρόκειται μόνο για κατ’ όνομα διήμερο συνέδριο. Τυπικά διεξάγεται 23 και 24 Νοεμβρίου, αλλά ξεκινά στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου στο ΣΕΦ (με ομιλία της Φώφης Γεννηματά) και ολοκληρώνεται στις 5 το απόγευμα της Κυριακής. Αν δηλαδή συνυπολογίσουμε την πατροπαράδοτη καθυστέρηση της «ώρας ΠΑΣΟΚ», μιλάμε για συνέδριο κάτω του 24ωρου –στο παρελθόν συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ είχαν διαρκέσει περισσότερο. Αλλά δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα.

Ηδη πολλά από τα στελέχη του κόμματος έχουν αποκηρύξει το συνέδριο που προκήρυξε η κυρία Γεννηματά πριν τέσσερις εβδομάδες (εδώ), σε μια μάλλον άγαρμπη προσπάθεια να κλείσει μια εκκρεμότητα και να παρατείνει τη θητεία της στο ΠΑΣΟΚ, ως κομματικό υποσύνολο του ΚΙΝΑΛ –αλλάζει το καταστατικό του κόμματος ώστε ο/η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής να είναι de facto πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Παύλος Γερουλάνος έκανε λόγο για «συνέδριο-παρωδία» και ζήτησε να κατατεθεί ψήφισμα για ανοιχτό συνέδριο του κόμματος το 2020 (εδώ).

Από την πλευρά του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, χαρακτηριστική είναι η στάση του στενού του συνεργάτη, Σταύρου Ξεκαλάκη, πρώην γραμματέα της ΚΕ, που δήλωσε παρών στους αγώνες αλλά απών από το συνέδριο καταγγέλλοντας την ηγεσία «και το τυχοδιωκτικό περιβάλλον που την πλαισιώνει και τη συνεπικουρεί» ότι προτιμούν «ένα μικρό, περιχαρακωμένο και ελεγχόμενο κόμμα, προκειμένου να διατηρήσουν τα σκήπτρα της μικροεξουσίας τους». «Με την ψήφιση του νέου καταστατικού, το ΠΑΣΟΚ “πεθαίνει” πολιτικά και απλά “βαλσαμώνεται” προς χάριν ύπαρξης ενός ενεργού ΑΦΜ… Το “συνέδριο” αυτό θα μείνει στην ιστορία ως “ΤΟ «ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΤΟΥ ΑΦΜ”», είπε χαρακτηριστικά.

Το κλίμα λοιπόν δεν το λες και καλό. Και σαν να μην έφταναν αυτά έρχεται ο Παύλος Χρηστίδης, άνθρωπος της κυρίας Γεννηματά και εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ και απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με διαγραφές! Ο τίτλος στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» της Παρασκευής ενδεικτικός: «Κανείς δεν θέλει διαγραφές αλλά και τόση εσωστρέφεια»… 

Αλλά και σε επίπεδο συμβολισμών τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Η λεγόμενη «παλαιά φρουρά» μοιάζει να μην ενδιαφέρεται καν και είναι πάλι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Γεννηματά προσκάλεσε στο συνέδριο και τους τρεις ζώντες πρώην αρχηγούς του κόμματος, αλλά είναι άγνωστο αν θα πάει ο ένας!

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν σχεδόν αδιάφορος όταν ρωτήθηκε σχετικά στο Action24. «Η κυρία Γεννηματά μού έστειλε μία ευγενική επιστολή με την οποία με καλεί να παρευρεθώ στην έναρξη του Συνεδρίου και της απάντησα ότι την ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι καλή επιτυχία…. Δεν έχω να πω τίποτα σε αυτή τη διαδικασία, ό,τι είχα να πω το είπα. Τώρα βλέπω ότι διεξάγεται ένας εσωτερικός διάλογος που δεν μπορώ να τον παρακολουθήσω, δεν με αφορά», είπε ο προκάτοχος της κυρίας Γεννηματά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν είναι καν μέλος του κόμματος, καθώς ως γνωστόν είχε εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ το 2014 για να φτιάξει το αποτυχημένο ΚΙΔΗΣΟ, διεμήνυσε στην πρόεδρο ότι από το βράδυ της Πέμπτης θα βρίσκεται στη Βιέννη για μια συνάντηση του Aspen Ministers Forum, στα οποία συμμετέχουν πρώην υπουργοί Εξωτερικών (ο πρώην Πρωθυπουργός είχε διατελέσει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας από το 1999 ως το 2004 και για ένα διάστημα από το 2009 ως το 2010).

Ο δε Κώστας Σημίτης συναντήθηκε την Τρίτη με την κυρία Γεννηματά και σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη η συνάντηση πήγε καλά και ανέμεναν δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού για τη συμμετοχή του στο συνέδριο. Ωστόσο μέχρι το πρωί της Παρασκευής δεν είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...