275
Στρατεύματα περνούν από τη γέφυρα της Κριμαίας | Ρωσικό υπουργείο Αμυνας

Οι Ουκρανοί απειλούν να ανατινάξουν τη γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2022, 17:20
Στρατεύματα περνούν από τη γέφυρα της Κριμαίας
|Ρωσικό υπουργείο Αμυνας

Οι Ουκρανοί απειλούν να ανατινάξουν τη γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2022, 17:20

Οι Ουκρανοί απείλησαν ότι θα εξαπολύσουν αεροπορική επιδρομή στη γέφυρα που ενώνει την Νότια Ρωσία με την χερσόνησο της Κριμαίας, μια γέφυρα στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς Πούτιν. Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, πρόεδρος του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας, δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη γέφυρα τού στενού τού Κερτς, μήκους 12 μιλίων, για να στείλει στρατεύματα και όπλα από τη Ρωσία στην Κριμαία και στη συνέχεια στη νότια Ουκρανία.

«Θα ήταν καλό αν οι σύμμαχοί μας μπορούσαν να μας προσφέρουν κάτι που θα βοηθούσε να προσεγγίσουμε τη γέφυρα», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό NV. «Θα έλυνε πολλά ζητήματα για εμάς».

Ο Ντμίρτι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, περιέγραψε τις δηλώσεις του Ντανίλοφ ως «τίποτα λιγότερο από μια ανακοίνωση για μια επερχόμενη τρομοκρατική επίθεση» και επεσήμανε ότι η γέφυρα που συνδέει τη νότια Ρωσία με την Κριμαία, βρίσκεται υπό αυστηρή φρούρηση η οποία είναι ικανή να αποτρέψει πιθανές επιθέσεις.

Η περίφημη γέφυρα μήκους 12 μιλίων και κόστους των 2,7 δισεκατομμυρίων λιρών, που άνοιξε το 2018 ο Πούτιν, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο από την πλευρά της Δύσης όσο και στο εσωτερικό της Ρωσίας  -για τους τελευταίους, λόγω του κόστους κατασκευής της. Μάλιστα η εταιρεία που την κατασκεύασε ανήκει στον στενό φίλο του Πούτιν, Αρκάντι Ρότενμπεργκ.

Η Ουκρανία εμπόδισε τις αποστολές προμηθειών μέσω του εδάφους της προς την Κριμαία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014 και η Κριμαία έπρεπε να βασιστεί στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές. Αυτά μέχρι και τα εγκαίνια της γέφυρας το 2018. Ο ρώσος πρόεδρος είχε δώσει και το προσωπικό του στίγμα στα εγκαίνια οδηγώντας ένα φορτηγό πάνω από το στενό του Κερτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...