441
Ιανουάριος 2013. Οι ΑΝΕΛ διαδηλώνουν στην ΕΛΣΤΑΤ για τα στατιστικά στοιχεία... | SOOC

Τι έλεγε ο γέροντας για τα στατιστικά;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 24 Αυγούστου 2016, 16:08
Ιανουάριος 2013. Οι ΑΝΕΛ διαδηλώνουν στην ΕΛΣΤΑΤ για τα στατιστικά στοιχεία...
|SOOC

Τι έλεγε ο γέροντας για τα στατιστικά;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 24 Αυγούστου 2016, 16:08

«Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».

Αυτό το λέει η Επίτροπος Μαριάν Τίσεν, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές στατιστικές. Και καλεί τις ελληνικές αρχές «να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς». Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές «να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών». Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον Αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν απεστάλη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

Για να το πω πιο απλά, στην περίπτωση που δεν έγινε απολύτως κατανοητό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει στις ελληνικές αρχές να βγάλουν τον σκασμό και να πάρουν αποστάσεις από τις θεωρίες συνωμοσίας που ισχυρίζονται ότι κάποιοι «πείραξαν τα στοιχεία, φούσκωσαν το έλλειμμα και μας έβαλαν στα μνημόνια». Κοινώς το σενάριο που αφαιρεί ευθύνες από τη διαχείριση Καραμανλή, επιβεβαιώνει τον Καζάκη, μερικούς αρθρογράφους της «Αυγής» και του «Χωνιού» και τις απόψεις που υιοθετεί ένα ισχυρό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο των ΑΝΕΛ.

Υποθέτω όλο και κάποιος θα αρθρογραφήσει τώρα, καταγγέλλοντας την Κομισιόν για παρεμβάσεις που, αν μη τι άλλο, διαβάλουν την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενός εκ των θεμελιωτών της Ενωμένης Ευρώπης. Αλλοι, πιο… ψαγμένοι, θα πουν ότι είναι λογικό η Κομισιόν να υπερασπίζεται τις στατιστικές που μας έστειλαν στα μνημόνια, αφού έτσι άπλωσε το χέρι της στον τρυφερό μας λαιμό. Μα, πώς είναι δυνατόν, θα αναρωτηθεί κάποιος συνετός, να μας έχουν στήσει μία παγίδα που,τελικά, ταλαιπώρησε και απείλησε όλην την Ευρώπη; Α, καλά, αυτό απαντάται με τα γνωστά τοκογλυφικά επιτόκια και τα κέρδη που θα βγάλουν από τα ασημικά μας. Εν ανάγκη και με λίγο Παϊσιο.

Τι σημαίνει αυτό πολιτικά; Πιθανότατα δεν σημαίνει τίποτα για την κυβέρνηση. Σιγά τα αβγά δηλαδή, εδώ ο Καμμένος μόνο για εξωγήινους δεν έχει μιλήσει και πορεύεται μια χαρά, ως θεματοφύλακας των εθνικών συμφερόντων. Εμποδίζει κανείς την «Αυγή» να αναπαράγει τη θεωρία; Απαγορεύει κανείς στην ΕΡΤ να κάνει ως και ειδική εκπομπή; Το πραγματικό πρόβλημα με κάτι τέτοια το έχει ο Μητσοτάκης. Αν μπει πίσω από την ανακοίνωση της Κομισιόν, στέλνει τον Καραμανλή στη σέντρα. Ομως σε αυτήν την περίπτωση, ο Μητσοτάκης παίρνει την πάσα και πετάει την μπάλα στην κερκίδα. Δικαιώνονται, βέβαια, ο ΓΑΠ με τον Παπακωνσταντίνου. Αλλά ποιος τους ακούει πια αυτούς…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News