673
Απίστευτο! Αυτή είναι η πολύβουη Τάιμς Σκουέαρ, φωτογραφημένη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Οι περισσότεροι των ελαχίστων που διακρίνονται είναι αστυνομικοί! | REUTERS/Jeenah Moon

Εγινε και αυτό: ο κορονοϊός «ερήμωσε» τη Νέα Υόρκη!

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2020, 16:45
Απίστευτο! Αυτή είναι η πολύβουη Τάιμς Σκουέαρ, φωτογραφημένη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Οι περισσότεροι των ελαχίστων που διακρίνονται είναι αστυνομικοί!
|REUTERS/Jeenah Moon

Εγινε και αυτό: ο κορονοϊός «ερήμωσε» τη Νέα Υόρκη!

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2020, 16:45

Υπάρχει ένα μικρό διήγημα του γνωστού από τα μεγάλα μυθιστορήματά του και τις κινηματογραφικές μεταφορές τους Στίβεν Κινγκ το οποίο περιγράφει την ακαριαία (και στην ουσία απερίγραπτη) στιγμή της πυρηνικής έκρηξης πάνω από τη Νέα Υόρκη. Από κάποια απόσταση οι ήρωες του Κινγκ, στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που τους απομένουν, κοιτούν αποσβολωμένοι τον πορτοκαλή-πορφυρό όλεθρο. Δεν ακολουθεί συγγραφική περιγραφή, αφού η ζωή (και του παρατηρητή-συγγραφέα, εννοείται) έχει εκλείψει.

Η 5η Λεωφόρος άδεια (REUTERS/Jeenah Moon)

Καμιά φορά όμως η ζωή εξαφανίζεται χωρίς να έχει εκλείψει, γίνεται αόρατη, άφαντη. Επειδή «απλώς» απειλείται. Ε, αυτό συνέβη και στη Νέα Υόρκη, αρχίζοντας η ερήμωση από την περασμένη Τετάρτη, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού ο οποίος μέχρι τότε είχε σκοτώσει 11 Νεοϋορκέζους και είχε προσβάλει άλλους 1.870, καλπάζοντας με 500 καινούργιες προσβολές μέσα σε μία ημέρα.

Η Δυτική 34η Οδός στο Μανχάταν χωρίς κόσμο (REUTERS/Mike Segar)

Το Μεγάλο Μήλο έγινε κυριολεκτικά αγνώριστο, καθώς η επιδημία του «κινεζικού ιού», όπως λέει και ο νεοϋορκέζος πρόεδρος Τραμπ, έχει μαζέψει τον κόσμο από πλατείες, δρόμους και μεταφορικά μέσα και τους έχει στείλει φοβισμένους στα διαμερίσματά τους.

Η περιοχή του Ράδιο Σίτι εντελώς έρημη στις 18 Μαρτίου (REUTERS/Jeenah Moon)

Ο αριθμός των παραπάνω κρουσμάτων και θυμάτων του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάσιο στο δίκτυο CNN.

Αλλη μία άποψη της αγνώριστης Τάιμς Σκουέαρ (REUTERS/Jeenah Moon)

Φυσικά οι αρμόδιες υπηρεσίες έπραξαν τα αυτονόητα και ενθάρρυναν τον κόσμο να μην κυκλοφορεί, να αποφεύγει τους συνωστισμούς και τις μεγάλες συγκεντρώσεις ώστε να μετριαστεί η διάδοση της ίωσης. Ο ίδιος ο δήμαρχος είπε ότι ενδέχεται να κληθούν οι κάτοικοι της μεγαλούπολης να δηλώσουν ακριβή τόπο παραμονής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να είναι απολύτως εφικτός ο άμεσος εντοπισμός τους για τα περαιτέρω. Η εφαρμογή της εν λόγω διαταγής επαφίεται στην έγκριση του κυβερνήτη Αντριου Κουόμο.

19 Μαρτίου. Στρατιωτικό προσωπικό στο Στέιτεν Αϊλαντ ετοιμάζεται να τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες έξω από ένα κέντρο ελέγχου κρουσμάτων κορονοϊού (REUTERS/Mike Segar)

Ωσπου να φθάσουν τα πράγματα εκεί όμως, ήδη επικράτησε η ερημιά.

Το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ: καταβαράθρωση εντός, ερημία εκτός (REUTERS/Lucas Jackson)

Χαρακτηριστικό είναι το στατιστικό δεδομένο από την υπηρεσία του μετρό: την Τρίτη μετακινήθηκαν με το μέσο αυτό 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ έναν χρόνο πριν, την ίδια ημέρα, είχαν μετακινηθεί περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια. Δύο εκατομμύρια, λοιπόν, «χάθηκαν» στα δωμάτιά τους.

19 Μαρτίου. Το βαγόνι του νεοϋορκέζικου μετρό ταξιδεύει άδειο. Αδιανόητο! (REUTERS/Lucas Jackson)

Ακόμη πιο χαρακτηριστικές ήταν οι ευχαριστίες του μετρό προς τους πελάτες του οι οποίοι… δεν το χρησιμοποίησαν. Η ανακοίνωσή του γράφει: «Μας λείπεις, αλλά ένα σου λέω: σε ευχαριστώ που δεν ταξιδεύεις μαζί μας. Ετσι κρατάς τη Νέα Υόρκη πιο ασφαλή»…

Η Μάντισον Αβενιου άδεια (REUTERS/Jeenah Moon)

Η Τάιμς Σκουέαρ, πάντα «πήχτρα» σε οχήματα και ανθρωπομάνι, φωτίστηκε όπως κάθε βράδυ, αλλά ήταν σχεδόν άδεια – μία πρωτοφανέρωτη εικόνα. Τα μπαρ, τα καφενεία και τα εστιατόρια τριγύρω της μπορούν πλέον να δίνουν μόνο πακέτα και όχι να δέχονται καθημένους στους χώρους τους. Το Ροκφέλερ Σέντερ και τα πέριξ αυτού σημεία συγκέντρωσης και διασκέδασης των Νεοϋορκέζων ήταν και αυτά άδεια από κόσμο.

Κλειστά τα μαγαζάκια εστίασης και όλα τα άλλα καταστήματα στην τουριστική «ιταλική γειτονιά» του Μανχάταν (REUTERS/Mike Segar)

Τα ξενοδοχεία στο Μεγάλο Μήλο είχαν πτώση 50% στις διανυκτερεύσεις όλη την περασμένη εβδομάδα, ενώ σε άλλες επιχειρήσεις επιβλήθηκε η από αποστάσεως εργασία για το μισό τουλάχιστον προσωπικό τους.

Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, η επιδημία δεν θα φθάσει στο αποκορύφωμά της παρά μετά την παρέλευση 45 ημερών. Ετσι προβληματισμός επικρατεί για τις μετακινήσεις των Νεοϋορκέζων αλλά και για το «πρόσωπο» της πόλης όλες αυτές τις επίφοβες ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...