422
Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ στο τετ α τετ τους τον περασμένο Ιούνιο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες | INTIMEnews

Οριστικά στις 4 Απριλίου η επίσημη επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 11:36
Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ στο τετ α τετ τους τον περασμένο Ιούνιο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
|INTIMEnews

Οριστικά στις 4 Απριλίου η επίσημη επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 11:36

Για την ερχόμενη Τρίτη 4 Απριλίου «κλείδωσε», σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην Τουρκία, σε ένα ακόμη βήμα προσέγγισης με τη γείτονα στη μετά τους σεισμούς περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα μεταβεί μαζί με τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ η επίσκεψη θα συνοδευτεί από νέα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημείωναν ότι στη συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ δεν αναμένεται να θιγούν θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, καθώς η επίσκεψη δεν αποτελεί παρά μία κίνηση πολιτικού συμβολισμού.

Υπαρκτά, ωστόσο, είναι τα οφέλη από τη «νηνεμία» στο Αιγαίο. Οπως γράφουν «Τα ΝΕΑ», ήδη το όφελος από τη μηδενική, τους τελευταίους μήνες, δραστηριότητα των Τούρκων για την Πολεμική Αεροπορία και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τις 14 Μαΐου (ημερομηνία των τουρκικών εκλογών) θα έχουν εξοικονομηθεί περίπου έξι εκατ. ευρώ – χρήματα που διοχετεύονται πλέον στην εκπαίδευση των πιλότων, σε ασκήσεις, συντήρηση των πτητικών μέσων κ.τ.λ.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, με την ενεργειακή κρίση και τις τιμές της κηροζίνης να φθάνουν στα ύψη, οι πτήσεις των μαχητικών στοιχίζουν πλέον ακριβά. Ακόμα και η κρίση που σημειώθηκε προσφάτως στον τραπεζικό τομέα (σε ΗΠΑ και Ελβετία) είχε επιπτώσεις, αφού αναγκάστηκε το υπουργείο Εθνικής Αμύνης να αποδεσμεύσει λογαριασμούς του σε αμερικανικές τράπεζες για να πληρώσει υποχρεώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Το ότι σταμάτησαν (επί του παρόντος) οι τουρκικές προκλήσεις δεν σημαίνει βεβαίως ότι σταμάτησαν και οι πτήσεις των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» που συνεχίζει:

«Κάθε πιλότος έχει έναν αριθμό εκπαιδευτικών πτήσεων που πρέπει να πραγματοποιήσει τον μήνα, σύμφωνα με τους κανόνες πτήσεως και της Πολεμικής Αεροπορίας και του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι τα τουρκικά αεροπλάνα (και τα UAV) δεν πετούν στο Αιγαίο δεν σημαίνει ότι τα ελληνικά μαχητικά σταμάτησαν τις πτήσεις. Ισα-ίσα πετούν καθημερινά σε όλο το μήκος και το πλάτος του FIR Αθηνών, από τη Θάσο και την Αλεξανδρούπολη έως τη Σύμη και το Καστελόριζο, όχι όμως για να αναγνωρίσουν ή να αναχαιτίσουν εισβολέα αλλά για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις.

»Οχι πως δεν πραγματοποιούσαν οι πιλότοι ασκήσεις και πριν από τις 6 Φεβρουαρίου (όταν σημειώθηκε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία), αφού άσκηση και μάλιστα σκληρή ήταν για αυτούς η αναχαίτιση και η εικονική αερομαχία. Αλλά άλλο να κάνει ένας πιλότος τις ασκήσεις που απαιτούνται για την εκπαίδευσή του κι άλλο να πραγματοποιεί ασκήσεις (σε συνθήκες πολέμου) επειδή απειλείται η εθνική κυριαρχία της χώρας του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...