512
|

Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Κύπρο, Τουρκία και Μεταναστευτικό-Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 15:47

Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Κύπρο, Τουρκία και Μεταναστευτικό-Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 15:47

Δέσμευση για τη στήριξη των κρατών-μελών που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές και επαναβεβαίωση της αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην οριοθετημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής  των ευρωπαίων ηγετών.

Αναλυτικά στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρονται τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019 για τη Βορειοανατολική Συρία […] ΕΕ καταδικάζει τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, υπονομεύει τον αγώνα κατά του Da`esh και απειλεί σοβαρά την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

»Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την αποψινή ανακοίνωση των ΗΠΑ και της Τουρκίας για παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καλεί όμως εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

»Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη αποφάσισαν να αναστείλουν τις άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις «παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες» της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, τα συμπεράσματα αναφέρουν στην παράγραφο 9 ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπογράφει επίσης τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο», ενώ δηλώνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει προσηλωμένο στο θέμα».

Τονίζεται τέλος ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειές της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων αναγκών, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν τις πλέον σοβαρές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές στην ανατολική Μεσόγειο».

Ικανοποίηση Αναστασιάδη

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την εκφρασθείσα αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου και την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων περί στοχευμένων μέτρων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις.

“Κατά τη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόσο με τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά της εισβολής εις την Συρία”, δήλωσε ο κύπριος Πρόεδρος για να συμπληρώσει:

“Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω εκτενώς για τα όσα η Τουρκία, πράττει ή δρα εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στην ΑΟΖ της είτε δια των απειλών εποικισμού της Αμμοχώστου, είτε των παραβιάσεων στην νεκρή ζώνη”.

“Ως αποτέλεσμα της ενημέρωσης και της αλληλεγγύης που πραγματικά εξεδηλώθει ομοφώνως από όλους, έχουμε επιτύχει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα όσον αφορά την Τουρκία, η πλήρης υιοθέτηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Σαν αποτέλεσμα έγινε υιοθέτηση του ΣΕΥ, δια των οποίων καταδικάζεται η συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το πιο σημαντικό για πρώτη φορά λαμβάνονται πλέον συγκεκριμένα στοχευμένα μέτρα εναντίων προσώπων και εταιριών”, επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.

“Είναι μια εξέλιξη μέσα στα πλαίσια του αγώνα, του διπλωματικού αγώνα αν θέλετε, προκειμένου να αναχαιτίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις”, σχολίασε και κατέληξε λέγοντας: «αυτό που εκφράζουμε ικανοποίηση είναι για την ομόφωνη στήριξη των εταίρων μας και την εκφρασθείσα αλληλεγγύη ως αποτέλεσμα του ευρύτερου κλίματος που επικρατεί».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...