614
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του Πούτιν με τον Ερντογάν στο Κρεμλίνο. Τώρα ο ρώσος πρόεδρος ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Μερσίνη | EPA/SERGEI ILNITSKY/CreativeProtagon

Ερντογάν: O πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού ανοίγει, ο Πούτιν έρχεται

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 09:32
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του Πούτιν με τον Ερντογάν στο Κρεμλίνο. Τώρα ο ρώσος πρόεδρος ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Μερσίνη
|EPA/SERGEI ILNITSKY/CreativeProtagon

Ερντογάν: O πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού ανοίγει, ο Πούτιν έρχεται

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 09:32

Θα βρεθεί ο αποσυνάγωγος Βλαντίμιρ Πούτιν σε χώρα του ΝΑΤΟ; Ενα ταξίδι με ξεχωριστή σημασία ενδέχεται να αποτολμήσει τον επόμενο μήνα ο ρώσος πρόεδρος καθώς εκτιμάται ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία –αυτό είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμώντας ότι ο ρώσος ομόλογός του θα παραβρεθεί στα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού στις 27 Απριλίου.

Ο σταθμός, στην επαρχία της Μερσίνας, στα νότια παράλια της Τουρκίας, χτίστηκε με τη συμμετοχή και αρωγή της Μόσχας και με ρωσική τεχνολογία.

«Ο κ. Πούτιν ενδέχεται να έρθει στην Τουρκία για την τελετή των εγκαινίων. Ειδάλλως ενδέχεται να συμμετάσχει διαδικτυακά σε αυτήν», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στα τηλεοπτικά δίκτυα A Haber και ATV.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού αποτελεί επένδυση ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, αφού θα αναβαθμίσει το ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, ο πρώτος αντιδραστήρας στο Ακουγιού θα τεθεί σε λειτουργία εφέτος και το έργο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2025.

Ενα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο έργο

Η ανέγερση του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία συμφωνήθηκε το 2010 με θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom. Ο πυρηνικός σταθμός θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,8 GW.

Το Ακουγιού είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο έργο και το γεγονός ότι η συμφωνία ανέγερσής του είχε γίνει λίγο πριν από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα –που ακολούθησε έναν καταστροφικό σεισμό και όλοι ξέρουμε πόσο σεισμογενής χώρα είναι η  Τουρκία– δεν είχε περάσει απαρατήρητη. Τότε ο ίδιος ο Ερντογάν, σε ένα ρεσιτάλ κυνισμού είχε απαντήσει στις αιτιάσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατασκευή του Ακουγιού, λέγοντας το εξής αμίμητο: «Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο».

Η κατασκευή του εργοστασίου άρχισε το 2018 από τη ρωσική Rosatom και τα εγκαίνια έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εξ αποστάσεως, από την Αγκυρα.

Η Τουρκία επιμένει ότι το έργο είναι απόλυτα ασφαλές. Τούρκος αξιωματούχος είχε πει στον Independent ότι το Ακουγιού έχει επιθεωρηθεί από ανεξάρτητες υπηρεσίες για θέματα ασφαλείας, όπως πχ σεισμοί. «Ακολουθούμε όλα τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας», είχε διαβεβαιώσει διαβεβαίωσε, ωστόσο πολλοί επικριτές του έργου έχουν αντίθετη άποψη.

Η Ενωση Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων υποστήριξε ότι ήδη έχουν εντοπιστεί ρωγμές στην κατασκευή. «Βρήκαμε ότι αυτές οφείλονται σε μία τρομακτική έλλειψη επιθεώρησης», είχε πει ο Ερκάν Ντεμίρ από την Ενωση, σε τουρκική εφημερίδα. Μετά την παγκόσμια επιτυχία της σειράς του HBO για το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, τούρκος πολιτικός της αντιπολίτευσης ξεκίνησε εκστρατεία με σύνθημα «Μην αφήσετε τη Μερσίνη να γίνει Τσερνόμπιλ», αναφερόμενος στην τουρκική πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 120 χλμ.

Για το καθεστώς Ερνοτγάν όμως, το πυρηνικό εργοστάσιο είναι απαραίτητο δήθεν για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ από την πλευρά τους –και πολύ πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας– οι Ρώσοι απέδιδαν τις επικρίσεις για το θέμα της κατασκευής του σταθμού σε «συνωμοσία δυνάμεων φιλικών προς την Ευρώπη και τη Δύση, που δεν θέλουν να δουν την επιτυχία ενός τεράστιου ρωσικού έργου στην Τουρκία».

Σε ερώτηση, πάντως, που είχε κατατεθεί προς ετών στην Κομισιόν για το θεμα του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, γινόταν αναφορά στη δήλωση παραιτηθέντος διευθυντή του σταθμού σύμφωνα με την οποία, η συγκεκριμένη κατασκευή είναι άκρως επικίνδυνη, γιατί πρόκειται για ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, όπου, σύμφωνα με τα γεωλογικά στοιχεία, δεν επιτρέπεται να κατασκευαστεί πυρηνικός σταθμός.

Το 2017, το Ευρωκοινοβούλιο είχε εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο ζητούσε από την Αγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του έργου, να υπογράψει την Συνθήκη της EIA (Environmental Impact Assessment), «που υποχρεώνει τις πλευρές να ενημερώνουν η μια την άλλη και να προβαίνουν σε διαβουλεύσεις μεταξύ τους, όταν πρόκειται για σημαντικά έργα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές και δυσάρεστες διασυνοριακές επιδράσεις στο περιβάλλον» και να προβεί σε διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Τουρκία προφανώς αγνόησε τις συστάσεις…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...