814
Στιγμιότυπο από την παρουσία των υποψήφιων στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας | InTime News

Οι τηλεοπτικές άδειες μπαίνουν σε φάση… προσομοίωσης

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2016, 10:11
Στιγμιότυπο από την παρουσία των υποψήφιων στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
|InTime News

Οι τηλεοπτικές άδειες μπαίνουν σε φάση… προσομοίωσης

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2016, 10:11

Oλα είναι έτοιμα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, για τη σημερινή (25/8) διαδικασία προσομοίωσης της δημοπρασίας η οποία θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη 30 Αυγούστου, για τις τέσσερις άδειες τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΓΓΕΕ στην Καλλιθέα, αναμένονται οι εκπρόσωποι των υποψηφίων ώστε να ενημερωθούν πλήρως για τη διαδικασία και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά την επίσημη διαδικασία.

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει καμία δυνατότητα διαρροής πληροφοριών, κακόβουλης χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής προσφορών ή τυχόν επικοινωνίας των συμμετεχόντων με στόχο το συντονισμό των προσφορών (δημιουργία καρτέλ) και τη νόθευση του ανταγωνισμού.

Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός

Το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές, θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής (η οποία θα είναι εγκατεστημένη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα) και υποψηφίων (τα 5μελη επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες. Κατά την ημέρα της δημοπρασίας θα απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε ενσύρματης ή ασύρματης συσκευής επικοινωνίας από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του διαγωνισμού θα αποκλείεται η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ και αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί.

Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές στη δημοπρασία της ερχόμενης Τρίτης είναι δεσμευτικές καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο θα λειτουργήσει υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο.

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά Παππά

Στο μεταξύ, σφοδρή επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση την Τετάρτη για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ με non paper προσπάθησε να υπερασπισθεί τη διαδικασία που έχει προκρίνει και την ορθότητα των επιλογών ως προς αυτή, ως προς των αριθμό των συχνοτήτων, ακόμη και έναντι των επικρίσεων για την προοπτική μεγάλος αριθμός εργαζομένων να οδηγηθεί στην ανεργία, εξαιτίας της συρρίκνωσης του τηλεοπτικού τοπίου.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, έθεσε εμφατικά χθες τα ερωτήματα γιατί ακυρώθηκε ο ρόλος του ΕΣΡ και γιατί παραβιάστηκε το Σύνταγμα και φθάσαμε σε μια παρωδία διαγωνισμού. «Η κυβέρνηση επιδιώκει ολιγοπώλιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να έχει το μονοπώλιο στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακυρώσει τον νόμο Παππά», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, μιλώντας για «ανεκδιήγητη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών» και σε «τριτοκοσμικές συνθήκες απομόνωσης και επιτήρησης» για τους υποψήφιους πλειοδότες. «Είναι προφανές ότι η αδιαφάνεια, η αυθαιρεσία, ο ευτελισμός της νομιμότητας των διαδικασιών και η παραβίαση βασικών συνταγματικών διατάξεων αυξάνουν τον κίνδυνο παράδοσης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στους νέους “εργολάβους” της ενημέρωσης α λα ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση άλλη μία φορά παίζει με τους θεσμούς και θα χάσει από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε», επεσήμανε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Θέμα διαφάνειας της διαδικασίας αλλά και αναφορικά με τον καθορισμό του αριθμού των αδειών σε τέσσερις έθεσε και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος. «Είναι αναγκαία η επανασύσταση του ΕΣΡ, ώστε με σκληρούς κανόνες διαφάνειας να δείξει το κάθε κανάλι αν μπορεί να αντεπεξέλθει. Το 2016 να γίνεται συζήτηση για τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και παράλληλα να μένουν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι των καναλιών που θα κλείσουν είναι κάτι που κανείς δεν θέλει. Η κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί τι πάει να κάνει», δήλωσε σχετικά.

Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης χαρακτήρισαν χθες κροκοδείλια τα δάκρυα για τους εργαζομένους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι τέσσερις σταθμοί που θα λάβουν άδεια δεν θα περιορισθούν στον μίνιμουμ αριθμό των 400 εργαζομένων που προβλέπει ο διαγωνισμός για καθέναν από αυτούς, αλλά θα προχωρήσουν σε περισσότερες προσλήψεις, προσεγγίζοντας τον σημερινό αριθμό των 2.600 εργαζομένων στα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε χθες και ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter σχολίασε ότι «Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι…».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έσπευσε χθες να διευκρινίσει (Ρ/Σ Στο Κόκκινο) ότι θα δημοπρατηθούν τέσσερις άδειες, θέλοντας προφανώς να βάλει φρένο στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για πιθανή δημοπράτηση και πέμπτης άδειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News