775
H Τζένιφερ Χάλερ τη στιγμή που δέχεται το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό | AP/VOA News/ΥouTube

Η γυναίκα-πειραματόζωο κατά του κορονοϊού: «Είμαι ήρεμη, είμαι έτοιμη»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2020, 10:10
H Τζένιφερ Χάλερ τη στιγμή που δέχεται το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό
|AP/VOA News/ΥouTube

Η γυναίκα-πειραματόζωο κατά του κορονοϊού: «Είμαι ήρεμη, είμαι έτοιμη»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2020, 10:10

Αρχισαν ήδη στις ΗΠΑ οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, ενώ χρέη πειραματόζωου για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας εκτέλεσε πρώτη μια γυναίκα, η 43χρονη Τζένιφερ Χάλερ, μητέρα δύο παιδιών που εργάζεται ως μάνατζερ σε έναν βιοτεχνολογικό όμιλο.

«Πριν από δύο εβδομάδες απευθύνθηκε ένα κάλεσμα για εθελοντές και συμπλήρωσα μια αίτηση. Μετά με κάλεσαν στο τηλέφωνο και απάντησα σε μια σειρά ερωτήσεις τηλεφωνικώς. Στη συνέχεια παρουσιάστηκα αυτοπροσώπως για μια ιατρική εξέταση και αιμοληψία και έτσι τώρα βρισκόμαστε εδώ», εξήγησε η ίδια κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισής της στην ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αμερική ειδησεογραφική και πολιτική εκπομπή «The Beat» του δικτύου MSNBC.

«Το ξέρω, αισθανόμαστε όλοι ανήμποροι. Ολοι διερωτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε. Οσον αφορά εμένα, ενθουσιάστηκα με την ιδέα ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι συγκεκριμένο και για αυτόν τον λόγο το έκανα. Δεν προκύπτουν συχνά τέτοιες ευκαιρίες και είμαι περήφανη για τον εαυτό μου αλλά και ευγνώμων για το προνόμιο που μου δόθηκε. Είμαι ένας υγιής άνθρωπος με εργασία πλήρους απασχόλησης. Η εταιρεία για την οποία εργάζομαι είναι ευέλικτη και μου επέτρεψε να απουσιάσω για να κάνω ό,τι κάνω. Με στηρίζει ιδιαίτερα, όπως με στηρίζουν επίσης η οικογένειά μου και οι φίλοι μου», πρόσθεσε η αμερικανίδα εθελόντρια, η οποία μέσα σε λίγες ημέρες βρέθηκε ξαφνικά και οικειοθελώς στην πρώτη γραμμή της μάχης ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας κατά του νέου κορονοϊού.

Την περασμένη Δευτέρα ένας γιατρός του Kaiser Permanente Research Institute που βρίσκεται στο Σιάτλ, τη μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας Ουάσινγκτον (όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού) χορήγησε στην Τζένιφερ Χάλερ την πρώτη δόση του πειραματικού εμβολίου που φέρει την κωδική ονομασία mRNA-1273 και παρασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Αμέσως μετά εμβολιάστηκαν ακόμη τρεις εθελοντές από τους 45 που επιλέχθηκαν συνολικά, ηλικίας από 18 έως 55 ετών, για να συμμετάσχουν σε αυτήν την εξαιρετικής σημασίας πρωτοβουλία.

Οσον αφορά τη συνέχεια της άγνωστης πορείας που επέλεξε να ακολουθήσει η Τζένιφερ Χάλερ, «πρέπει να κρατάω ένα είδος ημερολογίου, ακολουθώντας καθημερινά ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, να προσέχω για πιθανές παρενέργειες και να ενημερώνω φυσικά άμεσα τους υπεύθυνους όποτε τις παρατηρώ. Παίρνω τη θερμοκρασία μου, θα με υποβάλουν σε κάποιες εξετάσεις, θα πρέπει να κάνω και να δεχτώ κάποια τηλεφωνήματα κατά τις ερχόμενες ημέρες και ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τις επόμενες εβδομάδες θα με ελέγχουν ούτως ώστε να μου χορηγήσουν τη δεύτερη δόση. Και φυσικά θα συνεχιστούν και μετά οι εξετάσεις. Θα με παρακολουθούν για τους επόμενους 14 μήνες».

H ερευνήτρια Λίζα Τζάκσον

«Πλέον είμαστε η ομάδα του κορονοϊού. Ολοι θέλουν να συμβάλουν όπως μπορούν σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε από την πλευρά της η Λίζα Τζάκσον, επικεφαλής ερευνήτρια του αμερικανικού ινστιτούτου όπου πραγματοποιούνται οι κλινικές δοκιμές.

Προς το παρόν η Τζένιφερ Χάλερ εμφανίζεται ιδιαίτερα ψύχραιμη. Για να καθησυχάσει, ωστόσο, και τους δικούς της ανθρώπους, «το πιο σημαντικό που σκοπεύω να κάνω είναι να ενημερώσω συγγενείς και φίλους που ανησυχούσαν πως αυτό το εμβόλιο δεν εμπεριέχει ενεργά τμήματα του ιού, οπότε κάθε πιθανή παρενέργεια θα είναι περιορισμένη και αυτό είναι κάτι το θετικό. Αλλά θα μπορούσαν να προκληθούν κάποιες παρενέργειες όπως με κάθε άλλο πειραματικό εμβόλιο. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε σχετικά με αυτό το εμβόλιο που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στον άνθρωπο. Αλλά εγώ είμαι ήρεμη. Είμαι έτοιμη», υπογράμμισε η θαρραλέα Αμερικανίδα.

Μαζί της στην εκπομπή του MSNBC εμφανίστηκε και η Αν Ρεμόιν, επιδημιολόγος που παρακολουθεί από κοντά τις κλινικές δοκιμές, κυρίως για να τονίσει –απευθυνόμενη όχι μόνον προς τους Αμερικανούς αλλά προς τους πολίτες όλου του κόσμου– πως παρότι πραγματοποιήθηκε ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού, θα χρειαστεί πολύ καιρός ακόμη για την παρασκευή ενός εμβολίου που θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Θεωρούμε πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος. Οπότε αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να μην εναποθέτουμε όλες μας τις ελπίδες σε ένα μόνο εμβόλιο, αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις ενέργειές μας ούτως ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις κοινωνικές μας επαφές για να αποφύγουμε την κατάρρευση των νοσοκομείων μας. Ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι του αναλογεί για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού», επισήμανε η αμερικανίδα ειδικός.

Πάντως η Τζένιφερ Χάλερ κάνει σίγουρα παραπάνω από ό,τι της αναλογεί, ενώ δηλώνει πως στην περίπτωση που παρασκευαστεί τελικά το εν λόγω εμβόλιο, «θα είμαι πανευτυχής επειδή θα έχω κάνει το καθήκον μου, συμβάλλοντας στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αλλά, ήδη, το ότι συμμετέχω σε αυτήν τη διαδικασία που ξεκίνησε για να βρούμε ή έστω να φτάσουμε κοντά στο να βρούμε ένα σύστημα που θα είναι ωφέλιμο για όλους, είναι πολύ σημαντικό για μένα».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...