815
Στην αμερικανική εταιρεία Arcturus Therapeutics που εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας οι εργαστηριακές έρευνες προχωρούν, όπως δείχνει και η φωτογραφία από τις 17 Μαρτίου | REUTERS/Bing Guan/File Photo

«Παγκόσμιος πόλεμος» (και) για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2020, 11:05
Στην αμερικανική εταιρεία Arcturus Therapeutics που εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας οι εργαστηριακές έρευνες προχωρούν, όπως δείχνει και η φωτογραφία από τις 17 Μαρτίου
|REUTERS/Bing Guan/File Photo

«Παγκόσμιος πόλεμος» (και) για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2020, 11:05

Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση συναγωνίζονται αυτή τη στιγμή για το ποιος θα βρει πρώτος το «φάρμακο» του κορονοϊού ο οποίος, ένα τρίμηνο σχεδόν μετά την αρχική διασπορά του στο Γουχάν, εξακολουθεί να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους.

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση δημιούργησε, λοιπόν, ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού όπου και εξελίσσεται η ιδιότυπη σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά απαιτητικό αγώνα ταχύτητας.

Οι Νew Υork Τimes, με το πρόβλημα της δραματικής εξάπλωσης της ιώσεως να «κυκλοφορεί» μέσα στο σπίτι τους, γράφουν ότι για το εμβόλιο υπάρχει μεν συνεργασία, «ακόμη και μεταξύ εταιρειών που είναι συνήθως σκληροί ανταγωνιστές», διαπιστώνεται εντούτοις και μία «εθνικιστική» προσέγγιση η οποία ερμηνεύεται μόνο ως εξής: όποιος φθάσει πρώτος στο νήμα θα έχει πλεονέκτημα όχι μόνο υγειονομικό, αλλά ταυτόχρονα και οικονομικό και γεωστρατηγικό.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο το επιστημονικό επίτευγμα καθαυτό, οι ευρεσιτεχνίες και τα κέρδη από την εμπορική παραγωγή του εμβολίου, αλλά και τα οφέλη σε επίπεδο κυριαρχίας και εθνικής ασφαλείας. Ετσι κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται ήδη στις ΗΠΑ, αλλά και στην Κίνα και στην Ευρώπη.

Ενα πράγμα πρέπει να θεωρείται βέβαιο: ό,τι και αν παραχθεί, θα είναι σε περιορισμένη ποσότητα. Διότι κάθε κυβέρνηση επιθυμεί πρωτίστως να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προμήθειες για τον πληθυσμό της δικής της χώρας.

Τι κάνουν οι Κινέζοι

Στην Κίνα περίπου χίλιοι επιστήμονες εργάζονται για την εξεύρεση του εμβολίου σε αυστηρώς κομματικό (και στρατιωτικό μάλιστα) πλαίσιο. Το όλο πρότζεκτ έχουν αναλάβει στρατιωτικοί ιατροί και ερευνητές συνδεόμενοι με την Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών. Δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι: «Η Κίνα δεν θα είναι πιο αργή από άλλες χώρες»…

Και σε αυτό το σοβαρότατο θέμα γίνεται προπαγάνδα από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Είναι χαρακτηριστική η φωτογράφιση της ιολόγου του «Λαϊκού Στρατού» Τσεν Ουέι η οποία δέχεται εμβολιασμό. Το ενσταντανέ αυτό διαφημίστηκε από το κινεζικό κράτος σαν «το πρώτο εμβόλιο του κορονοϊού». Φυσικά, η φωτογραφία αυτή δέχεται πολλές επικρίσεις: πρόκειται για fake news, λένε όσοι αντιδρούν στην κινεζική προπαγάνδα, είναι παλιό το στιγμιότυπο, έχει ληφθεί πριν από το ταξίδι που έκανε η Τσεν στο Γουχάν.

Η ιολόγος Τσεν Ουέι και σε ένθεση ο εμβολιασμός της: μάλλον οι σημαίες του ΚΚΚ με το (καπιταλιστικό) σφυροδρέπανο και οι στρατιωτικές στολές μάχης δίνουν τον τόνο, παρά η ένεση με το «εμβόλιο» (Social media)

Παράλληλα η Κίνα χρησιμοποιεί τη χρονική συγκυρία της έξαρσης της πανδημίας στη Δύση με σκοπό να καρπωθεί γεωπολιτικά οφέλη, επιχειρώντας να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ σε βοήθεια προς τρίτες χώρες, όπως κάνει λόγου χάρη στις Φιλιππίνες, σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ, στην οποία στέλνει διαγνωστικά τεστ.

Τι κάνει η διοίκηση Τραμπ

Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα έγραψε ότι ο πρόεδρος Τραμπ (ο οποίος παγίωσε τη –ρατσιστική, σύμφωνα με ορισμένες καταγγελίες– έκφραση «κινεζικός ιός» στον λόγο του) είχε συναντήσεις με στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών με σκοπό να εξασφαλίσει την παραγωγή εμβολίου στην αμερικανική επικράτεια και, συνεπώς, τον έλεγχο των παραγομένων ποσοτήτων. Τονίζει δε ότι αποπειράθηκε να «δελεάσει» μία γερμανική εταιρεία, την CureVac, ώστε να ερευνήσει αυτή, να ανακαλύψει αυτή και, κατόπιν, να παραγάγουν οι ΗΠΑ στο δικό τους έδαφος το εμβόλιο. Οι ΝΥΤ προσθέτουν ότι «γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι» επιβεβαίωσαν την προεδρική απόπειρα, αν και «η εταιρεία αρνήθηκε ότι έλαβε προσφορά εξαγοράς».

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και σε ευρωπαϊκές εκταμιεύσεις (από την Κομισιόν), ύψους 85 εκατ. δολαρίων, υπέρ αυτής της γερμανικής εταιρείας. Την ίδια ημέρα, συμπληρώνει, και μία κινεζική εταιρεία προσέφερε 133,3 εκατ. δολάρια για συμμετοχή σε μία άλλη γερμανική εταιρεία, ονόματι BioNTech.

Καθημερινές είναι οι δοκιμές στα εργαστήρια της εταιρείας Arcturus Therapeutics στην Καλιφόρνια (REUTERS/Bing Guan)
Οι φαρμακευτικές εταιρείες

Στελέχη κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών δήλωσαν την περασμένη Πέμπτη ότι συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις ώστε η υπόθεση του εμβολίου προχωρεί και ότι θα διανεμηθεί δικαίως. Ζήτησαν από τους πολιτικούς «να μη συσσωρεύσουν το εμβόλιο μόλις αυτό παραχθεί, διότι αυτό θα αποβεί καταστροφικό στον ευρύτερο στόχο της εξάλειψης της πανδημίας».

Αναφορικά με τη στενή, την «εθνικιστική» οπτική στο ζήτημα του εμβολίου, ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρίας Roche, ο Σέβεριν Ζβαν, είπε ότι «θα ήταν εντελώς λάθος να διολισθήσουμε στην εθνικιστική οπτική, γιατί τότε θα έσπαζαν οι εφοδιαστικές αλυσίδες και θα επέρχετο βλάβη για τον πληθυσμό για παγκόσμιο πληθυσμό».

Ο Τραμπ μπορεί να διαβεβαιώνει ότι το εμβόλιο επίκειται, γράφουν οι ΝΥΤ, ωστόσο τα αντιιικά φάρμακα είναι μία κατάσταση του παρόντος και το εμβόλιο, το οποίο απαιτεί δοκιμές σε υγιείς ανθρώπους, είναι μία κατάσταση του μέλλοντος: «Ενα εμβόλιο είναι υπόθεση τουλάχιστον 12 έως 18 μηνών από σήμερα» ισχυρίζονται οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Βιοϊατρική κατασκοπεία

Σημαντικό στοιχείο του ρεπορτάζ των ΝΥΤ είναι και το ακόλουθο: Προτού ξεσπάσει η υγειονομική κρίση στο Γουχάν, γράφει το φύλλο, το FBI είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα απομάκρυνσης από τις ΗΠΑ επιστημόνων οι οποίοι πιστεύεται ότι κλέβουν βιοϊατρικές έρευνες από τις ΗΠΑ για λογαριασμό της Κίνας. Οι Αμερικανοί στοχεύουν να διώξουν από τη χώρα τους επιστήμονες κινεζικής καταγωγής, ακόμη και εκείνους που έχουν πολιτογραφηθεί πολίτες των ΗΠΑ. Πέρσι ερευνήθηκαν 180 τέτοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...