479
Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και η καγκελάριος Μέρκελ στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα | Tobias Schwarz/Pool via REUTERS

Σκάνδαλα στην «αυλή» της Μέρκελ: Παραιτήθηκε και άλλος βουλευτής για την προμήθεια μασκών

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2021, 16:32
Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και η καγκελάριος Μέρκελ στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα
|Tobias Schwarz/Pool via REUTERS

Σκάνδαλα στην «αυλή» της Μέρκελ: Παραιτήθηκε και άλλος βουλευτής για την προμήθεια μασκών

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2021, 16:32

Υποθέσεις με οσμή σκανδάλου που αφορούν την προμήθεια υλικού το οποίο ήταν αναγκαίο για την πανδημία ερευνούν οι Αρχές στη Γερμανία πλήττοντας σοβαρά την αξιοπιστία των Χριστιανοδημοκρατών και της κυβέρνησης Μέρκελ, έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ηδη έχουν υποβάλει την παραίτησή τους τρεις βουλευτές, οι οποίοι, μέσω των εταιρειών τους, φέρονται να αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από την πώληση μασκών στην ομοσπονδιακή και σε κρατιδιακές κυβερνήσεις.

Η τελευταία παραίτηση ήταν αυτή του Αλφρεντ Ζάουτερ,  μέλος του κοινοβουλίου της Βαυαρίας και της CSU, του βαυαρικού κλάδου της CDU, ο οποίος ερευνάται σχετικά με καταγγελίες ότι χρηματίστηκε για να κλείσει συμβόλαια προμήθειας μασκών.

Την Κυριακή αποχώρησε από όλα τα κομματικά αξιώματα και τη Δευτέρα, ο Ζάουτερ ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του CSU, ανέφερε το Spiegel, για να μην επηρεάσει η υπόθεσή του την πολιτική συζήτηση, όπως εξήγησε. Δηλώνει μάλιστα ότι επιθυμεί να ενταχθεί και πάλι όταν κλείσει η υπόθεση και αποκατασταθεί το όνομά του.

Ο Ζάουτερ αρνείται τις κατηγορίες, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η περίπτωσή του είναι κακή είδηση για τη συμμαχία CDU/CSU. Παράλληλα έρευνα διεξάγεται και για τις  κατηγορίες σε βάρος του χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Γκέοργκ Νισλάιν, ο οποίος κατηγορείται ότι πήρε 650.000 ευρώ σε προμήθεια για την αγορά υλικού.

Ο επικεφαλής της CSU (Χριστιανοκοινωνική Ενωση) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (ένας από τους πιθανούς διαδόχους της Μέρκελ) παραδέχτηκε για την υπόθεση ότι «διακυβεύεται η αξιοπιστία του κόμματος μας».

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ / Peter Kneffel/Pool via REUTERS

Το περιοδικό Der Spiegel αποκαλύπτει, από την πλευρά του, ότι το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας αγόρασε τον περασμένο Απρίλιο προστατευτικές μάσκες από εταιρεία της οποίας στέλεχος είναι ο σύζυγος του υπουργού Γενς Σπαν, Ντάνιελ Φούνκε.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η εκδοτική εταιρεία Burda (των γνωστών περιοδικών μόδας), η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων το 10% εταιρείας κατασκευής μασκών στην Σιγκαπούρη, προμήθευσε το υπουργείο Υγείας με 570.000 μάσκες τύπου FFP-2. Η πληροφορία προέκυψε μετά την κατάθεση, την περασμένη Πέμπτη στην Μπούντεσταγκ, καταλόγου με τους προμηθευτές της κυβέρνησης σε μάσκες.

Απαντώντας στο περιοδικό, το υπουργείο αναφέρει ότι «το συμβόλαιο με την Burda συνήφθη και υποβλήθηκε σε επεξεργασία μετά την παραλαβή της προσφοράς, με τιμές αγοράς και τυποποιημένη διαδικασία». Εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου δήλωσε εξάλλου στο Spiegel ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο υπέβαλε προσφορά στο υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2020 προκειμένου να βοηθήσει στην προμήθεια μασκών, όταν η κυβέρνηση αναζητούσε επειγόντως μάσκες προστασίας». Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Φούνκε, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία ως λομπίστας, ο εκπρόσωπος της Burda διευκρίνισε ότι «δεν ενημερώθηκε καν για την συναλλαγή ούτε είχε κάποια ανάμιξη σε αυτήν», ενώ δεν κατεβλήθη οποιοδήποτε ποσό ως προμήθεια.

Στο μεταξύ, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ έχασαν 13 μονάδες  λόγω των σκανδάλων και της οργής για τη βραδύτητα με την οποία προχωρά ο εμβολιασμός κατά της Covid-19: από 40% που ήταν η υποστήριξη στο κόμμα πέρυσι την άνοιξη, έχει πέσει στο 27%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...