432
| REUTERS/Ina Fassbender

Παρίας στη Γερμανία ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 10:37

Παρίας στη Γερμανία ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 10:37

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, συνεχίζει να είναι ένα από τα πρόσωπα των ημερών στη χώρα του –για όλους τους λάθος λόγους. Η προνομιακή σχέση του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν –σε βαθμό οικονομικής εξάρτησης, καθώς από τότε που έφυγε από την καγκελαρία είναι ακριβοπληρωμένο στέλεχος ρωσικών εταιρειών φυσικού αερίου– τον έχει φέρει στο επίκεντρο της κριτικής.

Πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να του αφαιρεθούν οι τίτλοι του στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και συνεργάτες του παραιτούνται. Τελευταίο πρόβλημα για τον άλλοτε κραταιό αλλά πλέον ξεδοντιασμένο γερμανό σοσιαλδημοκράτη, υπήρξε η πολιτική κληρονομιά του Σρέντερ στο Αννόβερο, από όπου ο ίδιος είχε ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του στο SPD το 1980.

Ο Σρέντερ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον τίτλο του επίτιμου δημότη της πόλης του Αννοβέρου εξαιτίας των σχέσεών του με το καθεστώς Πούτιν. Την επιστολή παραίτησης δημοσίευσε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Linkedln, προκαταλαμβάνοντας έτσι σχετική απόφαση του Δήμου Αννοβέρου.

Ο Σρέντερ ήταν επί χρόνια τοπικός πρωθυπουργός στο Αννόβερο, πρωτεύουσα της Κάτω Σαξονίας, πριν εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας το διάστημα 1998-2005. Μετά το 2005 έγινε ένας λομπίστας του ρωσικού φυσικού αερίου και δηλώνει προσωπικός φίλος και υποστηρικτής του Πούτιν. Πριν από έναν μήνα, μάλιστα, ανέλαβε πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ρωσικού, κρατικού ομίλου Rosneft.

Είναι τόσο στενός φίλος του Πούτιν ο Σρέντερ, που πριν από λίγες ημέρες, όταν του ζήτησε συνάντηση στη Μόσχα για να μεσολαβήσει για ειρήνευση στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο του άνοιξε τις πόρτες και του έδωσε αρκετή ώρα με τον ρώσο πρόεδρο. Η συνάντηση δεν απέδωσε τίποτα.

Το βράδυ της Τρίτης, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντρίι Μέλνικ, χαρακτήρισε αποτυχημένη τη μεσολαβητική πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε ο πρώην καγκελάριος. «Το ζήτημα θεωρείται απολύτως λήξαν σε ό,τι μας αφορά», είπε ο ουκρανός διπλωμάτης στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Για το Κίεβο, «περαιτέρω επαφές με τον Σρέντερ δεν έχουν κανένα νόημα. Είναι φυσικά λυπηρό να βλέπεις ότι το πράγμα ξέφυγε», πρόσθεσε.

Ο Γκέραχρντ Σρέντερ ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα την περασμένη Τετάρτη, όπου σύμφωνα με πηγές του dpa είχε συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μέλνικ επέμεινε ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Σρέντερ ήταν προσωπική, δεν ήταν αποτέλεσμα αιτήματος της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Υπήρχαν ορισμένες ελπίδες πως θα έφερνε αποτελέσματα, αλλιώς κανένας στην Ουκρανία δεν θα ήταν διατεθειμένος να τον ακούσει», πρόσθεσε.

Το απόγευμα της Κυριακής, αντιπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Σρέντερ, ανέφερε ο πρεσβευτής. «Ηταν εντελώς ανώφελο. Δεν μας είπε απολύτως τίποτε νέο σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε ήδη από τις συνομιλίες μας με τη ρωσική πλευρά», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «είναι κρίμα που αυτή η ευκαιρία πήγε χαμένη», χαρακτηρίζοντας «τραγωδία» την όλη υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...