816
Τούρκοι στρατιώτες σε επιχείρηση στην συριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ | REUTERS

Η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας λέει ακριβώς αυτά που ήθελε ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 16:00
Τούρκοι στρατιώτες σε επιχείρηση στην συριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ
|REUTERS

Η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας λέει ακριβώς αυτά που ήθελε ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 16:00

Η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε ο Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να πανηγυρίσει στο Twitter ότι «αυτή είναι μία μεγάλη ημέρα για την ανθρωπότητα»…

Στην πραγματικότητα, γράφει ο Guardian, ο Τραμπ έκανε όλα τα χατήρια του Ερντογάν, που κανένας άλλος ποτέ δεν του είχε κάνει.

Και παράλληλα, κορόιδεψε τους Κούρδους, γιατί άλλο τους έταζαν οι Αμερικανοί για να τους κάνουν να συμφωνήσουν στην «εκεχειρία» των 120 ωρών και άλλα υπέγραψαν με τους Τούρκους.

Ο Ερντογάν κέρδισε και τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, μια που απομακρύνθηκε ο κίνδυνος κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ενώ η τουρκική κατοχή μεγάλης έκτασης συριακού εδάφους πήρε πλέον την επίσημη έγκριση των Αμερικανών.

Ο Μαζλούμ Κομπάνι, ηγέτης του SDF, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, των οποίων ηγούνται Κούρδοι, συμφώνησε να γίνει κατάπαυση του πυρός σε δύο περιοχές σε απόσταση 100 χλμ η μία από την άλλη, κατά μήκος των συνόρων, όπου υπήρξαν σκληρές συγκρούσεις, στην Ρας αλ-Αϊν και Ταλ Αμπιάντ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας

«Για τον Κομπάνι, η εκεχειρία ισχύει μόνο για τις περιοχές όπου έγιναν μάχες και απορρίπτει εντελώς οποιαδήποτε πρόταση για απόσυρση των Κούρδων και του εξοπλισμού τους», εξήγησε ο Τσαρλς Λίστερ, ειδικός στη Συρία, στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής. «Η κάθε πλευρά φαίνεται ότι μιλά διαφορετική γλώσσα, κάτι που μόνο περισσότερα προβλήματα θα επιφέρει».

Το έγγραφο των 13 σελίδων που υπέγραψαν ΗΠΑ και Τουρκία προβλέπει τη δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας», που θα επιβλέπουν οι τουρκικές δυνάμεις. Το μέγεθος αυτής της ζώνης δεν αναφέρεται.

Σύμφωνα με την Αγκυρα, αυτή η ζώνη θα εκτείνεται σε μήκος 440 χλμ από τον Ευφράτη ποταμό έως τα ιρακινά σύνορα και σε βάθος 32 χλμ μέσα στη Συρία, έως τον αυτοκινητόδρομο Μ4, που διασχίζει τη χώρα από τα ανατολικά στα δυτικά. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι σε όλη αυτή την έκταση, οι Κούρδοι πρέπει να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους και να αποσυρθούν.

Αυτό είναι ακριβώς το ζητούμενο της «Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης» του Ερντογάν, που θέλει να διώξει τους Κούρδους και να μετεγκαταστήσει εκεί σύρους πρόσφυγες που ζουν τώρα στην Τουρκία. Ετσι, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στηρίξουν το σχέδιο που ο τούρκος πρόεδρος και οι στρατιωτικοί του σύμβουλοι προσπαθούν να πραγματοποιήσουν εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια, χωρίς να το έχουν τολμήσει μέχρι που τους άναψε το «πράσινο φως» ο Τραμπ.

Μάικ Πενς και Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα

Ο Κόλιν Καλ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος στην κυβέρνηση Ομπάμα, που είχε αναλάβει το θέμα των Κούρδων και της Τουρκίας, δήλωσε ότι είχε υποθέσει ότι ο στόχος των Τούρκων θα ήταν να ελέγξουν τις αραβικές περιοχές στα βορειοανατολικά της Συρίας, αλλά αυτή η συμφωνία μιλά για πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες.

Ο Καλ ήταν κατηγορηματικός: «Αν νομίζουν ότι θα διώξουν τους Κούρδους πέρα από τον αυτοκινητόδρομο Μ4, μιλάμε για τεράστια μετακίνηση πληθυσμών. Αυτό σημαίνει εθνοκάθαρση τεράστιας κλίμακας».

Χάρτης που δείχνει τα σχέδια των Τούρκων: Με κόκκινο είναι οι πόλεις υπό κουρδικό έλεγχο, στις οποίες μπήκαν σύροι στρατιώτες, ενώ με μπλε, οι πόλεις που δέχονται τουρκική επίθεση. Με τη διαγράμμιση, φαίνεται η ζώνη ασφαλείας που ονειρεύονται οι Τούρκοι

Ο Τραμπ μάλιστα, στους πανηγυρισμούς του, φάνηκε να χρησιμοποιεί όρους που δηλώνουν εθνοκάθαρση.

«Είχαν τρομοκράτες, είχαν πολλούς ανθρώπους εκεί που δεν μπορούσαν να έχουν. Είδαν πολλές ζωές να χάνονται και πρέπει να την καθαρίσουν (την έκταση αυτή στη Συρία). Αυτό το αποτέλεσμα είναι κάτι που προσπαθούν να καταφέρουν εδώ και 10 χρόνια (οι Τούρκοι)», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας για μία ακόμα φορά, άναυδους ακόμα και Ρεπουμπλικανούς.

Ο Μάικ Πενς μπορεί να δήλωσε ότι οι Κούρδοι έχουν ήδη ξεκινήσει να αποσύρονται, αλλά οι δυνάμεις του YPG, της πολιτοφυλακής, δεν δείχνουν να έχουν καμία διάθεση να αποσυρθούν.

Μετά από όλα αυτά, η «μεγάλη ημέρα για την ανθρωπότητα» μπορεί να ισχύσει μερικές ώρες.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής και πιστός του Τραμπ, Μάρκο Ρούμπιο, έγραψε στο Twitter ότι, «δεν φαίνεται ότι η εκεχειρία θα αλλάξει το πλάνο του Ερντογάν. Αυτό που θέλει είναι να ξεφορτωθεί τους Κούρδους και να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας και τώρα τους λέει, φύγετε με τη θέλησή σας ή νεκροί».

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι, πρόσθεσε: «Ας είμαστε ξεκάθαροι: αυτό δίνει στον Ερντογάν όλα όσα θέλει, επικυρώνει την τουρκική κατάληψη μίας τεράστιας έκτασης στη Συρία και λέει στους Κούρδους να εγκαταλείψουν την γη τους ή να συνεχιστεί η σφαγή τους. Αυτή δεν είναι διπλωματική νίκη. Είναι η κορωνίδα στην εγκατάλειψη των Κούρδων από τον Τραμπ».

Οσο για την επιλογή των 120 ωρών, δεν είναι τυχαία. Σε πέντε ημέρες, ο Ερντογάν θα πάει στη Μόσχα για να δει τον Πούτιν. Εκεί θα γραφτεί η αληθινή συμφωνία, είπε η Τζένιφερ Καταρέλα, διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου. «Ετσι, η Ρωσία θα μπορέσει τελικά να πετύχει τη συμφωνία που θέλει, χάρη στην απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ (στην Τουρκία). Και ο Μαζλούμ Κομπάνι ελπίζει πως εκεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα είναι πιο φιλικό στους Κούρδους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...