324
| EPA/REMKO DE WAAL

Ολλανδία: Τρεις επιχειρηματίες κέρδισαν €20 εκατ. από «μη κερδοσκοπική» αγορά μασκών

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 17:22
|EPA/REMKO DE WAAL

Ολλανδία: Τρεις επιχειρηματίες κέρδισαν €20 εκατ. από «μη κερδοσκοπική» αγορά μασκών

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 17:22

Έρευνα για το πώς η αγορά μασκών από την Κίνα κατέληξε να κάνει τρεις νέους επιχειρηματίες πλουσιότερους κατά 20 εκατομμύρια ευρώ θα διεξαγάγει η Ολλανδία.

Δημοσιεύματα στον ερευνητικό ιστότοπο Follow the Money έδειξαν ότι ο Σιβέρτ φαν Λίντεν, 30 ετών, πρώην δημόσιος υπάλληλος που έγινε τηλεπερσόνα και ακτιβιστής, αλλά και συνέγραψε το μανιφέστο του Χριστιανικού Δημοκρατικού κόμματος (το οποίο είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού), αποκόμισε 9,2 εκατομμύρια ευρώ.  Δύο συνεργάτες του αποκόμισαν 5,7 και 5,5 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Τον Απρίλιο του 2020, με το πρώτο κύμα της πανδημίας στο αποκορύφωμά του σε όλη την Ευρώπη, οι τρεις εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες είχαν ιδρύσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με στόχο να αναλάβουν την κρατική προμήθεια για να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία με μάσκες ιατρικού τύπου, οι οποίες ήταν γενικά σε έλλειψη τότε. Παράλληλα όμως, η τριάδα ίδρυσε και μία ΕΠΕ, γεγονός που δεν έκαναν γνωστό. Η συγκεκριμένη εταιρία  θα αγόραζε και θα εισήγαγε στη χώρα 40 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα αντί 100 εκατ. ευρώ.

Εν τέλει αποκαλύφθηκε ότι οι μάσκες δεν χρειάζονταν καν. Παραμένουν σε μια αποθήκη κάπου στην Ολλανδία. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες αναφορές αμφισβητείται αν οι συγκεκριμένες μάσκες πσου αγοράστηκαν πληρούν και τα πρότυπα ασφαλείας, όπως έγραψε ο Guardian.

Αν και έδωσαν οι ίδιοι κάποιες λεπτομέρειες στον ερευνητικό ιστότοπο Follow the Money, ζήτησαν συγγνώμη για την «ανεξήγητη έλλειψη διαφάνειας». Επέμειναν ότι η συμφωνία που έγινε ήταν νόμιμη, ωστόσο εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι μόλις πριν από ένα μήνα παραδέχτηκαν ότι στη συμφωνία εμπλεκόταν και μία ιδιωτική επιχείρηση. Ο Φαν Λίντεν έχει πει ότι πιθανόν θα δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του σε ιδρύματα για την καταπολέμηση του καρκίνου σε νέους ανθρώπους και υπέρ μη προνομιούχων παιδιών.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος πολιτικός κέρδισε χρήματα από τη συμφωνία. Πάντως, έχει φέρει προβληματισμό ο χειρισμός της υπόθεσης από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο Φαν Λίντεν χρησιμοποίησε τις επαφές του στη Χάγη για να κλείσει τη συμφωνία, πλησιάζοντας τον υπουργό Υγείας, Ούγκο ντε Γιονγκ και τον βοηθό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...