789
Η Ανγκελα Μέρκελ συνομιλεί με τον Γενς Σπαν | Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Γερμανία: Τρικυμία στην κυβέρνηση από τις «ακατάλληλες» μάσκες του Γενς Σπαν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 16:41
Η Ανγκελα Μέρκελ συνομιλεί με τον Γενς Σπαν
|Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Γερμανία: Τρικυμία στην κυβέρνηση από τις «ακατάλληλες» μάσκες του Γενς Σπαν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 16:41

Νέοι τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό σημειώθηκαν στη Γερμανία, όταν το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι προόριζε εν γνώσει του ελαττωματικές μάσκες για αστέγους, ανέργους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οπως ανέφερε το περιοδικό Spiegel, η ηγεσία του SPD ζήτησε να παραιτηθεί ο Σπαν.

Τον υπουργό Υγείας στήριξε πλήρως τη Δευτέρα η Ανγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατες κατηγορίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η καγκελάριος δήλωσε: «Οταν βλέπω τι συμβαίνει με τον Γενς (Σπαν)… Δεν έχει καμία ουσιαστική βάση…», είπε και πρόσθεσε ότι η όλη υπόθεση αποτελεί «απόπειρα να προκληθεί ζημιά μέσω της αρνητικής ατμόσφαιρας». Αυτό, είπε χαρακτηριστικά, «απέχει πολύ από αυτό που θεωρούμε καλή συμπεριφορά και πρέπει να αντισταθούμε».

Ο αρχηγός του CDU Αρμιν Λάσετ φέρεται να μίλησε για «αρνητική καμπάνια» από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), η ηγεσία του οποίου ζήτησε, την Κυριακή, να φύγει ο Σπαν από την κυβέρνηση. «Αν έπαιρνα 8%, θα έμενα σιωπηλός για μια-δυο μέρες», πρόσθεσε ο Λάσετ, αναφερόμενος στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό που εξασφάλισε το SPD στις χθεσινές εκλογές στη Σαξονία – Ανχαλτ.

Ερωτώμενος σχετικά με την άποψη της καγκελαρίου για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ «παρουσίασε με μεγάλη σαφήνεια το γιατί οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες», όπως και το ότι για το υπουργείο Υγείας η ασφάλεια των καταναλωτών είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα και οι εν λόγω μάσκες ήταν ασφαλείς. «Γι’ αυτό ακριβώς και βρίσκονται στις εθνικές αποθήκες», πρόσθεσε. «Παρεμπιπτόντως, αυτή ήταν μια απόφαση που στήριξε όλη η κυβέρνηση», δήλωσε ο Ζάιμπερτ, αναφερόμενος εμμέσως στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο διαμαρτυρήθηκε για τους, υποτίθεται, πλημμελείς ελέγχους ποιότητας στη συγκεκριμένη παραγγελία μασκών. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας διευκρίνισε, πάντως, ότι οι υπηρεσίες δεν αξιολόγησαν τις ίδιες τις μάσκες, αλλά μόνο τα πιστοποιητικά ποιότητάς τους.

Το ιστορικό του «σκανδάλου»

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, την άνοιξη του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν οι προστατευτικές μάσκες δεν επαρκούσαν, ο Γενς Σπαν παρήγγειλε από την Κίνα εκατοντάδες εκατομμύρια μάσκες, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, χωρίς το σήμα CE της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπό την πίεση του χρόνου, το υπουργείο Υγείας ανέπτυξε σε συνεργασία με τον οργανισμό πιστοποίησης TÜV Nord μια ταχεία διαδικασία ελέγχου ποιότητας, η οποία, όπως φαίνεται, δεν περιελάμβανε έλεγχο θερμοκρασίας ή προσομοίωση χρήσης. Συναρμόδιο είναι το υπουργείο Εργασίας –του οποίου ηγείται ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Χουμπέρτους Χάιλ– από όπου καθορίζονται τα πρότυπα ασφαλείας για τις προστατευτικές μάσκες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των δύο υπουργείων σχετικά με το εάν τελικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι μάσκες και με ποιον τρόπο.

Στις αρχές του 2021, το υπουργείο Υγείας πρότεινε, όπως αναφέρει το Spiegel, οι μάσκες να διανεμηθούν δωρεάν σε άστεγους, άνεργους και άτομα με ειδικές ανάγκες, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο τόνισε ότι «η ασφάλεια και η υγεία, ειδικά των ευάλωτων ομάδων, πρέπει να έχουν προτεραιότητα» και ζήτησε να ελεγχθούν πλήρως οι μάσκες.

Την Κυριακή, ο αρχηγός του SPD, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, χαρακτήρισε την πρόταση του Σπαν «απαράδεκτη» και ζήτησε από τον Λάσετ να τον αποσύρει από την κυβέρνηση. «Είναι ανάρμοστο και απάνθρωπο να χωρίζει ο υπουργός Υγείας τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες, σε εκείνους που δικαιούνται μάσκες δοκιμασμένης ποιότητας και σε εκείνους για τους οποίους οι όχι αρκετά καλές μάσκες θεωρούνται κατάλληλες για να προστατεύσουν τη ζωή τους. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε με υπουργό του SPD, θα γνωρίζαμε καλά τι έπρεπε να κάνουμε. Τώρα ο Αρμιν Λάσετ θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν αυτή η σκανδαλώδης προσέγγιση παραμένει αποδεκτή για ένα κόμμα με χριστιανική επωνυμία», δήλωσε ο Βάλτερ-Μπόργιανς και απαίτησε «άμεση απάντηση» από την ηγεσία του CDU.

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ο εκπρόσωπος Τύπου κατηγόρησε το SPD για προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης και επισήμανε ότι η διασφάλιση της ποιότητας «έχει πάντα απόλυτη προτεραιότητα», προσθέτοντας ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργείο Εργασίας συμφώνησε με το υπουργείο Υγείας για τον περαιτέρω έλεγχο της συγκεκριμένης παραγγελίας μασκών, οι οποίες προορίζονταν για ιδρύματα και άστεγους.

Στο μεταξύ, το φορτίο θα παρέμενε σε κρατικές αποθήκες και εφόσον έφθανε η ημερομηνία λήξης του, θα καταστρεφόταν. Επειδή ο έλεγχος καθυστερούσε, το υπουργείο Υγείας πρότεινε να διατίθενται μόνο οι μάσκες τύπου FFP2 της εγχώριας παραγωγής, όπως και συμβαίνει. «Το γιατί το υπουργείο Εργασίας επιτρέπει να διαστρεβλώνεται η αλήθεια κατ΄αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εξηγηθεί μόνο με τις σημερινές εκλογές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις εκλογές στη Σαξονία – Ανχαλτ.

Οπως όμως σημειώνει το Spiegel, ο Σπαν δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το υπουργείο του πρότεινε αρχικά οι συγκεκριμένες μάσκες να διατεθούν σε αστέγους, ανέργους και άτομα με αναπηρία, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Ο γερμανός υπουργός Υγείας δεν δέχθηκε επίθεση μόνο από τον κυβερνητικό εταίρο του κόμματός του και την αντιπολίτευση, αλλά και από κοινωνικές οργανώσεις, οι οποίες τον κατηγορούν ότι «δεν έχει καμία επαφή με τους πιο αδύναμους της κοινωνίας και τους μεταχειρίζεται ως ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News