467
Χιλιάδες διαλωτές σε μία μόνο από τις πορείες και διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη στις 18 Οκτωβρίου | REUTERS/Albert Gea

«Παράλυτη» η Βαρκελώνη, μαζικά και πάλι στους δρόμους οι Καταλανοί

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 16:51
Χιλιάδες διαλωτές σε μία μόνο από τις πορείες και διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη στις 18 Οκτωβρίου
|REUTERS/Albert Gea

«Παράλυτη» η Βαρκελώνη, μαζικά και πάλι στους δρόμους οι Καταλανοί

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 16:51

Αυτονομιστικές οργανώσεις και εργατικά συνδικάτα σε κοινή διαμαρτυρία έβαλαν «λουκέτο» στην Καταλονία, στην μεγαλύτερη κινητοποίηση διαμαρτυρίας με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που οδήγησε στην φυλακή εννέα πολιτικούς για τη σύνδεσή τους με το δημοψήφισμα του 2017.

Δεν είναι όμως μόνο η γενική απεργία και οι διαδηλώσεις: το σκηνικό της διαμαρτυρίας συμπληρώνουν οι καταλήψεις αυτοκινητοδρόμων και κτιρίων σε όλη την αυτόνομη Περιφέρεια.

Και ακόμη, παρά το ότι δεν σχετίζονται με τη γενική απεργία, θα συγκλίνουν στη Βαρκελώνη οι πέντε «πορείες για την ελευθερία» από την Τζιρόνα, το Βικ, την Τάρεγα, τη Μπέργα και την Ταραγόνα. Τις πορείες οργάνωσαν μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τους 12 πολιτικούς (εννέα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη και τρεις σε πρόστιμο), οι αυτονομιστικές οργανώσεις ANC και Omnium.

Σήμερα Παρασκευή, το μετρό, ο προαστιακός, τα λεωφορεία και το τραμ θα λειτουργήσουν μόνο με προσωπικό ασφαλείας, ενώ ελάχιστη θα είναι και η κυκλοφορία των σιδηροδρομικών συρμών στην περιφέρεια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Περί τις 55 πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαρκελώνης ακυρώθηκαν.

Κλειστή, από αργά το μεσημέρι, είναι και η εκκλησία της Σαγράδα Φαμίλια, το πιο διάσημο αξιοθέατο της Βαρκελώνης.

Επιπλέον, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε την αναβολή του ντέρμπι Μπαρτσελόνα – Ρεάλ το οποίο θα γινόταν το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, ακριβώς λόγω των ταραχών.

Σφοδρά επεισόδια για άλλη μια νύχτα

Αργά την Πέμπτη η Βαρκελώνη συγκλονίστηκε για άλλη μια φορά από επεισόδια, που έφεραν επίσης ακροδεξιούς, από τη μία πλευρά, και αντιφασίστες και αυτονομιστές να συγκρούονται στο κέντρο της καταλανικής μητρόπολης. Ηταν η χειρότερη νύχτα επεισοδίων ως σήμερα, τονίζει ο Guardian.

Ηταν η πρώτη φορά που ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε αυτονομιστές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Η κοινή γνώμη είναι μάλιστα συγκλονισμένη από τις εικόνες ενός νεαρού αυτονομιστή να υφίσταται ανηλεή ξυλοδαρμό από ακροδεξιά στοιχεία. Η καταλανική αστυνομία πραγματοποίησε 11 προσαγωγές.

Η αστυνομία επενέβη την Πέμπτη και απέτρεψε ενδεχόμενη σύγκρουση ανάμεσα σε αντιφασιστικές ομάδες και ακροδεξιούς στην πλατεία Αρτός, που αποτελεί το προπύργιο των ισπανών εθνικιστών. Οι ακροδεξιοί ύψωσαν την ισπανική σημαία που χρησιμοποιούσε το φρανκικό καθεστώς και τραγούδησαν τον ύμνο του Φράνκο. Η πυκνή αστυνομική διάταξη απέτρεψε την σύγκρουση με τις αντιφασιστικές ομάδες που έφθασαν στο σημείο. Το ίδιο όμως δεν συνέβη αργότερα, κατά τα σύγκρουση των νεοφασιστικών στοιχείων με τους αυτονομιστές.

Τουλάχιστον ένα κατάστημα και μία τράπεζα βανδαλίστηκαν ή πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές.

Οι συλλήψεις αυτή την εβδομάδα έχουν φτάσει συνολικά τις 100 ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Οι μέχρι σήμερα ειρηνικές διαδηλώσεις, αυτή την εβδομάδα πήραν βίαιη και μαζική τροπή μετά τη δικαστική απόφαση που έστειλε στο δικαστήριο για 9 με 12 χρόνια εννέα πολιτικούς (υπουργοί στην τοπική κυβέρνηση οι περισσότεροι) για στάση και διασπάθιση χρημάτων. Απέφυγαν όλοι, πάντως, τη βαρύτερη κατηγορία της ανταρσίας.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Παρασκευή ο αυτοεξόριστος πρώην ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζδεμόν παραδόθηκε στις Αρχές του Βελγίου, όπου διαμένει, μετά την επανενεργοποίηση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...