293
Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης κρατώντας φωτογραφίες των καταδικασμένων | REUTERS/Rafael Marchante

Βαριές ποινές σε εννέα καταλανούς πολιτικούς για το δημοψήφισμα του 2017

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης κρατώντας φωτογραφίες των καταδικασμένων
|REUTERS/Rafael Marchante

Βαριές ποινές σε εννέα καταλανούς πολιτικούς για το δημοψήφισμα του 2017

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 12:00

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε σε πολυετή κάθειρξη εννέα πολιτικούς από την Καταλονία για τη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της αυτόνομης επαρχίας το 2017.

Οι ποινές είναι εννέα με 13 χρόνια και αφορούν την κατηγορία της στάσης. Και οι εννέα απαλλάχτηκαν από την βαρύτερη κατηγορία της ανταρσίας που επέσυρε κάθειρξη ως και 25 έτη.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει κάθειρξη 25 ετών για τον Οριόλ Τζουνκέρας, τον πρώην αντιπρόεδρο της Καταλονίας. Ηταν ο ιεραρχικά ανώτερος πολιτικός που είχε παραπεμφθεί στη δίκη.

Η ετυμηγορία  ήταν τελικά κάθειρξη 13 ετών για στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, κατηγορία που αφορά τη χρηματοδότηση του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου 2017. Του απαγορεύτηκε επίσης η κατοχή δημόσιων αξιωμάτων για τα επόμενα 13 χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλονίας Ραούλ Ρομέβα καταδικάστηκε για τα ίδια αδικήματα σε κάθειρξη 12 ετών και ισόχρονη απαγόρευση δημόσιων αξιωμάτων. Παρόμοιες ήταν οι ποινές για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Εργασίας.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής στην Καταλονία Κάρμε Φορκαντέλ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11,5 ετών και άλλοι δύο υπουργοί σε 10,5 χρόνια.

Ποινές κάθειρξης εννέα ετών  επιδικάστηκαν σε δύο ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας.

Αλλοι τρεις κατηγορούμενοι βρέθηκαν ένοχοι για ανυπακοή και τιμωρήθηκαν μόνο με πρόστιμο.

Ολοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες σε βάρος τους και δηλώνουν ότι θα ασκήσουν έφεση. Η υπεράσπιση τόνιζε μεταξύ άλλων ότι η ανταρσία, σύμφωνα με το ισπανικό δίκαιο, υπονοεί τη χρήση βίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος ζει πλέον αυτοεξόριστος στη Βέλγιο, αντέδρασε με οργή στην είδηση της καταδίκης. Κάλεσε μάλιστα σε αντίδραση «όπως ποτέ ξανά για το μέλλον των παιδιών μας,  για την Ευρώπη και την Καταλονία».

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία έγινε εν μέσω αστυνομικής καταστολής και βίας, με δεκάδες συλλήψεις, τραυματισμούς, αρπαγές της κάλπης από εκλογικά κέντρα, αλλά και εκτεταμένη αποχή από όσους ήταν αντίθετοι με την ανεξαρτησία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...